سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پروژه دانشجویی مقاله معماری چغازنبیل، میراث جهانی (دوردر اونتاش

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله معماری چغازنبیل، میراث جهانی (دوردر اونتاش) فایل ورد (word) دارای 27 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله معماری چغازنبیل، میراث جهانی (دوردر اونتاش) فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله معماری چغازنبیل، میراث جهانی (دوردر اونتاش) فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله معماری چغازنبیل، میراث جهانی (دوردر اونتاش) فایل ورد (word) :

پیشگفتار
بنای زیقورات چغازنبیل شاید برای همگان آشنا نباشد. در کتابها و منابع معتبر در رابطه با این بنا توضیحات جامعی وجود دارد. ولی من به دلیل علاقه و کنجکاوی نسبت به این مکان مقدس و تاریخی و همچنین نزدیکی این مکان به محل زندگی ام تصمیم به جمع آوری اطلاعاتی تقریباً میدانی از این بنا گرفتم.

برای جمع آوری این تحقیق به شهرستان شوش رفتم. از آنجا که اطلاعاتی مربوط به این بنا به صورت منسجم در دسترس مردمی که اطرافاین معبد مشغول به کار و یا زندگی اند نبود، به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان شوش رفتم. در آنجا با مدیر پایگاه چغازنبیل صحبت کردم. ایشان اطلاعات و بروشورهایی از بنای زیقورات در اختیار من گذاشتند. همچنین در محوطه ی بنا با دکتر مفیدی باستان شناس، آقای حیدرزاده کارشناس مرمت و چندی از راهنمایان صحبت کردم. تصاویری نیز از این معبد تهیه کردم. ولی به علت نزدیکی به ایام نوروز و مشغله کاری این عزیزان و همچنین تنگی وقت مطالب جمع آوری شده در حد یک کار جامع نبود. در نتیجه برای تکمیل آنها از سایت های اینترنتی و کتابهایی در این زمینه کمک گرفتم.

آنچه گردآوری شده به منظور گزارشی از کشفیات و واقعیاتی است که در مورد معماری ذیقورات چغازنبیل در شهرستان شوش واقع در استان خوزستان و بناهایی که اطراف این معبد در اثر کاوش های باستان شناسی کشف شده است.

محو طه ی باستانی چغازنبیل در جنوب غربی ایران، استان خوزستان، 35 کیلومتری جنوب شرقی شهر باستانی شوش، درطول جغرافیایی 48 دقیقه و30 ثانیه وعرض جغرافیایی 32 دقیقه قرار گرفته است.

یکی از برجسته ترین آثار معماری دوران ایلامیان در40 کیلومتری جنوب شرقی شوش ودرکنار رودخانه ی دز مشاهده میگردد. این مکان که اکنون به نام محلی آن چغازنبیل یعنی تپه ی سبدی نامیده می شود دراواخر هزاره ی دوم قبل از میلاد به فرمان اونتاش ناپیریشا پادشاه ایلامی بنا گردید.

اونتاش ناپیریشاه درمرکز این شهر که در بعضی ازمتون میخی دور اونتاش به معنای قلعه ی اونتاش ودر بعضی دیگر آل اونتش(Aluntash )به معنی شهر اونتاش معرفی گردیده است.معبد عظیم و مطبقی راکه زیگورات نامیده می شد برای2 خدا معروف ایلامیان یعنی اینشوشینک و نپیریش برپا کرد.
کلمه ی زیگورات از نام (کدی) این گونه معابد و از فعل زقارو به معنی برپا کردن و بر پا داشتن گرفته شده و در سایر زبان های بین النهرین باستان و ایلام باستان مورد استفاده قرارگرفته است.

تصویر 1
طرح اصلی زیگورات که هنوز هم حدود 2 طبقه از آن با بلندی تقریبی 25 متر از زمین پا برجاست مربعی با اضلاع حدود 105 متر است که گوشه های آن تقریباًٌٌ در 4 جهت اصلی شمال، جنوب، شرق و غرب قرار دارد.
تصویر 2

صدهاهزار خشت در ساخت بنای زیگورات و دیگر ساختارهای معماری موجود در مجموعه تاریخی چغازنبیل به کار رفته است.
تصویر 3
معماران ایلامی برای حفاظت هسته ی خشتی زیگورات از گزند رطوبت و باران های سیل آسای منطقه دور تا دور آنرا با دیوار آجری قطوری مهار کرده اند.
تصویر 4

