پروژه دانشجویی مقاله طراحی روستایی فایل ورد (word)
نوشته شده به وسیله ی ali در تاریخ 95/5/29:: 1:32 صبح
پروژه دانشجویی مقاله طراحی روستایی فایل ورد (word) دارای 257 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله طراحی روستایی فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله طراحی روستایی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله طراحی روستایی فایل ورد (word) :
Rural Design
معرفت ساختوساز سکونتگاههای روستایی، از مقیاس خُرد تا کلان، از جنس شناخت بومی و مردمی است. براینمبنا، قواعد و اصول طراحی و ساختوساز در این مناطق بهتدریج و طی سدههای متمادی، بهصورت سینه به سینه منتقل شده است. در مناطق روستایی مبانی طرح و ساخت ساختمان بر منطق و واقعگرایی استوار است؛ طرح بنا با شرایط اقلیمی هماهنگ است؛ حداکثر بهرهبرداری از مواد و مصالح ساختمانی بومآورد در نظر گرفته میشود؛ تا جای ممکن صرفهجویی اقتصادی مدنظر قرار میگیرد؛ ساختمان بهتدریج و متناسب با نیاز طراحی و اجرا میشود؛ و از بیهودگی پرهیز میکنند.
فرایند طرح و ساخت
در روستاهای مختلف، کار طرح و ساخت از نظر فرایند و عوامل مؤثر در آن صورتهای متفاوتی دارد. در بعضی موارد، کلّ فعالیت ساخت خانه برعهده خانواده است. هر یک از اعضاء، متناسب با قابلیتها و اطلاعاتی که دارند، از زن و مرد و بچه، در کار ساخت مشارکت میکنند. ساختمانها و خانهها الگوهای جا افتادهای دارند که همه از آن تبعیت میکنند. شاید این الگوها شامل ابعاد و اندازهها، تناسبات و میزان سطوح بازشو، جهت ساختمان و بسیاری از جزئیات دیگر، برای ساکنان خانه از نظر حکمت و چرایی نامعلوم باشد و یا فقط بخشی از علل آن را بدانند، ولی مورد تبعیت قرار میگیرد.
در بعضی موارد، بخشی از کارهای ساختوساز برعهده خانواده است و قسمتهای پیچیدهتر، مثلاً طاقزنی سیستمهای ساختمانی با پوشش آهنگ و گنبدی برعهده استادکار بنّاست. بنابراین، علاوهبر مشارکت اعضاء خانواده، از تجربه استادکار ماهر نیز بهرهگیری میشود. این استادکار ممکن است از اهالی روستا و یا از دیگر روستاها باشد. در جاهای دیگر، از ابتدای کار، طراحی و اجرای ساختمان برعهده معمار یا بنّاست. بعید نیست که خانهها، پیش از شروع اجرا، حتی نقشههای ترسیمی داشته باشند. خانههایی که در روستاهای حاشیه کویر، در اطراف کاشان، مثلاً محمدآباد و نوشآباد ساخته میشوند، بعضاً آنقدر تفضیلی و با جزئیات دقیق است که داشتن نقشه کاغذی دور از ذهن نیست.
ورود نقشههای شهری
طی دهههای اخیر، ارتباط شهر و روستا گسترش یافته است و الگوهای شهری توسط کسانی که مدتی را برای کار یا تحصیل در شهر گذراندهاند، به روستا منتقل و همزمان مصالح جدید، مانند آهن و بتون نیز به روستا آمده است. قابلیت مصالح جدید برای پوشش دهانههای بزرگتر و یا اجرای دیوار با ضخامت کمتر، امکانات تازهای را در اختیار روستائیان قرار میدهد. متأسفانه شاهد هستیم که در چنین شرایطی جای طراحی روستایی کلاً خالی است و نقشه خانههای با هال مرکزی و چند اتاق و سرویس و آشپزخانه در اطراف آن، به روستاها منتقل و نشر یافته است. مشکل اینجاست که چنین طرحی بهراحتی با رفتارهای سکونتی روستائیان انطباق ندارد، اما درعینحال، بهلحاظ فرهنگی، نقشههای شهری نوعی تشخص محسوب میشوند و دوری از الگوهای سنتی را تشویق میکنند.
