پروژه دانشجویی تحقیق حقوق مدنی در کامل فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق حقوق مدنی در کامل فایل ورد (word) دارای 129 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق حقوق مدنی در کامل فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق حقوق مدنی در کامل فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق حقوق مدنی در کامل فایل ورد (word) :

بخشی از فهرست پروژه دانشجویی تحقیق حقوق مدنی در کامل فایل ورد (word)

فهرست مطالب

عنوان صفحه

مقدمه................................................................................................ 1
کلیات................................................................................................ 14
تقسیمات حقوق............................................................................... 30
منابع حقوق...................................................................................... 40
قلمروقانون‌درمکان............................................................................ 44
عرف................................................................................................. 64
رویه قضایی..................................................................................... 81
حقوق فردی..................................................................................... 97
اموال................................................................................................. 110
تقسیمات اموال................................................................................. 118
اموال غیر منقول............................................................................... 130
اموال منقول..................................................................................... 134
اموالی‌که‌مالک‌خاص‌ندارد.................................................................. 139
مالکیت.............................................................................................. 148
حق انتفاع.......................................................................................... 65
حق‌ارتفاق.......................................................................................... 70
اسباب تملک..................................................................................... 71
تعهدات............................................................................................. 74
شرایط اساسی قراردادها.................................................................... 82
سقوط تعهدات.................................................................................. 86
الزامات‌بدون قرارداد......................................................................... 90
اشخاص............................................................................................ 93
احوال‌شخصیه..................................................................................... 95
ادله‌اثبات حق..................................................................................... 101
امارات................................................................................................ 107
قسم................................................................................................... 108


”مقدمه”
نوع بشر اجتماعی خلق شده است. در زندگی اجتماعی هر یک از افراد اجتماع تمایلات و خواستهائی که درپاره‌ای موارد عیناً منطبق با تمایلات و خواستهای دیگران در همان اجتماع و در موارد دیگر مغایر آنست دارا میباشند بنحویکه ارضاء تمامی این تمایلات و خواسته‏ها در عمل متعذر میباشد. راه حل این معضل آنست که برای فرد یا افرادی معین تحت شرایط خاص تقدم و یا امتیاز قائل شویم و بالنتیجه اجازه دهیم این فرد یا افراد معین باستناد این اجازه بتوانند در برابر سایر افراد تمایلات و خواست‌های خود را در موارد مشخص از طریق فعل یا ترک فعل برآورده نمایند. این امکان یا اجازه اعمال اراده فرد یا افراد در جامعه معین را اصطلاحاً حق و مجمع آن را حقوق می‌نامیم.
بمنظور تنظیم روابط افراد جامعه و جلوگیری از تجاوز و تعدی در روابط مزبور قواعدی در هر جامعه مقرر میشود که مجموعه این قواعد را نیز اصطلاحاً حقوق می‌نامیم. در صفحات بعد قواعد یاد شده بترتیب تحت عناوین کلیات (بخش اول)، اموال (بخش دوم)، اشخاص (بخش سوم)، تعهدات و الزامات (بخش چهارم) و بالاخره ادله اثبات دعوی (بخش پنجم) مورد بررسی قرار خواهد گرفت.


بخش اول ـ کلیات
فصل اول ـ تعریف و تقسیم‌بندی

اول ـ تعریف حقوق ـ لفظ حقوق در معانی مختلف بکار میرود از جمله:
1ـ حقوق جمع حق و حق در اصطلاح عبارتست از ”امتیازی که شخص در جامعه معین دارد”. حقوق در این معنی به حقوق فردی تعبیر میشود. در مورد عناصر تشکیل دهنده حق در صفحات بعد توضیح داده خواهد شد.
2ـ حقوق اصطلاحاً ”عبارتست از” مجموعه قواعدی که تنظیم کننده و حاکم بر روابط اشخاص در جامعه معین میباشد. حقوق در این مفهوم به حقوق ذاتی به لحاظ آنکه قطع نظر از افراد جامعه مطرح میگردد تعبیر میشود. حقوق فردی ملازم با حقوق ذاتی میباشد. در نتیجه قواعد تنظیم کننده روابط افراد در جامعه که اختصاراً قواعد حقوقی یا قانون نامیده میشود برای افراد اختیار و توانائی تحصیل اراده خود به دیگران و الزام دیگران به رعایت آثار این اراده (اعمال حق) ایجاد میگردد.
در فقه اصطلاح خاص و عام در مورد حق بکار گرفته میشود در مفهوم خاص ”حق، قدرت هر انسان برابر قانون برانسان دیگر یا بر مال (مادی یا معنوی) و یا بر هر دو میباشد” و در مفهوم عام ”حق، چیزی است که شارع وضع کرده است”. به عبارتی دیگر حقوق در معنی اخیر وجدان و اراده عالیه جامعه (در مفهوم مورد نظر مکاتب مختلف) است که در عمل جانشین وجدان و اراده افراد همان جامعه میگردد. و یا به بیانی ساده حقوق قاعده الزامی و یا مجموعه چنین قواعد میباشد. حقوق در این معنی را حقوق عینی یا حقوق خارجی (نسبت به شخص) نیز نامیده‌اند. رشته‌های مختلف حقوق از جمله حقوق مدنی، حقوق تجارت، حقوق اساسی، حقوق بین‌الملل از جمله مصادیق این معنی است.
با عنایت به توضیح فوق میتوان گفت قاعده حقوقی آن چنان قاعده‌ای است که بر اعمال اشخاص از این جهت که در جامعه زندگی می‌کنند حکومت مینماید و اجرای آن از طرف قوه حاکمه تضمین میشود. از جمله ویژگیهای قاعده حقوقی کلیت و عمومیت، الزام آور بودن و بالاخره تضمین دولت در مرحله اجرای آن میباشد.
دوم ـ مبنا و هدف حقوق: در مورد مبنا و هدف قواعد حقوقی اختلاف نظر به حدی است که میتوان گفت در هیچیک از مسائل اجتماعی این چنین بحث به میان نیامده است بنظر گروهی مبنای قواعد حقوقی عدالت است و لذا الزام به اجرای قواعد حقوقی هنگامی است که این قواعد منطبق بر عدالت باشد. در مقابل دسته‌ای براین عقیده‌اند که مبنا قدرت حکومت میباشد، بدون توجه به هدف که میتواند نظم جامعه یا اجرای عدالت باشد. گروه اول معتقد به وجود قواعد طبیعی میباشند که هر حکومتی ملزم به کشف آنها است. گروه دوم حقوق را متغیر و ناشی از وضع حکومت و سیر تاریخی هر جامعه میدانند.
درباره هدف نیز بطور کلی دو طرز فکر عمده وجود دارد. یکی از این طرز فکر معتقد به اصالت فرد در جامعه میباشد. طرز فکر دیگر معتقد بر آن است که عنایت و هدف حقوق اجتماع و عدالت اجتماعی است و وظیفه حقوق در درجه اول تامین آرامش، نظم و رفاه جامعه میباشد.
سوم ـ بررسی اجمالی نظرات در باب قواعد حقوقی: در کتب حقوقی اصطلاحات ”حقوق فطری” و ”حقوق موضوعه” یا حقوق وضعی ”ملاحظه میشود مستفاد از حقوق موضوعه مجموعه قواعدی است که از طرف مقام صلاحیتدار وضع شده و با لحاظ تضمین قوای عمومی حاکم بر روابط اشخاص در جامعه معین می‌باشد. منظور از حقوق فطری مجموعه قواعد حقوقی ثابت و لایزال است که در طبیعت و نهاد اشیاء وجود دارد و نظام طبیعت مبتنی بر آنها است. این قواعد را بیاری عقل میتوان استنباط نمود و بصورت قانون درآورد. جوامعی که موفق به کشف و وضع این قواعد شوند از رشد و تکامل برخوردار خواهند بود. طرفداران این نظر حقوق فطری را سرچشمه حقوق موضوعه میدانند. ریشه این اعتقاد در نوشته فلاسفه یونان و روم مشاهده میشود. در قرن هیجدهم میلادی با رشد نظرات مخالف و ظهور فردگرائی که حد حقوق را حد تراضی فرد (قرارداد اجتماعی) میدانست نظریه حقوق فطری مورد انتقادات شدید مخالفین قرار گرفت و اعتبار خود را از دست داد به نحوی که دسته‌ای منکر وجود چنین قواعدی شدند. از آنجا که قبول نظریه حقوق فطری منجر به قبول بی چون و چرای اراده حکومت میشد، متاخرین با تغییر در این نظریه تا حدی آنرا منطبق با عقاید طرفداران مکتب تاریخی نمودند. طرفداران مفهوم جدید حقوق فطری برخلاف اسلاف خود تنها به معدودی قاعده تغییر ناپذیر و عدم ثبات این قواعد در دورانهای مختلف عقیده‌دارند و حتی گروهی از آنان همان حس عدالت‌خواهی را پایه حقوق فطری میدانند. به هر تقدیر در باب حقوق فطری اختلاف نظر فاحش میان صاحب نظران ملاحظه میشود. علیرغم ایرادات عنوان شده علیه طرفداران حقوق فطری بنظر میرسد قواعدی عام و تغییرناپذیر که در همه زمانها و مکانها معتبر میباشد وجود دارد که حکم اصول ثابته را یافته است نظیر احترام قول، قوه الزامی قراردادها، لزوم رفع خسارت از شخصی که بدون سبب از شخص دیگر زیان دیده است و عطف بماسبق نشدن قانون. از این گذشته در هر عصر و زمان عقاید و آرائی وجود دارد که کمال مطلوب حقوقی همان عصر میباشد و مجموعه آنرا میتوان حقوق فطری آن عصر دانست. توضیح اخیر اجمالاً بیان نظریه جدید حقوق فطری میباشد.
مکتب‏های تاریخی و تحققی ضمن مخالفت با قواعد آرمانی و برتر

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی مقاله در مورد مسجد جامع بجنورد فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد مسجد جامع بجنورد فایل ورد (word) دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد مسجد جامع بجنورد فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد مسجد جامع بجنورد فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد مسجد جامع بجنورد فایل ورد (word) :

مسجد جامع بجنورد

مقدمه
«و اقیموا وجوهکم عتد کل مسجد و ادعوه مخلصین له الدین» (قرآن کریم)
پیوند حقیقی اسلام با هنر و معماری در یک مرکز مهم تجلی یافته و آن مسجد است. ساختمان مسجد چگونگی دریافت اسلام و مسلمانان را از هنر و زیبایی نشان می‌دهد، یعنی گزینش زیبایی‌های که در نشان دادن جلال و شکوه خداوند تبارک و تعالی به کار آید و این هنری است اصیل که لایق مکتبی چون اسلام و جامعه‌ای چون جامعه مسلمانان است. بیشترین کاربرد معماری اسلامی در مسجد بوده است.

با توجه به دستورات اسلامی در صدر اسلام، معماری اسلامی ساده و بی‌آلایش و برخاسته از فرهنگ اسلام بود، مساجد آن دوره فضایی ساده و مردمی داشت و اغلب بناهایی مختصر و در حد نیاز بود، ولی گرایش‌های فرهنگی از یک سو و میل و رغبت و ظاهرسازی خلفا و پادشاهان به بناهایی مجلل و عظیم (اغلب در زمان امویان) از سوی دیگر آنها را به سوی معماری تجملاتی سوق داد.
از یک نظر می‌توان مسجد را به دو گونه تقسیم کرد:
1 مساجدی که از ابتدا به عنوان مسجد بنا شده‌اند.
2 معابدی که به مسجد تبدیل شده‌اند.