علاوه بر دهها هزار آجر ساده آجرهای ویژه ای برای ایجاد سازه های خاص که دایره وار هستند و آجرهای لعابدار وکتیبه دار نیز در ساخت بنا به کار رفته اند.
تصویر 5
در میان بیش از 5000 آجر کتیبه دار که در دور انتاش بدست آمده تقریباُّ % 70 آنها دارای متن یکسانی است. اونتاش ناپیریشاه برای حفاظت بنای خود نفرین های بیشماری را به ایلامی و گاه اکدی بر تعدادی از آجرهای نقر کرده که هنوز صدای او پس از 3000 سال در فضای معبد طنین انداز است.
تصویر 6 و 7

«آن کس که تجاوز کند، دیوارهای حریم مقدس، آن که در آنها رخنه ایجاد کند . آجرهای کتیبه دار را بدزدد ، پیرهای درها را بسوزاند و دروازه ها را به روی دشمنان باز کند باشد که گرز مجازات خداوند ، نپیریش، اینشوشینگ و کریریشا بر او فرود آید باشد که او در زیر خورشید عقبه ای نداشته باشد.»
احتمالاً یکی از دلایل اصلی پایداری این بنای خشتی ـ آجری علارغم وجود باران های شدید در فصل زمستان را باید مدیون ناودان ها و آبراههای منظمی دانست که آب باران را از سطوح مختلف بنا به پایین هدایت و دفع می کردند . مسلماً تعداد و چگونگی این آبراهها با توجه به شکل و ابعاد قسمتهای مختلف بنا طراحی و ساخته شده و مجموعاَُ نظامی را تشکیل می دادند که کار آرایی مناسبی در جهت دفع آب باران ایفا نمایند ، ایلامیان در ساخت این سازه ها از ملات قیر برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و آب به قسمتهای درونی این زیقورات بهره بردند .
تصویر 8 و 9

عمده ترین و بیشترین حفاری ها در محوطه ی باستانی چغازنبیل توسط رومن گیرشمن (Ghirshman roman) صورت گرفت . گیرشمن که سخت دلباخته ی تمدن ایلام بود در بخشی از گزارش خود چنین می نویسد : «من در سال 1329 تصمیم خود را گرفتم و از سال 1330 تا 1341 به موازات کاوشهای انجام شده در شوش 9 فصل حفاری پیاپی در چغازنبیل انجام دادم.» از نکات جالب گزارش گرشمن ، طول راهی است که کارگران جوان برای جابجایی خاک در محوطه ی چغازنبیل طی کرده اند که معادل طول خط استوای زمین بر آورد می شود .

گرشمن از طریق تونلی که در ضلع شمال غربی زیگورات احداث کرد به نتایج ارزشمندی دست یافت . مطالعات باستان شناسی نشان داد که در محل کنونی زیگورات ابتدا بنای معبد بزرگی به شکل چهار گوشه با خشت خام ساخته شده بود که هر ضلع آن حدود 100 متر طول داشت . در میان هر دیوار دری به حیاط مرکزی که احتمالاَُ محل برگزاری آیین های مذهبی در هوای آزاد بود گشوده می شد .

این مجسمه کوچک برنزی که از حفاری های شوش بدست آمده باز گو کننده ی نمونه ای از مراسم مذهبی در ایلام باستان است که اغلب اجرای تدعی نقش مهمی را در آن ایفا می کرده است .
تصویر10
اتاق اصلی معبد که به خدای اینشوشینک اهدا شده بود در ضلع جنوب شرقی بنا قرار داشت وبرای ورود به آن ابتدا وارد حیاط مرکزی و سپس از طریق حیاط به معبد وارد می شدند .
بعدها به فرمان اونتاش ناپیریشا این بنا به یک معبد مطبق یا به عبارت کهن آن به زیقورات تبدیل گردید . برای تغییر شکل بنا از معبد به زیقورات حیاط مرکزی آن با خشت خام پر شد و به این ترتیب طبقات بالایی زیقورات تشکیل گردید که محل زندگی خدایان در بالاترین قسمت آن قرار گرفت . با بر پا شدن حیاط مرکزی در ورودی معبد اینشوشینک نیز که در حیاط واقع شده بود مسدود شد . به همین دلیل معبد دیگری برای اینشوشینک در همین ضلع بنا ایجاد شد که در آن به طرف بیرون قرار داشت .