مداخلات دولتی
طرحهای جدید بهنحو دیگر نیز به روستا میروند؛ بازسازی پس از سوانح یکی از این موارد است. مؤسسات دولتی و یا نیمه دولتی طرحهایی را که توسط مهندسان در شهر تهیه شده است، به روستا میبرند. این طرحها نمیتواند خیلی متنوع باشد، چرا که باید قابلیت تکرار و تکثیر در زمان کوتاه را داشته باشند. از سوی دیگر، میزان سرمایهگذاری برای بازسازی محدود و مسئله مقاومت و استحکام بنا امری مهم است که به ناچار سطح زیربنای خانه را محدود میکند. به سخن دیگر، در بازسازی سعی در تأمین حداقل سرپناه مورد نیاز خانوادههاست. سریسازی، محدودیت زیر بنا و تولید انبوه باعث میشود که کار طراحی روستایی از نظر انطباق با نیاز متنوع خانوادههایی که قرار است در این خانهها زندگی کنند، کمرنگ جلوه کند. در چنین شرایطی، اساساً امکان طراحی خانه به خانه و پیش از آن، مطالعه دقیق معماری منطقه وجود ندارد.
همین شرایط کموبیش در خصوص مقاومسازی نیز مصداق دارد. تأمین حداقل سلول مستحکم و مقاوم برای هر خانه هدف اصلی است. بنابراین، تنوع طرح در مقیاس یک روستا و بعد روستاهای متعدد کاری پیچیده و ناممکن مینماید.
ماحصل این فرایند این است که روستائیان بهتدریج مهارت طرح و ساخت بومی را از دست میدهند و این نوع ساختمانها، ضدارزش تلقی شده و مطرود میگردند. از سوی دیگر، طرح و مصالح وارداتی بهتدریج در روستاها گسترش مییابد، درحالیکه از نظر انطباق با شرایط زیست ساکنان روستا و نیازهای آنها مطلوب نیست.
چه باید کرد؟ باور ما بر این است که طراحی مهندسان تحصیل کرده برای روستائیان کاملاً ممکن است، اما لازم است که مقدمات آن طی شود. لازم است مهندسان جوان با دانش معماری روستایی و اصول آن کاملاً مأنوس شوند. در هر منطقه و در فرصت مناسب با مطالعه معماری بومی و تأمل در رفتارهای سکونتی روستائیان و همچنین در تغییرات و نیازهای جدید آنها و همچنین شناخت مصالح و فنّاوری بومیساخت، در کنار آشنایی با تجربیات جهانی در زمینه ارتقاء ساختوساز با مصالح بومآورد، میتوان معیارها و دستورالعملهای مناسب برای طراحی و اجرا بناهای امروزی را در روستا بهدست آورد.
تنها با ارائه نمونههای واقعی میتوان روستائیان را متقاعد کرد که بهجز کپیبرداری و تکرار الگوهای شهری، راهحلهای مناسب دیگری نیز برای ساختوساز و طراحی خانه و مجموعه روستایی وجود دارد.Urban Design
طراحی شهری در دهه 1960م با هدف جستجوی زمینهها و وسایل تحقق کیفیت شهر بهوجود آمد. این جستجو تا به امروز همچنان با 2 هدف عملکردی و زیباییشناختی ادامه دارد. طراحی شهری بهعنوان فعالیتی که به محیط انسانساخت و سکونتگاههای انسانی شکل میدهد و انسجام میبخشد، از ابتدای پیدایش تاکنون همواره از اهمیت روزافزونی برخوردار بوده است. بااینوجود در مورد تعریف طراحی شهری هنوز هم وضوح و اتفاق نظر کامل وجود ندارد. یکی از متداولترین تعاریف، طراحی شهری را چنین توصیف میکند: طراحی شهری با شکل کالبدی عرصه عمومی در یک منطقه محدود شهری سروکار دارد و بنابراین، بین 2 مقیاس شناخته شده معماری که با شکل کالبدی عرصه خصوصی (ساختمان) در ارتباط است و برنامهریزی شهری و منطقهای که با سازمان فضایی عرصه عمومی در مقیاس وسیعتری سروکار دارد، قرار میگیرد. از آنجا که این تعریف نیز همچون بسیاری تعاریف دیگر، از جهات مختلف مورد انتقاد قرار گرفته است، به نظر میرسد ذکر ویژگیهای عمده طراحی شهری بتواند در روشن کردن ماهیت آن مفیدتر واقع شود. این ویژگیها عبارتند از:
طراحی شهری اساساً با جنبههای کالبدی و فضایی محیط سروکار دارد، هرچند شکل و فضای شهر بههرحال از عملکردهای آن قابل تفکیک نیست؛
طراحی شهری فرایندی است تکاملی و مستمر که باید در چارچوب تغییرات مداوم محیط تحقق پذیرد. فرایند مورد استفاده تا حدود زیادی در نتیجه و حاصل کار مؤثر است؛
طراحی شهری فرایندی است مشارکتی و تعاملی که متضمن همکاری وسیع گروههای ذینفع و ذینفوذ با متخصصان حرفهای است. تعداد این گروهها اغلب زیاد، منافع آنها گوناگون و گاه متضاد و بالأخره، میزان کنترل در این میان نسبی است؛
حوزه فعالیت طراحی شهری، فضاهای عمومی شهر است، اما فضاهای خصوصی نیز ممکن است، چه بهصورت انفرادی و چه جمعی، وارد حیطه فعالیت طراحی شهری شود؛
چارچوب زمانی فعالیتهای طراحی شهری معمولاً بلندمدت است و محصول آن اغلب ناتمام، نسبی و محدود است؛
طراحی شهری زمینه و امکان بهوجود آمدن تغییر و تحول کیفی را در محیطهای شهری فراهم میسازد. طراح شهری ممکن است هرگز ساختمان خاص و یا ساختمانهایی را که در طرح پیشنهاد کرده است، طراحی نکند، بلکه مقررات لازم را برای حرفههایی که در ساختن بناها نقش دارند، تهیه و فراهم نماید؛
از نظر مقیاس، طراحی شهری در مقیاسهای مختلف قابل اعمال است. البته سازوکار طراحی، ابزار اجرا، مدت زمان و نحوه اجرای طرحها در مقیاسهای مختلف متفاوت است. مقیاسهای معمول طراحی شهری عبارتند از: مقیاس پروژه، محله و بخشی از شهر، کل شهر، منطقه شهری و کریدورهای شهری؛
از نظر محتوایی، ویژگیهای اصلی طراحی شهری عبارتند از: مکان، تراکم، کاربریهای مختلط و سازگار، پیادهسازی و مقیاس انسانی، فرهنگ انسانی، عرصه عمرانی، محیط انسانساخت و محیط طبیعی؛ و بالاخره،
نباید به طراحی شهری بهعنوان عرصه جمعی انسانی، صرفاً از دید تجاری- اقتصادی و بر پایه مفاهیم و اصول اقتصاد بازار نگریست.
بنابر آنچه گفته شد، مشخصه اصلی طراحی شهری امروز باید هدفمند بودن آن و یا برقراری پیوند بین اهداف شهر و طرح شهر که ماهیت کالبدی- فضایی دارد، باشد. مسائل و نیازهای متنوع جوامع امروزی در همه جا، طراحی شهری را آنچنان میطلبد که بتواند تبلور کالبدی- فضایی راهحلها و نیازها را در همه سطوح و همه زمینهها تحقق بخشد و فضا و کالبد معنیدار و هدفمندی را برای شهرها پدید آورد. برایناساس، طراحی شهری ملموسترین و محسوسترین فعالیتی است که میتواند ارزشها، خواستها و هدفهای یک جامعه را تحقق بخشیده، با تبلور آنها، فکر را به عمل و آرمانها را به واقعیت نزدیک سازد.
میتوان گفت، طراحی شهری در کشور ما چند سال پس از ایجاد اولین رشته طراحی شهری در دانشگاه هاروارد، با راهاندازی دوره کارشناسی ارشد برنامهریزی شهری- منطقهای در اواخر دهه 1340ش، بهعنوان یک گرایش بهوجود آمد. طی چند دهه گذشته، آموزش این رشته نتوانسته است سمت و سوی مناسب خود را پیدا کرده و در راستای پایهگذاری طراحی شهری خودی که درعینحال، بیاعتنا به تغییر و تحولات جهانی نباشد، حرکت نماید. از نظر تشکیلاتی همانند بسیاری از کشورها و برخلاف معماری که دارای انجمنهای تخصصی مربوط به خود است، در ایران چنین نهاد و تشکیلات تخصصی موجود نیست و این فقدان، دامنه ابهامات مربوط به این حرفه را گستردهتر کرده، هویت شغلی و حرفهای طراحان شهری را خدشهدار ساخته است. همین امر باعث شده که بخش عمده فعالیتهای طراحی شهری در کشور توسط معماران و برنامهریزان شهری انجام شود که طبعاً دارای دانش و مهارت لازم برای فعالیت در زمینه طراحی شهری نیستند.