با ورود اسلام اسلام به ایران، ایرانیان نومسلمان، بعضی از نیایشگاه‌ها و معابد نیاکان خود را به مسجد تبدیل کردند و در این امر نه تنها اشکالی ندیدند، بلکه این موضوع به خاطر سهولت دستیابی به مسجد، صرفه‌جویی در نیروی انسانی و استفاده بهینه از فضاها و مصالح باقیمانده معابد و آتشکده‌ها بسیار منطقی به نظر می‌رسید.
یک نمونه از این مساجد، مسجد جامع بروجرد است که در محل آتشکده و با استفاده از مصالح آن بنا شده است که اینک با توکل به الطاف بی‌بدیل پروردگار بی‌همتا، دفتر حیات این بنای کهن را می‌گشاییم.

مشخصات شهرستان بروجرد
شهرستان بروجرد در شمال استان لرستان ، در 48 درجه و 40 دقیقه طول شرقی و 33 درجه و 54 دقیقه عرض شمالی واقع است. وسعت بروجرد در حدود 30 کیلومتر مربع میباشد و جمعیت آن بر اساس سرشماری سال 1375 ، 316014 نفر است که در حدود 217804 نفر در شهر بروجرد ساکن هستند. استاد سعید نفیسی در این مورد مینوسید که کلمه بروجرد در اصل “بروگرد” بوده است. از این گونه آبادیها که در آخر نام کلمه آنها “گرد” آمده است بسیار است که این کلمه معنی ساختن و بنا نهادن را میدهد. کلمه “برو” در اول نام بروجرد نیز از ریشه بروبار به معنی میوه آمده است .پس “بروگرد” به معنی آبادی است که درآن میوه و بروبار بوده است.

شهرستان بروجرد در ناحیه‌أی کوهستانی که ارتفاع معروفترین قلل آن همچون “گرو” به 3627 متر , “اشترانکوه” به 4328 و “سفیدکوه” به بیش از 4000 متر بلندی میرسد، واقع شده است. درجه حرارت این شهر از 38 درجه در تابستان تا 20 درجه زیر صفر در زمستان درتغییر است.ارتفاع بروجرد از سطح دریا 1540متراست. فاصله این شهر از تهران 394 , اهواز 500 , اصفهان 300 و همدان حدود 150 کیلومتر است.

مسجد جامع که عمدتاً از مساجد مهم شهر است، غالباً در بازار یا در نقطه شروع و یا کنار بدنه اصلی بازار ساخته می‌شود و در جوار مسجد معمولاً بناهای عام‌المنفعه مثل حمام، آب انبار، بیمارستان، میدان و سایر تاسیسات شهری مورد نیاز قرار داشته است. از طرفی چنین مذهبی از عوامل و تعیین کننده کلیه روابط عبادی و سیاسی و اجتماعی بوده است. بنابراین در گذشته که مراسم نمازجمعه برپا می‌شده و هر مسلمانی خود را ملزم به شرکت در آن می‌دانسته، کم‌کم باعث شده در عین اینکه مردم از اطراف و اکناف جهت ادای نمازجمعه هر هفته به شهر می‌آیند و مایحتاج روزمره خود را نیز تهیه و به روستا یا محل زندگی خود ببرند.

از این نظر در کنار مساجد، کم‌کم مراکز اقتصادی شکل گرفته، و بالطبع تاسیسات مورد نیاز دیگر به مروز زمان به آن افزوده شده و بافت معماری شکل می‌گیرد که در اکثر شهرهای قدیم ایران چنین بافت‌هایی وجود دارد و یا وجود داشته است.

در بررسی و مطالعه سابقه تاریخی مسجد جامع مشخص گردید که این بنا در کنار قدیمی‌ترین بافت تاریخی شهر قرار گرفته. در کوی دودانگه و کنار خیلبان جعفری قرار دارد. بنای این مسجد متعلق به قرن سوم است و به نوشته یاقوت حموی و گروهی از مورخان به دستور حمویه بن علی که از طرف خاندان ابی دلف، حاکم بروجرد بود، ساخته شد.

در کتاب دورنمای بروجرد درباره این مسجد آمده است: «در آن روزگار (خلفای عباسی) و آل اجل مردی ادیب به نام احمولته بن علی البروجردی در شهر خود حکمران و وزارت آل اجل را نیز به گردن داشت. ابودلف را به شهر خود دعوت و برای ساختن مسجد جامع اندیشید و به همراه وی کنار آتشکده ویران رفت تا صلاحیت آن را از نزدیک بنگرد. ابودلف پس از دیدن اظهار داشت «هذا المسجد العتیق» اما این تفسیر از دو وجه خارج نیست: یکی اینکه مسجدی بوده که توسط بابک خرم‌دینانی نابود شده است و یا یک آتشکده قدیمی و با استفاده از دیوار جنوبی آن بلکه بنا به تحقیق امروزه با بودن گنبد کنونی صورت مسجد به خود گرفته، آنگاه منبر در آن نهاده و حموله بر آن صعود و خطبه خوانده است.

این همان مسجدی است که ابن خلکان می‌گوید: «و بنی فیه مسجداً». صاحب ترهب القلوب (حمداله مستوفی) گوید: جامع عتیق و حدیث دارد. اما گنبد آن آتشکده بوده، پیش از اسلام بوده. گویند به فرمان هما دختر بهمن ساخته شده و بودن آتشکده در این شهر پیشینه شهرت او را ثابت می‌کند، چون پارسیان در شهرهای مهم آتشده داشته‌اند.
در زمان شاه عباس به علت اینکه شاه عباس از ورود قزلباش به شهر جلوگیری نمود و مردم نیز خواروبار قشون را تامین کنند، به همین علت سنگ نوشته‌ و یادبروی بر بالای درب غربی مسجد

نصب گردید، بدین منظور:
«فرمان همایون اشرف اقدس ابوالظفر شاه عباس بهادرشرف نفاذ یافت: آنگه چون ممالک محروسه از نزول مرفه الحالند، شفقت و مرحمت شاهانه نیز درباره رفع نزول بروجرد از لوازم شمرده به تاریخ یک هزار و بیست و دو هجری».
در سال هزار و شصت و نه (دوران شاه عباس ثانی)‌ مردی به نام درویش یار محمد بخار به خرج خود و به دست خود، منبری در نه پله و در کمال ظرافت و استحکام برای مسجد ساخت و اشعاری بر بدنه راست آن در وصف منبر و تاریخ ثبت است. بیت آخر اینگونه است:
از پی تاریخ چنین خبری گفت خرد «منبر اخلاص دان»

از شعر به حروف ابجد تاریخ ساخت آن را سال 1068ه‍.ق می‌داند.
سلطان محمد نمی دری از برای ورود به طاق بزرگ ساخت و از این در، در ادای وقت نماز استفاده می‌شده، در سال هزار و دویست و نه (نقی خان رازانی بروجردی) به حکم فتحعلی شاه حاکم آن دیار شد. آنگاه ایوان و گلدسته مسجد جامع را بنیاد و بر طاق بزرگ آن در روزگار مامون و معتصم ساخته شده بود، پیوست کرد.

در این روزگار است که حاجی سلیمان کاشی در شمال صحن مسجد جامع، شبستان عریض و طویلی را احداث کرد. مراحل ساخت مسجد بنا به نظر میراث فرهنگی به 9 دوره تقسیم می‌شود. اما دوره‌های متفاوت بنا را به اسناد و مدارک یافت شده و نوشته‌های متون قدیمی به 9 دوره تقسیم می‌کنند. اما دوره‌های متفاوت بنا را به اسناد و مدارک یافت شده و نوشته‌های متون قدیمی می‌توان به شرح زیر بیان نمود:

 

1 دوره اول مسجد تا قبل از آل بویه که از نوع مساجد ستون‌دار قرون اولیه اسلام می‌باشد؛
2 دور آل بویه که همزمان استفاده شدن گنبد منفرد در خارج از محدوده مسجد وقت بود. همانند مسجد اصفهان و اضافه شدن گنبدهای نظام‌الملک و تاج‌الملک؛
3 دوره سلجوقیان که این دوره خود به چند دوره متفاوت تقسیم می‌شود؛
4 دوره فترت یا تخریب بنا (مقارن با قرن هشتم)؛
5 دوره ایلخانان یا دوران بازسازی مجدد شهر؛
6 دوره گورکانیان که در این زمان بخش عمده‌ای به بنا اضافه کرده و تقریباً تغییر یافته است؛
7 دوره صفویه که مشتمل بر قرون دهم و یازدهم می‌گردد؛
8 دوره زندیه و قاجاریه که تغییراتی اساسی از نظر فرم ساختمان در مسجد ایجاد گردیده است؛
9 دوره معاصر (پنجاه سال اخیر).

این بنا یکی از شاخص‌ترین بناهای اسلامی است و سابقه حاکم‌نشینی بودن بروجرد در دوره اسلام حداقل معادل با قدمت مسجد جامع یعنی متجاوز از هزار سال می‌باشد. از طرفی با عنایت به سوابق تاریخی منطقه و با درنظر گرفتن شرایط احدداث شهرها در طول تاریخ، شهری با این عظمت نمی‌تواند بدون سابقه قبلی به از اسلام احداث شده باشد، بلکه بطور یقین و قطع سابقه‌ای طولانی در ادوار قبل از اسلام هم داشته است که در این زمینه نیاز

به مطالعه بیشتر و گسترده‌تر می‌باشد تا به طور قطع و یقین در این مورد اظهار نظر نمود.
مساحت کل بنا حدود 3300 مترمربع و زیربنای آن 2000 مترمربع است.
قدمت و پیشینه تارخی مسجد :
مسجد جامع بروجرد را میتوان از نظر قدمت، باز سازی و تعمیرات به چند دوره تقسیم کرد :
الف:دوره قبل از اسلام:
به عقیده جمعیاز باستان شناسان این مسجد قبل از اسلام آتشکده بوده است و پس از تشرف ایرانیان به دین مبین اسلام آتشکده را ویران نموده و با مصالح آن مسجد را بنا نموده اند، به احتمال خیلی زیاد طاق وسطی ( گنبد خانه ) آتشکده بوده وزیر زمین آن محل افروختن آتش بوده است.

ب: دوره های بعد از ورود اسلام:
دوره ای که بسیاری از مورخین و مولفین از ان نام برده اند و می نویسند : بروجرد شهری است که حموله بن علی درآن منبری به پا داشته وی ابودلف راب ه شهر خود دعوت میکند و به همراه هم از مسجد بازدید میکنند. اودلف پس از بازدید از مسجد می گوید: « هذا مسجد العتیق » با توجه بااینکه مرگ ابودلف تاریخ 226-225 هـ.ق است پس مسجد بودن آن قبل از این تاریخ مسجل می شود.
2- دوره آل بو یه:
با توجه به اینکه سکه های پیداشده از این دوره ( سکه طلا سال 360 هـ. ق) که مربوط به منصور بن نوح ساسانی است و نشانه های به دست آمده درتعمیرات مسجد و نوع تزئینات ستونچه ای و وجود تزئینات آجری دیواری مشخص می شود که مسجد در این دوره هم بازسازی و تعمیر شده است.