«به گفته ی دکتر بهزاد مفیدی( باستان شناس ) : ما از این جهت می دانیم که این معبد مربوط به اینشوشینک خدای اینشوشینک بوده که اونتاش نپریشاه سازنده ی این شهر تعداد زیادی آجر کتیبه دار تهیه کرده بوده ، روی این آجرهای کتیبه دار نوشته شده بوده که این آجر برای کدام معبد به کار می رود و اسم معابد و ساختمان های مختلف که ساخته شده بودند بر روی اینها ذکر شده درست مقابل در ورودی یک سکویی مشاهده می شود که به احتمال زیاد مجسمه ی این خدا در مواقعی که مراسم خاصی اجرا می شده مثل مراسم

سال نو از بالا به پایین آورده می شده و روی این سکو قرار داده می شده تا مردمی که در مقابل در ورودی ایستاده اند و مراسم را می بینند بتوانند مجسمه ی اینشوشینک را هم نظاره بکنند. بعد از اجرای مراسم به احتمال زیاد مجسمه یا به سکویی که در قسمت عقبی معبد بوده برده می شده و به احتمال زیاد در نهایت باز دوباره به معبد بالا که در حقیقت خانه ی اصلی این خدای ایلامی بوده حمل می شده این مراسم را ما با توجه به مشابهت هایی که بین مراسم های مذهبی ایلامی ها و بین النهرین هست اینگونه فرض می کنیم . دقیقاًٌ هنوز جزئیات آن را نمی شناسیم ولی در بین النهرین این مراسم توسط متون کتبی که آنجا پیدا شده اند بهتر شناخته شده است .»
تصویر 11 و 12 و 13 و 14

از آنجایی که پس از ایجاد طبقات زیقورات ، درب تمامی اتاق های پیرامون حیاط اولیه به دلیل پر شدن حیاط مسدود شده بودند . درهایی برای این اتاق ها در سقف آنها که در حقیقت سطح طبقه ی اول زیقورات بود ایجاد شدند تا ورود به این اتاق ها از طریق پله ی
باریکی از سقف امکان پذیر گردد .

راهیابی به سطح طبقه ی اول از طریق پلکانهایی در چهار سطح معبد امکان پذیر بود .
تصویر 15
در دو سوی پلکان پیکره هایی از جانوران مانند گاو کوها ندار با پاهای بلند قرار داشت که بیشتر آنها از بین رفته است .
تصویر 16 و 17

در صفه ی طبقه اول تنها پلکان سمت جنوب غربی به طبقه ی دوم کشیده می شود و رشته پلکانهای دیگر به همان صفه ی طبقه ی اول ختم می گردد .
در صفه ی طبقه ی دوم سعود به طبقات سوم و چهارم احتمالاَُ با رشته پلکان جدیدی در جبهه ی جنوب شرقی صورت می گرفته است . گریشمن معتقد بود به رغم ویرانی طبقات بالا با مطالعه ی بقایای بنا می توان فرض نمود که زیقورات دارای 5 طبقه بوده و در اصل حدود 52 متر ارتفاع داشته است .
تصویر 18

از معبدی که بر بالای زیقورات بر پا گردیده بود اثری بر جای نمانده اما بر اساس آجرهای کتیبه دار می توان دریافت که معبد بالای زیقورات متعلق به نپیریشا و اینشوشینک دو خدای بزرگ ایلام بوده است .
اونتاش ناپیریشا بر یکی از آجرهای کتیبه دار چنین میگوید : «من اونتاش ناپیریشا با آجرهای طلایی رنگ ـ نقره ای رنگ ـ سبز وسیاه این معبد را ساختم و آنرا به نپیریشا و اینشوشینک خدایان این محوطه ی مقدس هدیه کردم »

نپیریشا خدای توانا ، خدای بزرگی است که پادشاه تحت حمایت فره او قرار دارد . و اینشوشینک برای همه ایلامی ها حامی شهر شوش بود و وی را در اصل یکی از خدایان جهان زیرین می دانستند .

آشور بانیپال در شرح ویران کردن شوش می گوید : «من اینشوشینک خدای رازهای ایلامی ها را که در محلی اسرار آمیز زیست می کردند و هیچ کس هرگز مجاز به دیدن اعمال الهی وی نبود با خود به آشور بردم.»