کتابشناسی:
- بحرینی، سیدحسین. تحلیل فضاهای شهری در رابطه با الگوی رفتاری. تهران: انتشارات دانشگاه تهران، 1375.
- بحرینی، سیدحسین. فرایند طراحی شهری. چاپ سوم، تهران: انتشارات دانشگاه تهران، 1385.
- رهنمایی، محمدتقی. توانایی محیطی ایران: زمینههای جغرافیایی طرح جامع سرزمین. تهران: مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ایران، 1371.
- مجنونیان، هنریک. درختان و محیط زیست. انتشارات سازمان حفاظت محیط زیست، 1369.
- Mondon, A. V. and Wayne, Attoe (eds). Urban Design: Reshaping our Cities. Washington, D.C.: Washington University Press, 1993.
سیدحسین بحرینی
اصول و معیارهای طراحی شهری
طراحی شهری، طراحی فضاهای شهری تعریف میشود، اما وظیفه آن در عمل، تولید محیط مصنوع است؛ برای این منظور به دانشهای مختلف، از جمله جامعهشناسی شهری، اقتصاد شهری، جغرافیای شهری، حقوق شهری و بهویژه به معماری و طراحی منظر نیاز دارد. علاوهبر اینها، به همانسان به علوم طبیعی و محیطی مانند زمینشناسی، خاکشناسی و محیط زیست نیز نیازمند است. بهاینترتیب، طراحی شهری همانند برنامهریزی شهری، جزء علوم میانرشتهای است و در حیطه میانکنش این دانشها میتواند فضا و محیط مصنوع شهری را تولید و بازتولید نماید.
هرچند هنوز معنای نظری طراحی شهری مورد بحث و گفتگوی بسیاری از طراحان شهری، معماران و برنامهریزان شهری است، اما حرفه طراحی شهری در عمل بهطور مشخص پروژههای متعددی را تاکنون در طراحی محلههای جدید شهری (بهویژه در برنامههای آمادهسازی زمین) و بهخصوص در طراحی شهرهای جدید انجام داده و تجربیات گرانبهایی کسب کرده است.
از نظر تاریخی طراحی شهری با مشارکت در طراحی مجتمعهای زیستی و کوشش دانشگاهیان در ایالات متحد امریکا رشد کرد. شهرسازی بعد از جنگ جهانی دوم در اروپا با هدف تولید مسکن برای اقشار مختلف اجتماعی، مجتمعهای یکنواخت را پدید آورد. این پدیدهها بسیاری از شهرسازان و معماران را متوجه فقدان هماهنگی در ساختوسازهای شهری کرد. در دهه 1950م طراحان شهری، کارشناسانی از بین شهرسازان و معماران بودند که برای از میان برداشتن شکاف میان معماری و شهرسازی تلاش اجتماعی سختی را در اروپا آغاز کردند. مشهورترین آنها گروه 10 (Ten Team) بود که برای هویتبخشی به شهرها منشور آتن را نقد میکرد. نقطه نظر آنها توجه به کیفیت فرم کالبدی شهرها و ارزشهای معماری مدرن بود. تلاش این گروه، موجب ارتقاء کیفیت محیط شهری و بهبود نگرش به فضاهای شهری شد. ازاینرو، بسیاری از صاحبنظران شهرسازی و معماری، طراحی شهری را بهعنوان پلی میان معماری و شهرسازی تعریف کردهاند. این تعریف وظیفه این رشته را مشخص میسازد، اما ماهیت علمی و هنری آن را تعریف نمیکند. تعریف واقعی طراحی شهری از عملکرد آن قابل فهم است، یعنی تولید محیط مصنوع. طراحان شهری صحت این تعریف را در چارچوب طراحی محلههای شهری و طراحی مجتمعهای جدید زیستی در شهرهای جدید و حومههای شهری بهوضوح نشان میدهند. البته در فرایند طراحی، معماران، برنامهریزان شهری، مهندسان عمران و ترافیک نقش مؤثری ایفا میکنند و درواقع، طرحها بهصورت کار گروهی تولید میشود. بااینوجود، این تعریف بسیاری از طراحان شهری را قانع نمیکند، زیرا معتقدند، موضوع طراحی شهری ارتقاء کیفیت محیط مصنوع است؛ امروزه بسیاری از طراحان شهری برای معرفی رشته خود به این مقوله بیش از سایر مقولات تأکید میورزند. البته، تبیین طراحی شهری با استفاده از یک تعریف مشخص، مقدور نیست، چرا که طراحان شهری نظرات متفاوتی دارند که به آسانی قابل جمعبندی نیست.