3- دوره سلجوقیان:
در قسمت جنوبی در قسمت فوقانی محراب گنبد خانه، کتیبه ای به خط کوفی گلدار وجود دارد که از آجر تراشیده شده است و متن آن چنین است :
“بسم الله اللهم اغفر عامر هذالبقه الصدر العجل مجدالدین جمال الاسلام عزالملک ابوالعر محمد بن طاهر سعید اطاالله بقائه»
با توجه به اینکه دوران صدرات «عزالملک» چهارمین وزیر سلطان سمعود سلجوقی طی سالهای اولیه قرن ششم هجری بوده است در می یابیم که دراین دوره گنبد مورد بازسازی و تعمیر قرار گرفته است و در این ارتفاع اولیه گنبد تاکف مسجد حدود 25 متر بوده است.
4- دوره تیموریان :
دراین دوره بر اثر عواملی همچون زلزله تخریب کلی د رگنبد مسجد صورت گرفته است با توجه به اینکه درتاریخ الجایتو تاریخ زلزله 715 هجری ذکر شده است. احتمالا از این تاریخ تا زمان شاهرخ تیموری ( 850-805هـ.ق ) دیگر مسجد تعمیر نکرده اند. در زمانشاهرخ تیموری تعیمرات بسیاری در مسجد صورت میگیرد و اغلب قسمتها بازسازی میشود. کف گنبد را حدود 2 متر بالا می اورند و ارتفاع آن را حدود 4 تا 5 متر پایین می برند و گنبد رانیز کوچکتر میکند و ارتفاع کلی گنبد به حدود 18 متر می رسد. تا این دوره گنبد خانه بنای اصلی مسجد بوده است. دراین دوره شبستانهای شرقی، غربی و شبستانهای شمالی به بنای مسجد اضافه شده است. ورودی اصلی مسجد هم ورودی غربی بوده است.

5- دوره صفویه :
بر ورودی غربی مسجد یک کتیبه سنگی نصب شده که موضوع آننزول اجلال شاه عباس صفوی درسال 1022 هـ.ق به بروجرد است. دیگر ماندگار این دوره منبر 9 پله چوبی است که درسال 1069 هـ.ق به دست « یار محمد نجار » ساخته شده است.
6- دوره قاجاریه:
با توجه به سنگ نوشته ها و کتیبه ها معلوم می شود که درزمان قاجار نیز تعیمرات و تغییراتی در مسجد ایجاد کرده اند. ایجاد خفته راسته ها، کاشیکاریها و نماسازیها، تعیمر حوضخانه، تعمیر حوضخانه، چاه آب و خانه سرایدار و ساخت مناره ها و ورودی شرقی دراین دوره صورت گرفته است.
7- آخرین تعیمرات:
از سال 1367 هـ. ش روی مسجد شروع شده و هنوز ادامه د ارد، اغلب قسمتها تعمیر، وسعی شده است شکل اولیه آن حفظ گردد ولی در بعضی قسمتها سازه های نو به کار برده اند که عمده ترین آنها سقفی از آهن و آجر است که بر طاق زیرزمین زده شده است. قبلا این سقف توسط 16 پایه خشتی و طاقهای نیم دایره و ضربی ایجاد شده بود. سقف فعلی توسط 12 ستون آهنی و دیواره های مسجد بر پا شده است. درتعیمرات جدید تمام چوبها و الوارهای دورن و بیرون دیوارهای گنبد خانه که پوسیده بودند یا چوبهای نو و قیر اندود تعویض شدند.

ساختار مسجد
زیر زمین
بنایی است محسور کننده و جذاب، به ابعاد 30/10×30/10 متر که توسط 6 در به شبستانهای غربی و شرقی راه دارد که اکنون این ارتباط به وسیله دو پلکان آهنی برقرار شده است.در جبهات شمالی و جنوبی ان تعدادی از آجرهای کهن قدیمی حفظ شده است. بنا بر نظر کارشناسان میراث فرهنگی در زیر آجرها « ملات ساروج » به کار رفته است.
منبر

این منبر زیبا وبزرگ و آرام و خموش به دیوار گنبد خانه تکیه داده است واز گذشته های بسیار دور سخن ها دارد. جایگاه علمای بر جسته ای بوده که از فراز آن نغمه های توحیدی را به گوش اهل دل خوانده اند وسرود عشق را به بهترین نوا سروده اند. این منبر ساخته دست یا رمحمد نجار به سال 1069 هجری است و اشعار زیر در آن نقر شده است :

شکر که از لطف خدای جهان یافت زنوزیب زمین وزمان
یا رمحمد چو با خلاص دل کرد تمام از هنر راستان
منبری آنسان که زبس رفعتش شد بره عرش برین نردبان
از پی تاریخ چنین منبری گفت خرد « منبر اخلاص دان »

رواق‌ها
مسجد دارای دو رواق شرق و غرب است.در رواق غربی چاه آبی وجود داردکه از قدمت زیادی برخوردار است و به «چاد گاوی» مشهور است و با آب انبار ارتباط دارد دلیل این نامگذاری شاید این باشد راس گاو آب آن را بیرون می کشیده اند و به حوضخانه می ریخته‌اند.
زیر پنجره ای زیبا که روی چاه قرار دارد یک لوح سنگی وجود دارد که به «سنگ آبخانه »معروف است که متن آن چنین است.
در زمان دولت شاهنشه کشورستان ناصر الدین شاه گیتی خسرو صاحبقران
سنگ چاه مسجد جامع زنو تعمیر کرد هادی آن میر هدایت شمع بزم اصفهان
باد برپا دولتش تا آنکه بنماید ظهور قائم آل محمد(عج)مهدی صاحب زمان

ایوان مسجد
ایوان به طول 30/10 و عرض 90/7 و ارتفاع تا صحن حیاط 5/14 متر است.طاقهای آن «چیله » (پر) و «طاق رومی» وسقف آن «کانه پوش»است.در این ایوان پنجره های مشبک زیبایی نصب شده است که زیبایی این اثر زنده را دو چندان می کند.این بنا در زمان قاجار نماسازی شده و در گلدسته در طرفین ایوان ایجاد شده است.دو لوح سنگی در طرفین آن قرار دارد که به قلم محمد معین ابن عبداصمد بروجردی است.

متن لوح سنگی طرف شرق ایوان چنین است:
تقی خان معدن احسان و اشفاق کفش وجود و سخی را گشته مصدر
یگانه گوهر دریای اجلال که شد بابا و مام پاک گوهر
بحسن تربیت برزیر دستان زبس باشد ز احسان سایه گستر

اگر گویم که خورشید جهان است جلال جاه او نیست در خور
به تعمیر همین مسجد با اخلاص موفق شد چو از توفیق داور
دو گلدسته که بینی ز آن برآورد که با ذات البروج آمد برابر
فلک بر پاست زین دور انکه گشتند ستون از بهر این خرگاه اخضر
مقدس از ریا چون بود کارش به سعیش لطف حق گردید یاور
بتاریخش روانی گفت فایض «تقدس شانه الله اکبر»
متن لوح سنگی طرف غرب ایوان چنین است:
جهان وجود تقی خان معدلت سیرت
که هست ملت و دین را همیشه پشت وپناه

سپهر قربنایی که از اشرف مالند
هزار قرن اگر چشم را چرخ کهن
کند به عینک تابان مهر و ماه نگاه
به روزگار عزیزان که می نخواهند بود
چنین جوان خردمند پیشه بی اسپاه

گرفت امر حکومت از آن نظام چنانکه نظام دین نبی،از علی ولی الله(ع)
نمود امر به تعمیر مسجدی که نوشت نخست بر در او «کعبه عبده و فدا»
پس از نمودن تعمیر اندر آن مسجد بنا نمود دو گلدسته بهر ذکراله
بنایشان همه چون عهد عاشقان محکم صفایشان همه چون روی دلبران دلخواه
بجنب رفعتشان نقل رفعت گردون مثال پستی ماهیست نزد رفعت ماه

برای سال بنایش به فکر بودم من که از طریق وفا مصرعی خرد ناگاه
معزی از پی تاریخ چه نیکو گفت بحول اشهدان لا اله الا الله
با حساب ابجد در مصراع آخر تاریخ ساخت گلدسته ها 1209 هجری مشخص می شود.
مناره ها:
مناره ها به ارتفاع 20 متر و 30 سانتیمتر(تا صحن حیاط)و قطر 3 متر و 70 سانتیمتر در طرفین ایوان قرار دارند.این مناره ها در سال 1209 هـ ق توسط تقی خان بروجرد به بنای مسجد اضافه شده اند و بر زیبایی آن افزوده اند.
مقصوره یا گنبد خانه
بنایی است مجلل و چشم نواز 30/10/*30/10 متر که در آن یک محراب یک منبر چوبی وجود دارد و دارای 3 در ورودی می باشند.

در جبهه جنوبی و بالای محراب،نقاشی زیبایی برنگهای قرمز و گلبرگهای زینتی و اسلیمی با کتیبه ای در مرکز آن دیده می شود که متن آن چنین است:
«بسم الله الرحمن الرحیم اللهم صلی علی محمد و آل محمد»
در طرفین این نقاشی زیبا،کتیبه ای به خط کوفی گلدار نقش بسته است که مضمون آن آرزوی غفران و طول عمر،برای ابوالعز محمد بن طاهر بن سعید می باشد.
«بسم الله اللهم اغفر عامر هذاالببه الصدر العجل مجدالدین جمال الاسلام عزالملک;.ابوالعز محمد بن طاهر بن سعید اطاالله بقائه»

که بخش جمال الاسلام عزالملک در زیر نقاشی پنهان شده است.
شبستانهای شرقی و غربی
بناهای زیبایی هستند که در طرفین گنبد خانه قرار دارند و در دوره تیموریان به بنای اصلی مسجد اضافه شده اند. شاید هدف از ایجاد این شبستانها استحکام گنبد خانه (مقصوره)بوده است.سقف این شبستانها از «طاق رومی،چهار ترک، ضربی ( زنچیره “) هفت و پنج ـ نیم طاق ـ طاس بندی با چها رگوشواره هشت ترک، تمام دایره، لورزی، شاه برگ ایحاد شدهاست. که هم سقف را بر پا داشته اند. و هم مسجد را مزین و چشم نواز کرده اند. علاوه براینها « خفته راسته ساده » و خفته « خفته راسته ساده » صرفا به خاطر تزئین بکار رفته اند. بر روی درب شبستان غربی اشعار زیر نقر شده است.