دست کم بخشهایی از این معبد می بایستی با آجرهای لعابدار مربع شکل با یک زائده دستگیره مانند به رنگ فیروزه ای تزئین شده باشد .
تصویر 19
یک عامل معماری ـ مذهبی در چغازنبیل ، فرو رفتگی های درگاهی مانندی است که در برابر پلکان جنوب غربی ، چهار سوی سکوی گردی را تزئین می کردند ولی اکنون به صورت نیمه ، باز سازی شده است . دو سکوی مشابه دیگر آسیب زیادی دیده اند و جزئیات آنها دیده نمی شوند .
تصویر 20 و 21
همچنین در ضلع جنوب شرقی زیقورات دو ردیف سکو با آجرهای بزرگ ساخته شده اند که تشکیل هرم های کوتاه سر بریده را می دادند . در برابر سکوهای هرمی شکل که شاید برای هدایا استفاده می شده اند ،سکوی بزرگ چهار گوشه ی آجری وجود داشته که به احتمال برای شستشوی مذهبی بوده است .
تصویر 22

زیقورات به وسیله ی حصار درونی که هفت دروازه داشته احاطه شده است . بزرگترین دروازه در طرف جنوب شرقی واقع شده است . که حفار آن را دروازه ی شاهی نامگذاری کرده است . دروازه ی نزدیک گوشه ی جنوبی از الگوی کلی تبعیت نمی کند زیرا تنها این دروازه بوسیله ی سنگ های تراشیده شده مفروش و درز آنها با قیر پر شده است .
تصویر 23
شش دروازه ی دیگر با راههای آجر فرش همه به صورت مورب و غیر مستقیم به زیقورات می رسند . در جبهه ی شمال غربی حصار درونی معابدی برای خدایان ایلامی ، ایشنی قرب و نپیریشا و کریریشا بنا شده است .
در خارج از حصار درونی و در شمال شرقی زیقورات آثار معابد دیگری به چشم می خورد.
تصویر 24 و 25
مجموعه ی این معابد توسط حصار دومی احاطه گردیده است . هر چند که آجر نوشته ها معابد متعددی را میان این حصار و حصار درونی برای خدایان مختلف پیش بینی می کنند اما فقط 13 معبد آن ساخته شده است چرا که طرح اونتاش ناپیریشا قبل از وفات او تمام نشد و جانشینان او هم هرگز چیزی به آن نیفزودند .
تصویر 26

« به گفته ی دکتر بهزاد مفیدی : بر روی حصار دروازه های متعددی ساخته شده بوده که بزرگترین آن دروازه ای است که در قسمت جنوب شرقی واقع شده بازمانده های کمی از آن هنوز باقی است . این دروازه حدود 6 متر عرض داشته و عریض ترین دروازه ی این حصار را تشکیل می دهد . به همین دلیل ما می توانیم اینگونه تصور کنیم که در هنگامی که مراسم مذهبی انجام می شده و در آن جمعییت زیادی ، جمعییت انبوهی از مردم عادی شرکت داشتند احتمالاَُ این دروازه به روی مردم باز می شده تا مردم بتوانند از این دروازه وارد محوطه ی مقدس بشوند ودر آن مراسم شرکت بکنند .دروازه های دیگر این حصار خیلی تنگ تر هستند و احتمالاَُ استفاده از آنها ، کار برد آنها چیز دیگری بوده تا عبور کل جمعیت شرکت کننده در یک مراسم »

تصویر 27 و 28
حصار دوم ، 3 دروازه در سمت شرق ، جنوب شرق و جنوب غرب داشت .
«گفته ی دکتر مفیدی : از دروازه هایی که روی حصار میانی بودند ، مسیرهایی به طرف زیقورات ادامه داشتند که این مسیرها با آجرهای شکسته کف فرش شده بودند . این آجرهای شکسته مسلماَُ ضایعات کارهای ساختمانی اند که در اینجا انجام می شده و به این ترتیب از آنها استفاده می شده تا این مسیرها پوششی آجری داشته باشند . تا در زمستان که گل و لای احتمالاَُ سطح خاک را می پوشاند ، عبور و مرور با راحتی انجام شود.

تصویر 29
یکی از خصوصیات جناح شمال شرقی زیقورات وجود یک سکوی آجری است . که این فقط در این طرف وجود دارد و در جناح های دیگر چنین چیزی نداریم .
تصویر 30

این سوال پیش می آید که چرا این طرف زیقورات باید چنین سکویی ساخته باشند ؟ مسئله ی جالب توجه این است که دقیقاَُ در همین جناح یعنی جناح شمال شرقی دروازه ی عریض حصار میانی هم واقع شده که اگر قرار بوده جمعیت زیادی در این مراسم خاصی شرکت بکنند اینها از این دروازه می توانستند وارد محوطه ی مقدس بشوند و به طرف زیقورات بیایند .
تصویر 31 و 32