طراحی شهری براساس شرایط زمان و وضعیت فرهنگی جامعه، ممکن است از طراحی یک میدان شروع شود و تا طراحی یک منطقه شهری بسط یابد. برخی اوقات کار طراحان شهری طراحی نمای ساختمانهای یک خیابان یا بدنه خیابان و در جای دیگر، طراحی فضاهای بین ساختمانها و یا حتی انتظام توده و فضا و یا شکلدادن به فرم مطلوب شهری تعریف میشود. وجه مشترک همه این تعاریف این است که طراحی شهری با فرم و شکل کالبد شهرها در مقیاسهای مختلف سروکار دارد. ازاینرو، طراحان شهری برای عوامل ادراکی محیط مصنوع و تصور شهروندان از شکل شهر (سیمای شهر) اهمیت زیادی قائل هستند و اساساً درک سهبعدی فضاها و مناظر شهری را پایگاه اصلی و کلید فهم سرشت طراحی شهری میدانند. البته محتوای موضوع طراحی شهری با محتوای موضوع معماری و برنامهریزی شهری تفاوت دارد، تا جاییکه اصرار بر این تفاوتها باعث جدایی نگرش آنها از معماران و شهرسازان شده است و بهتدریج وظیفه اصلی آنها که پلی بین معماری و شهرسازی خوانده میشد؛ بهصورت وظیفه جدیدی در مقابل 2 وظیفه پیشین درآمده است؛ هرچند بهعلت پیچیدگی محیطهای شهری، همکاری معماران، شهرسازان و طراحان شهری هر روز بیش از پیش ضرورت پیدا میکند.
بهطورکلی، هدف بنیادی طراحی شهری فراهم کردن شرایط تناسب و آسایش در محیط زندگی و کار در شهرهاست. طراحی شهری بهطور مشخص با 2 مسئله مهم محیط مواجه است:
یکی مسائل مربوط به کیفیت محیط کالبدی از نظر تناسبات فیزیکی ساختمانها و فضای بین آنها بر پایه اصول بنیادی زیباشناختی و مطلوبیت سیما و منظر؛ و
دیگر، چگونگی عملکرد فضاهای شهری برای تأمین رفاه شهری و کارایی آن. شکی نیست که میان عملکرد و فرم که موضوع تولید مصنوع محیط زیست انسانی است، رابطهای بنیادی برقرار است؛ این رابطه را به رابطه ظرف و مظروف تشبیه میکنند. هرچند هیچ ظرفی مطابق مظروف، فرم و شکل نمیگیرد، اما این حقیقت بهطور نسبی وجود دارد که شکل هر شیئی (یا فضا) برای انجام کاری خاص مناسب است. بنابراین، شکل و یا فرم فضاهای شهری بایستی متناسب با عملکرد و یا هدف آن طراحی شود، تا عملکرد بهتناسب شکل عمل نماید. مسئله تناسبات فضایی در رابطه با حسِّ مکان و درک فضاست. همین مسئله از موضوعات بنیادی در ساماندهی محیطهای شهری بشمار میرود. طراحان شهری معتقدند، فضای شهری را میتوان بهگونهای طراحی نمود که حسّ خشنودی و رضایت بهرهوران را تأمین کند. خلق فضای شهری بهتناسب جایگاه آن در شهر و بهتناسب هدف از خلق آن؛ تلاش هنرمندانهای است که طراحان برجسته در جهان انواع ممتاز آن را در شهرهای قدیم و جدید پدید آوردهاند. به سخن دیگر، برخی از زیباترین و خواستنیترین فضاهای شهری، بدون دخالت طراحان شهری بهوجود آمدهاند، مانند میدان نقش جهان در اصفهان که ایده شاهعباس صفوی بوده است.
کلمات کلیدی :