سال تاریخش از خرد جستم گفت ( ازاین در درای وقت نماز)
روی در ما بین شبستان شرقی و گنبد خانه جمله«بنده درگاه جلال الدین محمد» نقره شده است.
گنبد:
شامل دو گنبد کهنه و جدید است که گنبد قدیمی و در واقع گنبد اصلی می باشد در دوره تیموریان بازسازی شده است و بعد ها برای حفظ آن گنبدی از آهن و آجر بر روی آن ساخته اند.قطر جداره خارجی گنبد 37/12 متر است که در سال 1350ه‍.ش کاشیکاری آن به اتمام رسیده منتهی در اثر شدت سرما در زمستان و سوز آفتاب در تابستان دچار پوسیدگی و ریختگی وسیعی شده است.علاوه بر آن بر اثر بمباران رژیم صهیونیستی عراق،شکافهای بزرگی در آن ایجاد که آب باران به طاق زیرین نفوذ می کند و راه خروج ندارد و بینم آسیب بیشتر در آن می رود.
شبستان شمالی

دارای دو در ورودی در جنوب غربی و جنوب شرقی است وقتی وارد شبستان می شوی به واقع در می یابی که معمار آن به زیبایی هنر آفرینی کرده است و فضایی روحانی ایجاد کرده که خود به خود انسان را به سکوت و آرامش دعوت می کند.دو«فخر و مدین»بین راه پله ها و شبستان وجود دارد که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند.این شبستان با احتساب پایه های جداری 60 پایه مکعب مستطیل هم اندازه است نور این شبستان از 9 پنجره نیمدایره که در جنوب آن قرار دارد

تامین می شود در سمت شرق این شبستان،یک درب وجود داشته که با کوچه مجاور مسجد ارتباط داشته است که اکنون آن را مسدود کرده اند.کف این شبستان که درست روبه روی گنبد خانه قرار گرفته پایین تر از سطح زمین است

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی تحقیق کمبودهای ایمنی مادرزادی و اکتسابی فایل ورد

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق کمبودهای ایمنی مادرزادی و اکتسابی فایل ورد (word) دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق کمبودهای ایمنی مادرزادی و اکتسابی فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق کمبودهای ایمنی مادرزادی و اکتسابی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق کمبودهای ایمنی مادرزادی و اکتسابی فایل ورد (word) :

یکپارچگی سیستم ایمنی برای دفاع بر ضد ارگانیسم های عفونی و فرآورده های سمی آن ضروری بوده و در نتیجه ضامن بقای فرد است .
بیماریهای نقص ایمنی عموماً در دو دسته طبقه بندی می گردند :
1ـ بیماریهای کمبود ایمنی اولیه یا مادرزادی : 1ـ نقص در لنفوسیت B
2ـ نقص‌درلنفوسیت T
نقص در لنفوسیت B : 1ـ آگاماگلوبولینمی وابسته به x ( بروتون )
2 ـ کمبود انتخابی یک ایزوتایپ ایمونوگلوبولین مثلاً IgA deficiency
3ـ کمبود ایمنی شایع متغیر (CVID)
نقص در لنفوسیت T : سندرم دی جورج
2ـ بیماری های کمبود ایمنی ثانویه یا اکتسابی :
1ـ سوءتغذیه
2ـ شیمی درمانی
3ـ ویروس نقص ایمنی HIV
کریپتوسپوریدیوم برای اولین بار در سال 1907 بوسیله تایزر از غدد معدی یک موش آزمایشگاهی جدا شد .
تعریف بالینی اولین مورد درمانگاهی کریپتوسپوریدیوز گاوی بوسیله پانسیرا در سال 1971 صورت گرفت و اولین مورد آلودگی انسان توسط نایم و همکاران در سال 1976 در یک کودک سه ساله با ایمنی کامل مبتلا به آنتروکولیت حاد تشخیص داده شد .
در همان سال میسل و همکاران نیز از مردی 39 ساله مبتلا به نقص ایمنی در واشنگتن توسط بیوپسی مخاط روده مشاهده شد .
سومین مورد آلودگی در یک پسر بچه 9 ساله مبتلا به هیپوگاما گلوبولینمی مادرزادی گزارش شد .
بین سالهای 1980 و 1983 بیش از 80 مورد گاستروآنتریت با عامل کریپتوسپوریدیوم در انسان در افراد سالم از نظر سیستم ایمنی و افراد دچار نقص ایمنی به خصوص ایدز گزارش گردید .
از سال 1983 به بعد کریپتوسپوریدیوزیس در افراد با ایمنی کامل و نیز در افراد دارای نقص ایمنی و هم چنین در حیوانات مختلف در اکثر کشورهای جهان گزارش گردیده است .

تنوع گونه های کریپتوسپوریدیوم :
در خانواده کریپتوسپوریدئیده تنها جنس کریپتوسپوریدیوم مشاهده
می شود اما در مورد گونه های مختلف این جنس نظرات مختلفی مطرح شده است. گونه ای که بیشتر انسان و پستانداران را آلوده میکند ، کریپتوسپوریدیوم پاروم می باشد . به علت عدم وجود شواهد کافی درمورد اختصاصی بودن این انگل ها از نظر میزبان می توان آن ها را بعنوان یک گونه واحد در نظر گرفت .
پیوستگی گونه ها توسط لواین بررسی شد و چها گونه را مشخص کرد :
ـ کریپتوسپوریدیوم موریس در پستانداران
ـ کریپتوسپوریدیوم مله آگردیس در پرندگان
ـ کریپتوسپوریدیوم کروتالی در مارها
ـ کریپتوسپوریدیوم نازوروم در ماهی ها
علاوه بر گونه های مذکور کریپتوسپوریدیوم با یله ای در پرندگان ، کریپتوسپوریدیوم رایری در خوکچه هندی ، کریپتوسپوریدیوم بویس در گاو، کریپتوسپوریدیوم فلیس در گربه ، کریپتوسپوریدیوم پاروم در انسان و اکثر پستانداران .

کریپتوسپوریدیوم :
کریپتوسپوریدیوم در حال حاضر به عنوان یکی از عوامل شایع در ایجاد اسهال در انسان و حیوانات سراسر نقاط دنیا شناخته شده است .
کریپتوسپوریدیوم یک تک یاخته کوکسیدیائی است که قادر است علاوه بر اپی تلیوم دستگاه گوارش و تنفس به سایر نقاط بدن از جمله غدد ضمیمه دستگاه گوارش و برخی از قسمت های دستگاه ادراری و تناسلی دست یابد . ضمناً وجود انگل در حلق ، نای ، معده ، دوازدهه ، کیسه صفرا ، آپاندیس ، ایلئوم ، کولون و رکتوم افراد دارای نقص ایمنی بارها گزارش داده شده است .البته به نظر می رسد که راه اصلی انتقال انگل از طریق (Fecal – oral ) باشد . شیوع عفونت در مهد کودک ها ، مسافران ، افرادی که با حیوان سروکار دارند، در افراد هم جنس باز و کسانی که با افراد مبتلا به این انگل ارتباط دارند و همینطور افراد مبتلا به ایدز گزارش شده است .
آلودگی به این انگل را به دلایل زیرباید جدی گرفت :
1ـ هنوز درمان کاملاً موثری برای آن شناخته نشده است .
2ـ به دلیل کوچکی ومقاوم بودن اووسیست ها راه قطعی برای از بین بردن آن ها توصیه نشده است .
3ـ مرگ و میر ناشی از اسهال های کریپتوسپوریدیائی در مبتلایان به نقص ایمنی به خصوص ایدز در چند سال اخیر قابل توجه بوده است .
4ـ اهمیت اقتصادی بیماری در دامپزشکی به علت درصد بالای آلودگی در حیوانات خصوصاً در نشخوارکنندگان .

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی مقاله اعتیاد به مواد مخدر در جوامع مختلف فایل و

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله اعتیاد به مواد مخدر در جوامع مختلف فایل ورد (word) دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله اعتیاد به مواد مخدر در جوامع مختلف فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله اعتیاد به مواد مخدر در جوامع مختلف فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله اعتیاد به مواد مخدر در جوامع مختلف فایل ورد (word) :

مقدمه
زندگی اجتماعی انسان تحت حاکمیت قواعد و هنجارهای اجتماعی است. اگر ما از قواعدی که انواع رفتار را در زمینه‌های معینی به عنوان رفتارهای مناسب و رفتارهای دیگری را به عنوان رفتارهای نامناسب تعریف می‌کنند، پیروی نمی‌کردیم، فعالیتهایمان دستخوش هرج و مرج می‌گردید.
از سوی دیگر زندگی اجتماعی انسان با پدیده‌های اجتماعی نمود می‌یابد. پدیده‌های اجتماعی در واقع واقعیت‌هایی هستند که جزء ذاتی زندگی اجتماعی بشر می‌باشند. حال اگر برخی از این پدیده‌ها در وضعیتی قرار گیرند که از سوی جامعه، منفی تلقی شوند، ممکن است که در حیات مطلوب اجتماعی اثر نامناسب گذارده و یا آن را تهدید نمایند. اما باید دانست که تلقی منفی از یک پدیده اجتماعی در همه جوامع یکسان نیست و شاید معدودی از این پدیده‌ها را بتوان یافت که وجود آنها در تمام یا اغلب جوامع همراه با تلقی منفی باشد. همچنین در یک جامعه خاص نیز تشخیص مثبت یا منفی بودن یک پدیده در میان گروه‌ها یا افراد مختلف، لزوماً یکسان نمی‌باشد. در این میان تلقی رهبران سیاسی جامعه، فراتر از یک تلقی فردی بوده و به مقدار زیادی در روند حیات جامعه تأثیر دارد.

اعتیاد به مواد مخدر یکی از مسائل مبتلا به امروز جهان است. پدیده‌ای است که بیش از پیش نسل امروز و فردا را تهدید به نابودی می‌کند و این امر تقریباً درد جدیدی است، روزی نیست که سمینارها و کنفرانس‌هایی با شرکت عده‌ای صاحب نظران دنیا در زمینه‌های جرم شناسی، روان شناسی، جامعه شناسی و… تشکیل نگردد و در پی از بین بردن این درد بی‌درمان نباشند. ولی از آنجا که در فکر شناخت زمینه‌های اعتیاد بر نمی‌آیند غالباً طرق درمان پیشنهادی آنان نیز چاره درد نمی‌کند. این است که می‌بینیم هر روز بر تعداد معتادین چه در ایران و چه در جهان افزوده می‌گردد.

بیان مسئله
مصرف مواد مخدر همچون خشخاش، هروئین، تریاک، ماری جوانا و … تا حدودی بهتر از دیگر انواع انحرافات نشان می‌دهد که تا چه حدی هر جامعه، برحسب زمان، مکان، جنس، سن، قوم، قبیله و طبقه مسائل جامعوی را تعریف و ارزش‌گذاری می‌کند.

امروزه مصرف این مواد و امثال آن، آثار مخرب اعتیاد و قاچاق انواع مواد مخدر بر ساختار سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جوامع آسیب رسانده و نه تنها بصورت یک تهدید ملی بلکه فراتر از مرزهای ملی بصورت یک مسئله پیچیده جهانی در آمده که شعاع مضرات و اثرات زیانبار آن گریبان‌گیر کشورهای بی‌شماری شده است که شدت و وسعت این بحران که از گذشته‌های دور بر جامعه جهانی سایر افکنده برحدی که علاوه بر مسئوولین کشورهای توجه بسیاری از صاحبنظران و کارشناسان مسائل علوم اجتماعی را نیز به خود معطوف نموده و علی رغم رویکردهای جامع و تمهیدات اتخاذ شده در حل و کاهش این معضل در سطح ملی، منطقه‌ای و جهانی، هر روز عملاً شاهد وخامت بیشتر اوضاع و تشدید این مسئله مهم می‌باشیم.

اما اینکه چرا و چگونه اعتیاد بر مواد مخدر به عنوان مسأله تلقی می‌شود، بیشتر مربوط به نظر افراد و تجربه شخصی آنان است. چرا که در سالهای اخیر تعداد فزاینده‌‌ای از مدم عام شهرها طرز تلقی بامدار او اغماضی را پذیرفته‌اند و معتقد شده‌اند که این قوانین هستند که مواد مخدر را خطرناک جلوه می‌دهند و در نتیجه مسائل مربوطه را نیز پدید می‌آورند. با این وجود در جامعه ما بسیاری از مواد مسأله ساز تلقی می‌شوند زیرا که اغلب آنها، افراد را ناکار می‌سازند و توانائی آنان را برای ساماندهی امور خویش، اداره زندگی شخصی و خانوادگی دچار اختلال می‌کنند.