از طرف دیگر درست روبروی این جناح زیقورات محوطه ی بازی قرار دارد یعنی حصاری که زیقورات را در بر گرفته یک ذره عقب می نشیند و یک فضای بازی را ایجاد می کند که جمعیت زیادی می توانند در آن بایستند . امکان دارد که مراسم عمومی یا یک سری از مراسم عمومی روی این سکوها انجام می شده تا جمعیت بیشتری بتوانند آن را ببینند و از جزئیات ماجرا آگاه شوند .»
تصویر 33 و 34

گیرشمن موفق شد در خارج از حصار دوم در بخش چسبیده به زاویه ی شرقی دور اونتاش بقایای چند کاخ را که با خشت ساخته شده اند از زیر خاک بیرون آورد .
تصویر 35

طبق نظر او احتمالاَُ یکی از کاخ ها محل زندگی پادشاه بوده و به این ترتیب همسر او ناپیراسو می تواند کدبانوی این ساختمان وسیع بوده باشد . باعث تأسف است که اونتاش ناپیریشا در کتیبه های خود جزئیات بیشتری را راجب خانواده اش در اختیار نمی گذارد . ولی درباره ی همسر او می توان از طریق مجسمه ی برنزی اش که متأسفانه سر آن مفقود شده است به اطلاعات اندکی دست یافت . ملکه توام با وقار سلطنتی دستها را بر هم نهاده است ، لباسی فاخر شانه و سینه او را پوشانده و دامنش تا روی زمین کشیده می شود .
در کتیبه ایلامی این مجسمه جملاتی این چنین حک گردیده است : « من ناپیراسو هستم ، همسر اونتاش ناپیریشا » این اظهار نظر دقیقاَُ 2 بار تکرار شده است .
تصویر 36

ناپیراسو ممکن است به معنی نظیر ماه باشد . کتیبه با نفرین به هرشخصی که مجسمه را بدزدد ، آنرا ذوب کند ، کتیبه ی ملکه را دست کاری کند و یا نام او را محو کند ادامه می یابد . این مجسمه که در شوش پیدا شده بیش از 1800 کیلوگرم وزن دارد و نشان می دهد که برنز ریزان ایلامی نه تنها از نظر هنری بلکه از نظر فنی نیز بسیار ماهر بوده اند .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی بررسی تاثیر طلاق عاطفی والدین بر سلامت روان فرزند

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی بررسی تاثیر طلاق عاطفی والدین بر سلامت روان فرزندان فایل ورد (word) دارای 90 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی بررسی تاثیر طلاق عاطفی والدین بر سلامت روان فرزندان فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه  سلامت روان و ابعاد آن در بین افراد با والدینی با طلاق و بدون طلاق عاطفی انجام شد. نمونه آماری پژوهش حاضر شامل70 نفر از دانش آموزان دختر دوره متوسطه بهمراه والدینشان می باشند که که از طریق هماهنگی با  آموزش و پرورش منطقه 4 کرج انجام گرفت.  نمونه مورد بررسی به صورت تصادفی و نمونه در دسترس انتخاب گرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه  رضایت زناشویی به عنوان مبناء عشق و علاقه والدین به یکدیگر و بر اساس میانگین والدین به دو گروه با طلاق عاطفی و بدون طلاق عاطفی انتخاب شدندو پرسش نامه سلامت روان GHO  می باشد. نتایج آزمونT  مستقل نشان داد که  فرزندانی که والدینشان طلاق عاطفی نسبت به یکدیگر دارند دارای  میزان افسردگی و کنش اجتماعی منفی تری نسبت به افراد با والدینی بدون طلاق عاطفی می باشند و این اختلاف در سطح 1 درصد برای میزان افسردگی و 5 درصد برای کنش اجتماعی معنی دار می باشد . همچنین نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که در کل میزان سلامت روان افراد با والدین با طلاق عاطفی کمتر از همتایان آنها می باشند که دارای والدینی  بدون طلاق عاطفی می باشند.
کلید واژه ها:  طلاق عاطفی، سلامت روان

 

فهرست مطالب

چکیده    ت‌
مقدمه    2
بیان مساله    3
اهمیت و ضرورت    5
اهداف تحقیق:    5
فرضیه های تحقیق    6
متغیر های تحقیق    7
تعاریف نظری و عملیاتی    7
پیشینه موضوع    12
طلاق عاطفی    12
نظریه سیستمی کیفیت زناشویی مارکز    12
نظریه مثلث عشق استرنبرگ    13
نظری? نظم خرد چلبی    14
شرایط علی طلاق عاطفی    16
وجوداختلافات و عدم تفاهم در روابط زن و شوهر    25
آمار طلاق عاطفی    25
سلامت روان    31
مبانی نظری سلامت روانی    34
نظریه فروید    34
نظریه موری    35
نظریه آدلر    35
نظریه فروم    36
نظریه مزلو    36
نظریه اسکینر    36
نظریه کارل یونگ     37
افراد سالم از نظر روانی    38
نظریه اسلام    40
اهمیت سلامت روان    41
الف- عوامل زیستی:    43
ب- عوامل عاطفی و روانی:    43
ج- عوامل اجتماعی:    43
مقدمه    50
روش تحقیق    50
جامعه آماری    50
تعیین حجم نمونه و روش نمونه گیری    51
نحوه جمع آوری اطلاعات و ابزار تحقیق    51
پایایی پرسشنامه سلامت روان    52
روش نمره گذاری سوالات سلامت روان    52
پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ    53
روایی و اعتبارپرسشنامه در ایران    54
روش ارائه و نمره گذاری پرسشنامه    55
روش تجزیه و تحلیل داده ها    55
تجزیه و تحلیل داده ها:    57
الف ) بخش توصیفی    57
بخش استنباطی    65
نتایج تحقیق    71
جمع بندی تحقیقات انجام شده    74
پیشنهادات    74
محدودیتها    75
منابع    76


فصل اول
کلیات تحقیق

مقدمه
صاحب نظران معتقند خانواده از نخستین نظام های نهادی عمومی و جهانی است که برای رفع نیازمندی های حیاتی و عاطفی انسان و بقای جامعه ضرورت دارد (شرفی، 1383). روابط مناسب در جامعه بر اساس روابط مناسب در خانواده شکل می گیرد و هر اندازه روابط درون خانواده مناسب تر باشد، خانواده و به تبع آن جامعه از ثبات و استحکام بیشتری برخوردار است (اعزازی، 1387). هیچ جامعه ای بدون داشتن خانواده های سالم نمی تواند ادعای سلامت کند و هیچ یک از آسیب های اجتماعی بی تأثیر از خانواده پدید نیامده اند (ساروخانی، 1375). یکی از مهمترین آسیب های خانوادگی طلاق است، اما آمار رسمی طلاق بطور کامل نشان دهنده میزان ناکامی همسران در زندگی زناشویی نیست، زیرا در کنار آن آماری بزرگتر به طلاق های عاطفی اختصاص دارد، یعنی به زندگی های خاموش و خانواده های توخالی که زن و مرد در کنار هم به سردی زندگی می کنند ولی تقاضای طلاق قانونی نمی کنند (بخارایی، 1386)؛ در واقع برخی ازدواج ها که با طلاق پایان نمی یابند، به ازدواج های توخالی تبدیل می شوند که فاقد عشق، مصاحبت و دوستی هستند و همسران فقط با جریان زندگی خانوادگی به پیش می روند و زمان را سپری می کنند (استیل  و کید ، 1388).
پل بوهانان  طلاق عاطفی را اولین مرحله در فرایند طلاق و بیانگر رابط? زناشویی رو به زوالی می داند که احساس بیگانگی جایگزین آن می شود (بوهانان، 1970، به نقل از اولسن  و دفراین ، 2006). زن و شوهر اگرچه ممکن است با هم بودن را مانند یک گروه اجتماعی ادامه دهند، اما جاذبه و اعتماد آنها نسبت به یکدیگر از بین رفته است. طلاق عاطفی به عنوان انتخابی نفتر انگیز بین تسلیم و نفرت از خود و تسلط و نفرت از خود تجربه می شود، که در آن هر یک از زن و شوهر، به دلیل احساس غمگینی و نا امیدی، دیگری را آزار می دهد (بوهانان، 1970، به نقل از اسکانزونی ، 1988). طلاق عاطفی متضمن فقدان اعتماد، احترام و محبت به یکدیگر است؛ همسران به جای حمایت از همدیگر در جهت آزار و ناکامی و تنزل عزت نفس یکدیگر عمل می کنند، و هریک به دنبال یافتن دلیلی برای اثبات عیب و کوتاهی و طرد دیگری هستند (بوهانان، 1970، به نقل از لاور و لاور ، 2007).