و این مسئله بدان علت است که با مصرف این مواد، فرد معتاد حرمت ارزش های اخلاقی و جر هنجارهای جامعوی را پاس ندارند و در نتیجه قوانین را زیر پا گذارند و با پرخاش موجبات آزار دیگران را فراهم آورده و در نهایت دست بجرایم و جنایات آشکار یا پنهان مالی یا جانی بزنند.

اگر این واقعیت را بپذیریم که انسان موجودی است اجتماعی و ساخته پرداخته بنیادهای فرهنگی، اقتصادی و روابط و مناسبات اجتماعی جامعه‌ای که در آن پرورش یافته، پس ناچار باید این به این حقیقت که پدیده‌های ناهنجاری همچون، دزدی، روسپیگری، اعتیاد و … نیز ناشی از مناسبات و روابط حاکم در درون یک جامعه است. به این ترتیب مشخص می‌شود که اعتیاد نه یک بیماری شخصی. بلکه یک عارضه اجتماعی است. به عبارت دیگر باید در کنار مسائل تاریخی و سیاسی گرایش به اعتیاد ـ که البته از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است ـ به جنبه‌های اجتماعی و فرهنگی آن نیز توجه کافی مبذول نمائیم و ساده‌انگاری مسئله را تنها در روابط با معتاد و خصوصیات شخصی و روانی آن ملاحظه کنیم. چرا که اعتیاد یک مشکل اجتماعی است و باید در عمق جامعه ریشه‌یابی شود.

معمولاً واکنش اجتماعی مردم در مورد مصرف مواد مخدر در طول قرون متفاوت بوده و متأسفانه باید به این حقیقت تلخ اعتراف نمود که اعتیاد را بیشتر یک مسئله شخصی و فردی می‌دانند نه اجتماعی و این در حالی است که اعتیاد یک مسئله اجتماعی است و نه شخصی. ما هنوز هم در دوره‌ای هستیم که تصویر یک «معتاد محکوم است»، «مغعتاد مظنون است» و … در جامعه ما بدون اینکه بیان کرده باشند رواج دارد، تا شاید بتوان از شیوع آن جلوگیری کرد و اجرای قوانین را تشدید نمود اگر امروز، نسل جوان دیگر به شعارهای ضد اعتیاد اعتقادی ندارند بدین سبب است که انواع جدید از مواد و فرا شدهای مخدر در اختیار آنان قرار می‌گیرد.

بنابراین مسئله گرایش جوانان به مواد مخدر از این نظر اهمیت دارد که پاره‌ای از عوامل اقتصادی، اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی، در زمینه‌های آماده فرد را به سمت اعتیاد سوق می‌دهند. به بیان دیگر «معتاد شدن» ارثی نیست بلکه مجموعه‌ای از شرایط فوق که دارای ریشه‌های متفاوتی هستند، زمینه ساز اعتیاد می‌شوند. در هیچ موردی کنش اعتیاد از نسل پیشین به نسل پسین به میراث نمی‌رسد، بلکه تنها گرایش بدان است که می‌تواند جنبه ارثی داشته باشد. بدینسان است که افراد تحت تأثیر انگیزه‌های جرم زای جامعه در معرض جرم قرار می‌گیرند.

در نتیجه از آنجا که شخصیت فرد معتاد محصول کارکردهای زیستی ـ جامعوی است. اهمیت طرخ و پرداختن به این مسئله که چرا جوانان به سمت اعتیاد کشیده می‌شوند و نقش عوامل اقتصادی و اجتماعی در این میان به روشنی هویدا می‌شود.

دیدگاه‌های نظری دقیق
جامعه شناسان برای فهم عمل انجرافات به عوامل اجتماعی و فرهنگی شکل دهنده رفتار انسان توجه دارند و در تبینهای جامعه شناختی خود بر ساخت اجتماعی الگوهای کنش متقابل فرد و دیگر اعضاء جامعه تکیه کرده، بر موارد زیر اشاره می‌‌کنند:

1) جامعه پذیری ناقص
بر اساس این نظر اگر فردی به درستی اجتماعی نشده باشد، هنجارهای فرهنگی را در شخصیت خود عجین نمی‌سازد و به همین سبب نمی‌تواند میان رفتار شایسته و ناشایسته تمایز بگذارد.

2) انحراف آموختنی است:
جامعه شناسان معتقدند که بسیاری از رفتارهای انحرافی، اکتسابی و قابل انتقال از شخص به شخص دیگری است.

3) نارسائیهای فرهنگی و ساختار اجتماعی:
هر جامعه نه تنها هدفهای پذیرفته شده فرهنگی دارد، بلکه وسایل پذیرفته شده را نیز برای نیل به این هدفها در اختیار دارد. هرگاه به عللی این وسایل در اختیار فرد گذاشته نشود احتمال می‌رود، منحرف گردد.

مهمترین نظریات انحرافات
1- نظریه بی‌هنجاری
بی‌هنجاری حاصل وضعیت آشفته‌ای است که هنجارها از بین رفته و یا در تضاد قرار گرفته‌اند. جوامعی که در آنها بی‌هنجاری به شکل وسیع وجود داشته باشد، از آنجایی که اعضای آن جامعه برای رسیدن به مقاصد مشترک، خطوط راهنما در اختیار ندارند و احساس جدایی و بی‌جهتی می‌کنند، در خط تلاش قرار می‌گیرند.

هنگامی که فرد دچار حالت «آنومیک» می‌شود، وابستگی و احساس تعلق خود را به گرئوه از دست می‌دهد، هنجارهای گروهی را بعنوان سرمشق نمی‌پذیرد و از آنها می‌گریزد و برای مدتی در بی‌هنجاری یا دقیق‌تر در کم هنجاری و یا کژهنجاری به سر می‌برد. زیرا هنجار مطلوبی نمی‌یابد تا جایگزین هنجارهای پیشین سازد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی پایان نامه حقوق زوجه بر زوج فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی پایان نامه حقوق زوجه بر زوج فایل ورد (word) دارای 143 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی پایان نامه حقوق زوجه بر زوج فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه پروژه دانشجویی پایان نامه حقوق زوجه بر زوج فایل ورد (word)

مقدمه  
کلیات  
1- تعریف و تبیین موضوع  
2- ضرورت و اهمیت موضوع  
3- فوائد و اهداف تحقیق  
4- پیشینه موضوع  
5- سوال های تحقیق  
6- روش تحقیق  
7- ساختار تحقیق:  
8- کلید واژه ها  
9- مشکلات و موانع  
فصل اول  
ازدواج  
1- ازدواج  
2- انواع عقد ازدواج  
3- اهداف ازدواج  
4- معیارهای انتخاب همسر  
فصل دوم:  
مهر  
1- فلسفه مهر  
2- انواع مهر  
3- نوع مهر  
4- مقدار مهر  
5- زمان پرداخت مهر  
4- حق امتناع یا حبس  
7- سقوط حق امتناع  
8- عواقب زیاد قراردادن مهر  
9- زن مالک مهر  
فصل سوم:  
نفقه  
1- تعریف نفقه  
2- آیا سرپرستی مردان بر زنان اهانت به بانوان نیست؟  
3- انواع نفقه  
4- چرا مسولیت پرداخت نفقه بر عهده مرد است؟  
5- شرایط پرداخت نفقه:  
6- حدود نفقه  
7- نحوه پرداخت و مالکیت نفقه:  
8- آیا زوجه می تواند به صورت شرط ضمن عقد نفقه را از عهده شوهر بردارد؟  
9- نفقه در ایام طلاق  
10- نفقه در زمان عده وفات:  
11- عوامل سقوط نفقه  
فصل چهارم:  
ارتباط متقابل  
1- برخورد نیکو و شایسته با زنان  
2- خوش اخلاقی و خوش رفتاری  
3- اظهار محبت و دوستی  
4- صدا زدن  
5- سلام کردن  
6- خداحافظی کردن  
7- تنبیه و توهین به همسر  
8- گذشت و اغماض  
9- عواقب تنبیه و توهین  
10- در چه مواقعی شوهر می تواند زن را تنبیه کند؟  
11- لزوم صفا و صداقت  
12- تعاون و همکاری در امور خانواده  
13- حق حضانت:  
14- شرایط حضانت یا سقوط حضانت  
15- قدردانی از زحمات  
16- وقت گذاری برای همسر  
17- هدیه و سوغات  
18- رفت و آمد فامیلی  
19- تحصیل و سوادآموزی  
فصل پنجم:  
روابط  
1- نظافت و آراستگی  
2- بوی دهان و مسواک کردن  
3- حفظ عفت و پاکدامنی  
4- غیرت ورزی و نگهداری از ناموس  
5- معاشقه و زناشویی  
فصل ششم:  
ارث  
1- ارث در گذشته  
2- چرا ارث زن کمتر از مرد است؟  
ایراد زنان دهه صدر اسلام بر مساله ارث:  
3- موجبات ارث  
4- موانع ارث  
5- زن از چه چیزهایی ارث می برد؟  
منابع  

بخشی از منابع و مراجع پروژه پروژه دانشجویی پایان نامه حقوق زوجه بر زوج فایل ورد (word)

قرآن

1- انصاریان،حسین. نظام خانواده در اسلام،قم انتشارات ام ابیها،چ: شانزدهم، 1380

2- امینی، ابراهیم، آئین همسرداری، تهران، شرکت چاپ و نشر بین الملل وابسته به موسسه امیرکبیر، چ نهم، 1380

3- امینی، علیرضا، سیدمحمدرضا آینی، تحریرالروضه فی شرح اللمعه، ج2، تهران، چ. ششم، 1382

4- اکبری، محمود، معیارهای زندگی، قم، انتشارات موج علم، چ دوم 1383

5- بندر ریگی، محمد، فرهنگ جدید عربی- فارسی (ترجمه منجدالطلاب)، تهران، انتشارات اسلامی،چ ششم، 1368

6- بهشتی، سیدجواد، بهشت خانواده در اسلام، ج 1 و 2، مشهد، انتشارات هاتف،چ پانزدهم، 1382

7- بهنودی،زهرا، بهداشت و مدیریت خانواده، بی جا، انتشارات بشری،چ اول، 1381

8- پونیده، ابوالقاسم، نهج الفصاحه، بی جا، انتشارات جاویدان، چ نوزدهم، 1363

9- پرنده، زهراء، ازدواج حقوق و وظایف متقابل زوجین، تهران، مرکز چاپ و نشر تبلیغات اسلامی، چ: اول، 1370

10- تمیمی آمدی، عبدالواحد محمد، معجم الفاظ غرر الحکم و در رالکلم، محقق: مصطفی درایتی، قم، مرکز الابحاث و الدراسات الاسلامیه، چ: اول.‌1413 هـ.ق

11- جوادی آملی، عبدالله، زن در آیینه جلال و جمال، قم، مرکز نشر اسراء، چاپخانه: دفتر انتشارات اسلامی، چ نهم، 1383

12- جوادی آملی،عبدالله، فلسفه حقوق بشر، قم، مرکز نشر اسراء،چ چهارم، 1383

13- حر عاملی، محمدبن حسین، وسائل الشیعه، ج1، 8 ،14 ، 15،تهران، تحقیق و تصحیح: عبدالرحیم ربانی شیرازی، انتشارات المکتبه الاسلامیه، چ هشتم، 1373