 

 منابع
1.    استیل، لیز، و کید، وارن. (1388). جامعه شناسی مهارتی خانواده (فریبا سیدان و افسانه کمالی، مترجم). تهران انتشارات دانشگاه الزهرا (س). (تاریخ انتشار اثر به زبان اصلی 2001)
2.    اشتراوس، آنسلم و کوربین، جولیت (1385) اصول روش تحقیق کیفی نظریه مبنایی رویه ها و شیوه ها، ترجمه بیوک محمدی، تهران، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی.
3.    اعزازی، شهلا (1387) جامعه شناسی خانواده، تهران روشنگران و مطالعات زنان.
4.    افروز، غلامعلی (1389) روان شناسی رابطه ها، تهران انتشارات دانشگاه تهران.
5.    بخارایی، احمد (1386) جامعه شناسی زندگی های خاموش در ایران (طلاق عاطفی)، تهران پژواک جامعه.
6.    تبریزی، مصطفی و همکاران (1385) فرهنگ توصیفی خانواده و خانواده درمانی، تهران فراروان.
7.    چلبی، مسعود (1375). جامعه شناشی نظم، تشریح و تحلیل نظری نظم اجتماعی، تهران نی.
8.    ساروخانی، باقر (1375) مقدمه ای بر جامعه شناسی خانواده، تهران: سروش.
9.    شرفی، محمدرضا (1383) خانواد? معتدل، تهران انجمن اولیاء و مربیان.
10.    فرهنگی، علی اکبر (1379) ارتباطات انسانی، جلد اول، تهران خدمات فرهنگی رسا.
11.    فلیک، اووه (1387) درآمدی بر تحقیق کیفی، ترجمه هادی جلیلی، تهران نشر نی.
12.    گلدنبرگ، ایرنه و گلدنبرگ، هربرت (1387) خانواده درمانی ، ترجمه حمیدرضا حسین شاهی براوتی، سیامک نقشبندی و الهام ارجمند، تهران روان.
13.    محمدی، زهرا (1383) بررسی آسیب های احتماعی زنان در دهه 1370 1380، تهران روابط عمومی شورای فرهنگی اجتماعی زنان.
14.    Laur, Robert H., &Laur, Jeanette C. (2007) Marriage & family: the Quest for intimacy, new York: McGraw Hill.
15.    Marks, Stephen R. (1989) "Toward systems theory of marital quality". Journal of marriage and the family, 51, pp 15-26.
16.    Olson , David H., &Defrain, John (2006) marriage and families, New York: McGraw Hill.
17.    Scanzoni, John &Scanzoni, Letha Dason (1988) Men, Women /and Change: a sociology of marriage and family, New York: McGraw Hill.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی مقاله سیر تکاملی مدیریت فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله سیر تکاملی مدیریت فایل ورد (word) دارای 34 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله سیر تکاملی مدیریت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله سیر تکاملی مدیریت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله سیر تکاملی مدیریت فایل ورد (word) :

سیر تکاملی مدیریت

مطالعه سیر تکاملی مدیریت از گذشته تا کنون, نشان‌دهنده روند تغییر نوع تفکر بشر است. روزی پول و ثروت حرف اول و آخر را می‌زد, اما امروز فکر و اندیشه.

روزی فقط خروجی اهمیت داشت اما امروز منابع انسانی داخل مجموعه و مشتری. مشاهده و بررسی این روند, حاوی درس‌های بسیار ارزنده‌ای برای ما است. اینکه بدانیم کجا هستیم و چقدر فاصله داریم.

ظهور مدیریت
انسان از اولین روزهای خلقت خود با مفهوم مدیریت همراه بوده است. اما برای اولین بار این چینی‌ها بودند که در حدود 1100 سال قبل از میلاد مسیح, به صورت سازمان‌یافته چهار وظیفه مدیریتی برنامه‌ریزی, سازمان‌دهی, رهبری و کنترل را تجربه کردند. بعد از آنان نیز ایرانیان,

مدیریت را با تجربیات و نگرش‌های خود آزمودند. در حدود سال‌های 350 تا 400 قبل از میلاد, یونانیان مدیریت را به عنوان یک هنر متمایز تشخیص داده و رویکردی علمی را برای آن ابداع نمودند. در آغاز قرن بیستم, مدیریت به عنوان یک رشته و مقوله رسمی و ساخت‌یافته مطرح شد.

اولین مفاهیم مدیریت و تاثیرات آنان
اولین مقولات کلیدی که باعث تعویق رشد و شکوفایی کسب‌وکارهای گذشته می‌شدند ارتباطات و حمل‌ونقل بوده‌اند. به مرور زمان و با تسهیل و بهبود این دو, شرکت‌ها مسیر رشد خود را با شتاب در پیش گرفتند و هر روز پیچیده‌تر شدند.