14- حسینی سیستانی، سیدعلی، توضیح المسائل، قم، انتشارات دفتر آیت الله العظمی سیستانی، چاپ: تیزهوش، چ بیست و سوم، 1425 هـ.ق

15- حکیم پور، محمد، حقوق زن در کشاکش سنت و تجدد، تهران، انتشارات نعمه نواندیش، چ اول، 1382

16- خود اکوف، ن.م ، آنچه باید همسران جوان بدانند، تصحیح و تنظیم: اسکندر محجوب کار، بی جا، موسسه مطبوعاتی: عطائی، بی تا

17- دورانت، ویل، تاریخ تمدن، ج4، ترجمه گروهی از مترجمان، تهران، انتشارات: علمی و فرهنگی، 1373

18- دهقان، اکبر،مجتبی کلباسی، واژه های نور، قم، انتشارات روح، چ چهارم، 1384

19- دی آنجلیس، باربارا، آنچه زنان می خواهند مردان بدانند، مترجم: زهرا کرباسیان، تهران، انتشارات را مانیوش، چ اول، 1382

20- ربانی واعظ اصفهانی نجفی، محمدعلی، الواعظ لِکُلِّ واعظٍ و مُتَّعِظ، نجف، قام بنشره و تصحیحه المُؤلف، 1345 هـ.ق

21- رشیدپور، مجید، تعادل و استحکام خانواده، تهران، انتشارات اطلاعات ، چاپ دوم ، 1375

22- سید رضی، نهج البلاغه، مترجم: محمد دشتی، قم، انتشارات اهل بیت (ع)، چاپ سرور، چ اول، 1385

23- سپهری، محمد،ترجمه و شرح رساله حقوق حضرت سجاد (علیه‌السلام)، قم، انتشارات دارالعلم، چ: هفتم، 1382

24- سیاح، احمد، فرهنگ بزرگ جامع نوین (عربی به فارسی) ترجمه المنجدج 1 و 2، تهران، انتشارات: اسلام، چ چهارم، 1382

25- شبر، سیدعبدالله، اخلاق، مترجم: محمدرضا جباران، قم، انتشارات هجرت، چ هشتم، 1381

26- صانعی، صفدر، بهداشت ازدواج از نظر اسلام، بی جا، انتشارات کنکاش، چ سی و دوم، 1378

27- صانعی، یوسف، مجمع المسائل (استفتا آت)، قم، انتشارات: میثم تمار، چ اول، 1376

28- صفری، محمد، زن و شوهر از نظر اسلام، مشهد، چاپخانه پارت، چ سوم، 1356

29- طاهری، حبیب ا;، سیری در مسائل خانواده، تهران، انتشارات بین الملل وابسته به انتشارات امیرکبیر، چ اول، 1381

30- طباطبایی، محمدحسین، ترجمه و تفسیر المیزان، ج4، قم، انتشارات دارالعلم. 1378 هـ.ق

31- طوسی، ابی جعفر محمدبن حسن التبیان فی تفسیر القرآن، ج4، قم، انتشارات الاسلامی، چ: اول، 1420 هـ.ق

32- عباسی، محسن، شخصیت زنان در ایران باستان، تهران، انتشارات فخرالدین، چ اول، 1383

33- عطاری خبوشانی، مسند الامام الرضا(علیه السلام)، ج1، مشهد، انتشارات الموتمر العالمی الامام رضا (علیه السلام) 1406 هـ.ق

34- عمید، حسن، فرهنگ فارسی عمید، تهران، انتشارات امیرکبیر، چ بیست و نهم، 1383

35- قائمی، علی، خانواده و مسائل همسران جوان، تهران، چاپ شفق، 1362

36- قربانی لاهیجی، زین العابدین، تفسیر جامع آیات نکاح و طلاق، ج 10-9 تهران، انتشارات سایه، چ دوم، 1384

37- قربانی لاهیجی، زین العابدین، تفسیر جامع آیات (اطعمه و اشربه ; میراث) ج 12-11، تهران، انتشارات سایه، چ اول، 1383

38- قرشی، سیدعلی اکبر، قاموس قرآن، ج 2-1، 4-3، تهران، انتشارات دارالکتب الاسلامیه، چاپخانه حیدری، چ هفتم، 1376

39- قمی، ابی جعفر محمدبن علی بن حسین، (شیخ صدوق ابن بابویه)، ترجمه عیون اخبارالرضا(علیه السلام)، ج2، مترجم: علی اکبر غفاری، تهران، انتشارات صدوق، چ اول، 1373

40- قمی، ابی جعفرمحمدبن علی بن حسین، من لایحضره الفقیه؛ ج3 ،تحقیق: محمدجواد فقیه، بیروت (لبنان)، انتشارات: دارالاضواء، 1413 هـ.ق

41- قمی، عباس، سفینه البحار و مدینه الحکم و الاثار، ج 1، بی جا، انتشارات کوشش، 1363 هـ.ق

42- قمی، عباس، مفاتیح الجبان، ترجمه: محمد الهی قمشه ای، قم، انتشارات مومنین، چ ششم، 1381

43- کتابچی، محسن، آئین زندگی از دیدگاه امام رضا (علیه السلام) مشهد، انتشارات الف، چاپخانه دقت، چ دوم، 1381

44- کلینی، ابی جعفر محمدبن یعقوب، اصول کافی، ج2، لبنان، انتشارات دارالاضواء، 1413 هـ.ق

45- کلینی، ابی جعفر محمدبن یعقوب، اصول کافی، ج3 مترجم: حاج سیدجواد مصطفون، قم، انتشارات علمیه اسلامیه، بی تا

46- کهن ، ابرهان، گنجینه ای از تلمود، مترجم: امیر فریدون گرگانی، مشهد، انتشارات اساطیر، چ اول، 1382

47- مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج، 16 ، 23 ، 45 ، 100 ، 101 ،بیروت (لبنان)، موسسه الوفاء، 1403 هـ.ق

48- مجلسی، محمدباقر، حلیه المتقین، قم، انتشارات هجرت، چ دهم، 1371

49- محدثی، جواد، همگام با رسول، قم، انتشارات پویشگر، چ دوم، 1385

50- محمودی الیگودرزی، امیر ملک، راهنمای خانواده، قم، انتشارات مشهور،چ اول، 1380

51- مطهری، محمدرضا، راهنمایی و مشاوره از دیدگاه اسلام، قم، مرکز انتشارات تبلیغات اسلامی، چ اول، 1379

52- مطهری، مرتضی، اسلام و مقتضیات زمان (2)، تهران، انتشارات صدرا، چ هفتم، 1376

53- مطهری، مرتضی، نظام حقوق زن در اسلام، تهران، انتشارات صدرا، چ سی و هشتم، 1383

54- مکارم شیرازی، ناصر و همکاران، تفسیر نمونه، ج2، تهران، انتشارات دارالکتب الاسلامیه، چ اول، 1374

55- مکارم شیرازی، ناصر، توضیح المسائل، قم، انتشارات: مدرسه الامام علی بن ابی طالب(علیه السلام)، چ دوم، 1385

56- مکنون، ثریا، مریم صانع پور، بررسی تاریخی منزل زن از دیدگاه اسلام، تهران ، مرکز چاپ و نشر سازمان تبلیغات اسلامی، چ پنجم، 1374

57- منصور، جهانگیر، قوانین و مقررات مربوط به خانواده، تهران، انتشارات دوران، چاپ نیل، چ ششم، 1380

58- منصور، جهانگیر، قوانین و مقررات مربوط به وصیت وارث، تهران، انتشارات دیدار، چ دوم، 1380

59- معصومی، مسعود، احکام و روابط زن و شوهر و مسائل اجتماعی آنان، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ دانش،چ سوم، 1372

60- موسوی خمینی، روح الله، استفتاآت، قم، انتشارات اسلامی، چ اول، 1381

61- موسوی خمینی، روح الله، تحریرالوسیله، قم، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) چ اول، 1421، هـ.ق

62- موسوی خمینی،روح الله، توضیح المسائل،مشهد، انتشارات هاتف،چ هفتم، 1382

63- نافعی فرد، کریم زن از دیدگاه اسلام و تمدن غرب، تهران، انتشارات، عابد، چ دوم، 1383

64- نورحسن فقیده، طاهره، حقوق زن در قرآن و عهدین، تهران، انتشارات فرهنگ گستر، چ اول، 1379

65- نوری طبرسی، میرزا حسین، مستدرک الوسایل و مستنبط المسائل، ج 15، بیروت (لبنان)، انتشارات آل بیت، الاحیاء الثراث، 1408 هـ.ق

66- وحیدی، محمد، احکام دختران، قم، انتشارات عصمت، چ اول، 1379

67- وحیدی، محمد، احکام عمومی،ج 3، قم، انتشارات عصمت، چ اول، 1380

68- ابراهیم کلانتری، مجله راه قرآن شماره، 5 ، قم، انتشارات بنیاد رسالت، 1385

مقدمه

 حقوق از جمله مقوله هایی است که در همه اعصار مورد توجه انسان بوده است. دانشمندان و فیلسوفان درباره آن پیوسته داد سخن سر داده  اند. شاید بسیاری از انقلاب ها و جنگ ها و ; به خاطر رعایت نکردن همین حقوق برپا شده باشد. همچنین در سطح جهان، سازمانی به نام حقوق بشر وجود دارد. و درباره حقوق انسان ها (حقوق بشر)، حقوق زن ها و مردها کتاب های بسیاری نگاشته شده است

در ادیان آسمانی هم، حقوق بسیاری برای انسان ها بیان شده است و در دین مبین اسلام به حقوق انسان ها مخصوصاً زن توجه خاصی شده است

به شهادت تاریخ زن در پیش از اسلام، بدترین و نکبت بارترین وضع را داشته است. حتی در بعضی از جوامع بحث بر سر این مسأله بود که آیا زن انسان است و از روح انسانی برخوردار است یا حیوان می باشد؟

در جوامع بسیار متمدن چون ایران و روم، زن از بسیاری از حقوق مادی و معنوی از جمله حق معامله، حق حضانت، حق ارث و ; محروم بود. و در عربستان، دختران را به جرم دختر بودن زنده به گور می کردند. که در سوره تکویر آیه 8 و 9 به این قضیه اشاره شده است

«وَإذَا الْمَوْءُدَهُ سُئِلَتْ بِِِأیِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ»

و  در آن هنگام که از دختران زنده به گور شده سوال شود: به کدامین گناه کشته شدند؟!

حتی در جوامع امروزی نیز داشتن دختر بیشتر، نوعی ننگ برای خانواده به حساب می آید و حتی در بعضی از کشورها که قانون تک فرزندی به خاطر جمعیت زیاد اجرا می شود. زنان چنین کشورهایی برای ادامه داشتن نسلشان جنین دختر را سقط می‌کنند. در چین هم اکنون جمعیت پسران نسبت به دختران افزایش بسیاری یافته است

با ظهور اسلام، تمام ننگهای گذشته از چهره زن پاک شد. اسلام، بیان داشت که دختر به عنوان دسته گل است و یا هر زنی که اولین فرزندش دختر باشد قدم او برای خانواده مبارک است، یا اینکه زن ریحانه است. و نباید کارهایی را که از توان او بیرون است. برعهده او نهاد ;

اسلام برای زن حقوق بسیاری قرار داده است مخصوصاً در خانواده البته این حقوق در خانواده از دو جهت مهم است: ا- این حقوق به عنوان خمیرمایه است که سنگ های اول اجتماع را به هم می چسباند. 2- زن و شوهر با رعایت حقوق یکدیگر یاد می گیرند که حقوق افراد دیگر را هم رعایت کنند

اسلام در کنار سفارش مردان به رعایت حقوق زنان، سفارش های دیگری هم به غیر از رعایت حقوق کرده است.از جمله اینکه زن امانتی است الهی در دست شما، زن عنصری باوفا است که در بسیاری از موارد همدم تنهایی شماست. بنابراین مراعات حال او را در همه حال داشته باشید

در این تحقیق سعی شده است. بخشی از حقوق زنان به صورت مختصر جمع‌آوری شود. امید است توانسته باشم حق مطلب را ادا کنم و شما خواننده محترم با مطالعه این تحقیق تا حدودی با حقوق زن آشنا شوید

کلیات

 1- تعریف و تبین موضوع

2- ضرورت و اهمیت موضوع

3- فوائد و اهداف تحقیق

4- پیشینه موضوع

5- سوال های تحقیق

6- روش تحقیق

7- ساختار تحقیق

8- کلید واژه ها

9- مشکلات و موانع

1- تعریف و تبیین موضوع

 این تحقیق درباره حقوق می باشد. یعنی حقوقی که زن در زندگی خانوادگی برعهده مرد دارد. در این تحقیق بسیاری از حقوق زن برشمارده شده است. که بعضی از این حقوق، حقوق مشترک بین زن و مرد است مانند خوش اخلاقی، محبت کردن و; که هم زن باید خوش اخلاق باشد و هم مرد، و بعضی از حقوق مختص به زن است مانند: مهر و نفقه

2- ضرورت و اهمیت موضوع

با توجه به اینکه آمار طلاق در سطح کشور و جهان بالا رفته است و یا بعضی از زنان و مردان از زندگی زناشویی احساس رضایت نمی کنند و همیشه گلایه دارند که از زندگی خود لذت نمی برند شاید بسیاری از این طلاق ها و نارضایتی ها به خاطر این باشد که زن و مرد از حقوق وظایفی که در مقابل یکدیگر دارند بی اطلاع هستند. و روش امامان معصوم (علیه السلام) ما به گونه ای بوده که هر فرد را به حقوق طرف مقابل آشنا می کردند تا فرد وظایف خود را در مقابل دیگران بداند

این تحقیق بسیاری از حقوق زنان را در زندگی خانوادگی تبیین می کند که اگر مردان این حقوق را مراعات کنند شاید مشکلاتی که در گذشته داشته اند، دیگر نداشته باشند. البته در کنار سفارش مردان به رعایت حقوق زنان، زنان را هم به رعایت حقوق مردان سفارش می کنیم چون اگر این حقوق به تنهایی از یک طرف رعایت شود و طرف دیگر رعایت نکند مشکلات دیگری در زندگی بوجود می آید

3- فوائد و اهداف تحقیق

 این تحقیق نشان می دهد که دین مبین اسلام چقدر به زن اهمیت می دهد. در آنجایی که دنیای غرب تشابه حقوق زن و مرد را به معنای تساوی حقوق سر می دهد دین مبین اسلام با قرار دادن حقوق مختص به زن و مرد مخصوصاً در کانون گرم خانواده، تمام نیازهای آن ها را مورد توجه قرار داده است. زوجین می توانند با به کارگیری این دستورات اسلامی، تا حد زیادی با هم هماهنگی و تفاهم داشته باشند و اگر در زندگی مشترکشان مشکلی بوجود آید می توانند مشکل را ریشه یابی کنند و ببینند مشکلاتشان از کجا نشأت گرفته است و آن را حل کنند

از آنجایی که کتابی یا تحقیقی مختص به حقوق زن مخصوصاً در خانواده نوشته نشده است. این تحقیق می تواند افراد را با حقوق زن آشنا کند

هدف از انتخاب این موضوع، گردآوری و معرفی حقوق زن، در دین مبین اسلام است

4- پیشینه موضوع

 حقوق از جمله مقوله هایی است که مورد توجه بوده است. و درباره آن کتاب‌های بسیاری نوشته شده است مانند حقوق بشر و ;

در مورد حقوق زوجین هم کتاب های زیادی نوشته شده است. ولی در سطح استان خراسان شمالی تحقیقی در مورد حقوق زن بر مرد یا مرد بر زن صورت نگرفته است. البته تحقیق های زیادی درباره ازدواج، نظام خانواده در اسلام، طلاق، حجاب، نقش باورهای ارتباطی در کارکردهای خانواده و سازگاری زناشویی به چشم می خورد. ولی تحقیقی که به طور خاص، حقوق زوجین، یا حقوق زن بر مرد را مورد بررسی قرار دهد در سطح استان صورت نگرفته است

 

5- سوال های تحقیق

 سوال هایی که در این تحقیق با آن مواجه می شویم و به ذهن می رسد موارد زیر می باشد

1- اهداف ازدواج چه چیزهایی می باشد؟ و معیارهای انتخاب همسر چیست؟

2- آیا سرپرستی مردان بر زنان اهانت به بانوان نیست؟

3- چرا مسئولیت پرداخت نفقه بر عهده مرد است؟

4- نفقه به چه مواردی تعلق می گیرد؟

5- فلسفه مهر چیست؟

6- مالک مهر چه کسی می باشد؟

7- برای داشتن یک رابطه زناشویی ایده ال باید چه نکاتی را رعایت کرد؟

8- چه زمان می توان از رابطه زناشویی جلوگیری کرد؟

9- آیا قَسْم از حقوق زوج است یا زوجه؟

10- عواقب تنبیه و توهین به همسر را بیان کنید؟

11- در چه مواقعی شوهر می تواند زن خود را تنبیه کند؟

12- ارث زن در گذشته چگونه بوده است؟

13- چرا ارث زن کمتر از مرد است؟

14- زن از چه چیزهایی ارث می برد؟

 

6- روش تحقیق

 تحقیق به اعتبار نوع: کاربردی

تحقیق به اعتبار موضوع: عقلی و دینی

به اعتبار روش جمع آوری اطلاعات: کتابخانه ای

7- ساختار تحقیق

 این تحقیق از شش فصل تشکیل شده است. که بخش اول آن را کلیات تشکیل می دهد. در ابتدای هر فصل آیه قرآنی مربوط به موضوع همان فصل آمده است

فصل اول: این فصل درباره ازدواج می باشد. که اهمیت ازدواج در اسلام و ادیان آسمانی دیگر را بیان می کند. همچنین انواع عقد ازدواج و اهداف ازدواج و معیارهای انتخاب همسر را مورد بررسی قرار می دهد

فصل دوم: این فصل درباره مهر می باشد. که ابتدا فلسفه مهر را بیان می کند و انواع و مقدار آن را مورد بررسی قرار می دهد و زن در همه حال مالک مهر است

فصل سوم: این فصل درباره نفقه می باشد. که ابتدا نفقه را تعریف کرده، و بیان می دارد که چرا سرپرستی زنان برعهده مردان گذاشته شده است؟ انواع و حدود نفقه را بیان می کند. و اینکه چرا مسئولیت پرداخت نفقه بر عهده مرد می باشد؟ و چه کسی مالک نفقه می باشد؟

فصل چهارم: درباره ارتباط متقابل می‌باشد مانند حق برخورد خوش، خوش اخلاقی، کمک کردن مرد در خانه، وقت گذاری برای همسر،رفت و آمد فامیلی و ;

فصل پنجم: این فصل در رابطه با روابط زناشوئی می باشد. ابتدا اهمیت دادن اسلام به نظافت و تمیزی را بیان می کند و بعد نکاتی را که در رابطه زناشوئی باید رعایت شود را مورد بررسی قرار می دهد

فصل ششم: این فصل در رابطه با ارث زوجه می باشد که ارث زن در گذشته چگونه بوده و با ظهور اسلام چه تفاوتهایی کرده است؟ چرا ارث زن کمتر از مرد است و زن از چه چیزهایی ارث می برد؟

 

8- کلید واژه ها

 واژه هایی که در این تحقیق با آن مواجه هستیم عبارتند از

حقوق: حقوق از ریشه حق می باشد. حق واژه ای عربی است، و به معنای ثابت، ضدباطل‌، مطابقت و موافقت می باشد. به همین جهت چیزی که با واقع مطابق باشد حق گفته می شود.[1]

واژه حقوق به معنای مجموعه مطالبات و درخواست های طرفینی است که دو انسان در قبال هم پیدا کرده و براساس آن به ادامه زندگی و یا همزیستی مسالمت آمیز می پردازند.[2]

همچنین آیت الله جوادی آملی حقوق را اینگونه تعریف کرده اند

حقوق عبارت است از مجموعه قوانین و مقررات اجتماعی که از سوی خدای انسان و جهان، برای برقراری نظم و قسط و عدل در جامعه بشری تدوین می شود. تا سعادت جامعه را تامین سازد.[3]

ازدواج: ازدواج از زوج به معنای جفت شدن، زن گرفتن می باشد.[4]

نکاح: نکاح در لغت به معنی اعمال غریزه جنسی کردن و در شرع به معنی ازدواج نمودن است.[5]

زوج: به معنای جفت، شوهر، همسر می باشد. زوج به معنای جفت نر و یا مرد می باشد.[6]

زوجه: به معنی زن است که جمع آن زوجات می باشد.[7]

زن: انسان ماده، مقابل مرد، و نیز به معنی جفت مرد که به عربی زوجه می‌گویند.[8]

“زن از زادن و زائیدن و اضافه شدن آمده است و معنی زندگی بخش و زنده بودن می دهد وجه تسمیه زن به آن دلیل است که زنان به خاطر حاملگی و تولد و زایش فرزندان موجب بقاء نسل بشر هستند و هنگامی که کسی همنوع خود را به وجود می‌آورد، چون پس از مرگش از وجود او موجودی دیگر وجود دارد. و قطعه ای از بدن او و پاره تنش زنده است پس می شود گفت که او نمرده است و زنده می‌باشد با این وصف می توان گفت که زنان همیشه زنده هستند و پاینده

در جای دیگر هم داریم که زن از زمین مشتق شده است. در گذشته یونانیان و رومیان کشت و کار در مزارع و عمل باردار کردن زنان را همانند یکدیگر می دانستند که در تمدنها بسیار به این عقیده بر می خوریم. از جمله تمدن درخشان اسلام که خداوند در قرآن کریم سوره بقره آیه 223 می فرماید

نِسآؤُکُمْ حَرْثُ لَکُمْ فَأَتُوا حَرْثُکُمْ أََنَّی شِئْتُمْ وَ قَدِمُوا لِأََنْفُسِکُمْ

(زنان شما کشتزارهای شما هستند با بذرافشانی در کشتزارهای خود از نعمت فرزند بهره‌مند‌ شوید.)[9]

مرد: انسان نر، جنس نرینه از انسان، مقابل زن و کنایه از شخص شجاع و دلیر.[10]

مهر: از مهر و محبت می آید. هدیه یا پیشکشی که مرد هنگام ازدواج به همسر خود تقدیم می کند

قَیِّم: کسی را که گویند که مهم کس دیگر را ا نجام دهد و قوام و قیامَه صیغه مبالغه آن می باشد.[11]

نفقه: از ماده نَفَقَ، نِفاقاً که به معنای چیزی کم شد، چیزی از بین رفت، می‌باشد. و نفقه به معنای خرج کردن و خرج شده معنا شده است.[12]

نشوز: به معنای سرپیچی از اطاعت، به دلیل تکبر است. اگر زن از وظایفی که در مقابل شوهر دارد خودداری کند مثلاً اگر زن از تسلیم نمودن خود در مقابل درخواست جنسی شوهر کوتاهی یا خودداری کند چنین موردی را نشوز
می گویند، و به زن در این هنگام ناشزه می گویند

ارث: به معنای، ترکه و اموالی که از متوفی باقی مانده است.[13]

در کتاب قوانین و مقررات مربوط به وصیت وارث، ارث را اینگونه تعریف کرده‌اند

«دارائی متوفی بعد از کسر واجبات مالی و دیون و ثلث را ارث می گویند.[14]»

عزوبت: تنها و مجرد بودن، بی همسر بودن، بی زنی، بی شوهری.[15]

صعب العلاج: مرضی که بسختی معالجه شود، دشوار درمان پذیر.[16]

لعبت: بازیچه، اسباب بازی، دلبر، معشوق زیبا.[17]

مسکوک: سکه زده شده، پول فلزی سکه خورده.[18]

مظنه: جای گمان بردن، جائی که گمان وجود چیزی در آن برود.[19]

ثبوت: استوار شدن، برجای ماندن، پابرجا بودن، ثابت شدن امری با دلیل و برهان.[20]

9- مشکلات و موانع

 یکی از مشکلاتی که در سطح استان خراسان شمالی مخصوصاً در سطح شهر بجنورد احساس می شود، کمبود کتابخانه های مجهز است با اینکه در سطح شهر کتابخانه های بسیاری وجود دارد ولی وقتی به این کتابخانه ها مراجعه می شود انسان متوجه می شود که در این کتابخانه ها منابع اصلی همانند بحارالانوار، مستدرک‌الوسایل و اصول کافی و ; وجود ندارد. بنابراین کسانی که به این کتاب‌ها نیاز دارند مجبور می‌شوند به شهرهای دیگر مسافرت کنند. لذا از مسئولین عزیز این استان تقاضا دارم که در مجهز کردن کتابخانه های سطح شهر تلاش بیشتر نمایند

فصل اول

ازدواج

1- ازدواج

2- انواع عقد ازدواج

3- اهداف ازدواج

4- معیارهای انتخاب همسر

 «وَأَنْکِحُوا الْأَیمی مِنْکُمْ وَ الصَّالحِینَ مِنْ عِبادَکُمْ و إمآئِکُمْ إنْ یَکُونُوا فُقَرآءَ یُغْنِهِمُ اللهُ مِنْ فَضْلِهِ ی واللهُ واسِعٌ عَلَیْهِمٌ

البته باید مردان بی زن و زنان بی شوهر و کنیزان و بندگان خود را بنکاح یکدیگر در آورید و اگر مرد و زنی فقیرند خدا بلطف خود آنان را بی نیاز و مستغنی خواهد فرمود که خدا باحوال بندگان آگاه و رحمتش وسیع و نامتناهی است.»[21]

 

1- ازدواج

 ازدواج یک سنت دیرینه اجتماعی است که از زمان های بسیار قدیم، بلکه از آغاز زندگی بشر مرسوم بوده است. پیمانی است که در بین اقوال و ملل مذهبی و غیرمذهبی، در تمام اعصار و امکنه وجود داشته و دارد

«ازدواج و تشکیل خانواده یک فریضه دینی خطیر به شمار می آید. این نخستین فرمانی بود که خداوند به آدم ابوالبشر داد. (سفر پیدایش 28:1) و تلمود به آن اهمیت بسیاری می دهد و درباره اجرای آن تأکید فراوان می کند. «هرکس زن ندارد، یک آدم کامل به تمام معنی نیست چنانکه گفته شده است: (خداوند) آن ها را نر و ماده آفرید و ایشان را برکت داد و نامشان را آدم نهاد. (سفر پیدایش 5: 12) (یوامرت. 63 الف) همسر انسان خانه او محسوب می شود و از این روست که گفته اند «خانه انسان زوجه اوست.» (میشینایوما 1:1) و «ربی یوسه گفته است: هرگز زوجه ام را «زنم» ننامیده ام، بلکه همواره او را «خانه ام» خوانده ام. (شبات، 18 ب).»[22]

ازدواج برای انسان یک نیاز طبیعی است که از آفرینش ویژه آن ها سرچشمه می‌گیرد. چنانکه انسان به آب و غذا نیاز دارد. در سنین مخصوصی به ازدواج هم نیاز پیدا می کند. هر یک از دختر و پسر در سنین بلوغ احساس می کنند که جنس مخالف را دوست دارند و خواستار وصال همدیگر هستند

«یکی از شیرین ترین و پرخاطره ترین رخدادهای دوران حیات هر شخص، ازدواج است، زیرا دختر یا پسر در سایه ازدواج، افزون بر پاسخ گویی معقول و منطقی به نیازهای غریزی، برای یک عمر در کنار خود، همنشین و هم راز می یابد که می تواند بهتر و بیشتر از هر کس دیگر حتی والدین و دوستان نزدیک شادی ها و کامیابی های خود را با او تقسیم کند و در برخورد با تلخی ها و ناکامی ها به او پناه آورد.»[23]

ازدواج به عنوان یک خواسته طبیعی، مورد تأئید همه ادیان آسمانی بوده مخصوصاً دین اسلام، اسلام پیروان خود را به ازدواج دعوت نموده و از غروبت[24] برحذر می دارد. ازدواج نه تنها منفور نیست بلکه از دیدگاه اسلام امری مستحب و در بعضی موارد واجب می باشد

«النَّکاحُ مستحبٌ مُؤَکَّدٌ لِمَنْ یُمْکِنُهُ فِعْلُهُ وَ لایَخافُ بِتَرْکِهِ الَوُقُوعُ فی مُحَرَّمٍ وَ إِلّا وَجَبَ وَ فَضْلُهُ مَشْهُورٌ بَیْنِ المسلمینِ مُحَقَّقٌ فی شَرْعِهِمْ.

نکاح، مستحب تاکید شده است برای کسی که امکان ازدواج را دارد و با ترک ازدواج از افتادن در حرام نمی ترسد در غیر اینصورت بر چنین شخصی واجب است که ازدواج کند. فضیلت ازدواج بین مسلمانان مشهور است و در اسلام یک امر قطعی است.[25]»

ازدواج اگر با قصد قربت انجام بگیرد عبادت نیز محسوب می شود. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) و ائمه اطهار (علیهم السلام) درباره ازدواج تأکید و سفارش فراوان کرده اند از باب نمونه

قالَ رَسُولُ اللهِ (صلی الله علیه و آله)

 ما بَنیُ فی الاسلامِ أَحَبَّ إلی اللهِ عَزَّوجَلَّ مِنَ التَّزْوِیجِ.

هیچ بنائی در اسلام بنیانگذاری نشده که نزد خدا محبوبتر از ازدواج باشد.»[26]

عَنْ أََبی عَبْدِالله (عَلَیه السّلام) قالَ، قالَ أَمیرُالْمُؤمِنینَ (علیه‌السلام)

«تَزَوَّجُوا فَإنَّ رَسُولَ الله.صلی‌الله‌علیه و آله.قالَ: مَنْ أحَبَّ أنْ یَتّّبِعَ سُنّتی فَإِنَّ مِنْ سُنَّتی التَّزوِیجَ.

امام صادق (علیه السلام) از پدرش امیرالمومنین (علیه السلام) روایت می کنند که فرمود: ازدواج کنید پس همانا رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: کسی که دوست دارد پیروی کند سنت مرا، پس سنت من، ازدواج است»[27]

قال أَبُوعَبْدِاللهِ (علیه السلام)

رُکْعَتانِ یُصَلّیها الْمُتَزَوَّجُ أَفْضَلَ مِنْ سِبْعینَ رُکْعَهً یُصَلِّیها أَعْزَبُ.

امام صادق (علیه السلام) فرمود

 دو رکعت نمازی که انسان متأهل می‌خواند ثوابش بیش از هفتاد رکعتی است که انسان مجرد می خواند.»[28]


2- انواع عقد ازدواج

[1] – سیدعلی اکبری قرشی: قاموس قرآن، ج 1-2، دارالکتب الاسلامیه. ص 158- اکبر دهقان، مجتبی کلباسی، واژه های نور، انتشارات روح، ص 33- آیت الله جوادی آملی، فلسفه حقوق بشر، نشر اسراء؛ ص

[2] – علی قائمی، خانواده و مسائل همسران جوان، تهران، چاپ: شفق، 1362، ص

[3] – آیت الله جوادی آملی، قلسفه حقوق بشر، قم، نشر اسراء، چاپ: چهارم، 1383، ص 74

[4] – حسین عمید، فرهنگ فارسی عمید، تهران، انتشارات امیرکبیر، چ: بیست و سوم، 1383، ص

[5]- زین العابدین قربانی لاهیجی ، تفسیر جامع آیات الاحکام نکاح و طلاق ج 10-9، تهران، نشر: سایه، چ دوم، 1384، ص122

[6] – احمد سیاح، فرهنگ بزرگ جامع نوین (عربی به فارسی) ترجمه المنجد، ج 1، انتشارات اسلام، ص 789، سید علی اکبر قرشی، قاموس قرآن ج3-4 انتشارات دارالکتب الاسلامیه، ص 185

[7] – همان، ص

[8] – حسن عمید، فرهنگ فارسی عمید، ص 691

[9] – محسن عباسی، شخصیت زنان در ایران باستان، بی جا، انتشارات فخرالدین، چاپ اول، 1383، ص 14

[10] – حسین عمید، فرهنگ فارسی عمید، ص 1075

[11] – کریم نافعی فرد، زن از دیدگاه اسلام و تمدن غرب، تهران، انتشارات: عاید، چ: دوم، 1383، ص

-[12] محمدبندریگی، فرهنگ جدید عربی – فارسی ترجمه منجد الطلاب، تهران، انتشارات اسلامی، چ: ششم: 1368، ص

[13] – زین العابدین قربانی لاهیجی، تفسیر آیات الاحکام (اطعمه، اشربه، البسه، ; ) تهران، انتشارات: سایه، ج 12-11، چ: اول، 1383، ص 165

[14] – جهانگیر، منصور، قوانین و مقررات مربوط به وصیت وارث، تهران، نشر: دیدار، چ: دوم، 1380، ص 288

[15] – حسن عمید، فرهنگ فارسی عمید، ص 864

[16] – همان، ص 824

[17] – همان، ص 1029

[18] – همان، ص

[19] – همان، ص

[20] – همان، ص

[21] – سوره نور آیه

[22] – آبراهان کهن،گنجینه ای از تلمود، مترجم:امیر فریدون گرگانی،مشهد،انتشاارت اساطیر،چ، اول،1382، ص

[23] – مجله راه قرآن شماره 5، صاحب امتیاز: دکتر ابراهیم کلانتری، قم، انتشارات: بنیاد رسالت، 1385، ص23

[24] – تنها بودن، بی شوهری، بی زنی. حسن عمید، فرهنگ فارسی عمید، ص 864

[25] – علیرضاامینی، سید محمدرضا آینی، تحریرالروضه  ج 2، تهران، انتشارات طه، چ: ششم، 1382، ص 321

[26] – محمدبن حسین حر عاملی و رسائل الشیعه، تحقیق و تصحیح: عبدالرحیم ربانی شیرازی، ج 14، تهران، انتشارات: المکتبه السلامیه، چ؛ هشتم، 1373، ص

[27] – همان، ص

[28] – همان، ص


برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   46   47   48   49   50   >>   >