در چنین شرایطی کوچکترین ارتقا و بهبودی در شگردهای مدیریتی باعث بروز تغییرات قابل‌توجه‌ای در کمیت و کیفیت تولیدات می‌شد.

ظهور عوامل زیر در این عرصه,‌ نقشی کلیدی در رشد شرکت‌ها و سازمان‌ها بازی نمود :
• ظهور مفهوم ”اقتصاد مقیاس“ (یعنی کاهش هزینه متوسط تولید در ازای افزایش حجم کل تولید) مدیران بسیاری را برای ایجاد رشد هرچه بیشتر برانگیخت.

• انقلاب صنعتی باعث شد تا به مسایل و مشکلات مدیریت (به ویژه کارآیی, فرآیندهای تولید, و کاهش هزینه‌ها) به صورت جدی‌تر و برمبنای تفکر سیستماتیک پرداخته شود.

رویکردهای کلاسیک
دوره مابین سال‌های اواسط قرن نوزدهم تا اوایل دهه 1950 میلادی را می‌توان دوره کلاسیک دانست. از مهمترین رویکردهای متولد شده در این دوره می‌توان به مدیریت سیستماتیک, مدیریت علمی, مدیریت اجرایی (یا اداری), مبحث روابط انسانی, و دیوان‌سالاری (تشریفات اداری) اشاره کرد.

مدیریت سیستماتیک
در طول قرن نوزدهم, رشد کسب‌وکارهای آمریکایی بر محور ساخت و تولید متمرکز بود. در همین راستا:
اکثر وظایف سازمانی تقسیم شده و توسط افراد متخصص انجام می‌شدند.

در رویکرد سیستماتیک تلاش شد تا با تدوین رویه‌ها و فرآیندهای بسیار مشخص برای امور, هماهنگی کارها تصمیم گردد. برای برآوردن این هدف:
• وظایف و مسؤولیت‌ها به صورت دقیق و کامل تعریف می‌شدند.
• فنون استانداردشده‌ای برای انجام وظایف در نظر گرفته شد.
• ابزارهای خاصی برای جمع‌آوری, بکارگیری, انتقال و تحلیل اطلاعات ابداع شد.
• برای تسهیل هماهنگی‌ و ارتباطات داخلی, سیستم‌های حسابرسی هزینه, حقوق و کنترل تولید ایجاد شدند.

مدیریت علمی
دومین رویکرد مدیریتی را فردریک تیلور ابداع کرد که آن را به نام مدیریت علمی می‌شناسیم. این رویکرد مدعی بکارگیری روش‌های علمی در تحلیل کارها و تعیین نحوه انجام و تکمیل وظایف تولید به صورت کارآمد است.

تیلور چهار اصل را برای مدیریت علمی برشمرد:
• مدیریت باید برای هر بخش از کار افراد, رویکردی دقیق و علمی را خلق کند تا بتوان اصول راهنمای کلی و صریحی‌ را جایگزین آنها نمود (چیزی نامشخص و به صورت ضمنی باقی نماند).

• مدیریت باید افراد را به صورت علمی انتخاب کرده, آموزش داده و آماده کار نماید بطوریکه هر شخصی دقیقاً شغل مناسب خود را داشته باشد.

• مدیریت باید به‌گونه‌ای با کارکنان همکاری و همیاری نماید که بتوان از هماهنگی مشاغل با طرح‌ها و اصول, اطمینان حاصل نمود.

• مدیریت باید تضمین نماید که کار و مسؤولیت کارکنان و مدیران, به طور مساوی تقسیم شده است.

مدیریت اجرایی (اداری)
رویکرد مدیریت اجرایی بر غلبه نگاه مدیران ارشد در کل سازمان تاکید دارد و مدعی است مدیریت, یک حرفه است و قابل آموزش است. هنری فایول, یک مهندس معدن و مدیر اجرایی فرانسوی, کتابی را منتشر کرد که در آن به شرح تجربیات مدیریتی خود پرداخت.

فایول, 5 کارکرد و 14 اصل برای مدیریت برشمرد. این 5 کارکرد عبارتند از: برنامه‌ریزی, سازمان‌دهی, فرماندهی, هماهنگ‌سازی, و کنترل.

چهارده اصل مدیریتی فایول بدین شرح‌اند:
• تقسیم کار: کارها را به وظایف تخصصی تقسیم نموده و مسؤولیت‌ها را به افراد مشخصی واگذار نمایید.
• تفویض اختیار: مسؤولیت و اختیار را با هم واگذار نمایید.
• انتظام: انتظارات را به طور شفاف مشخص نموده و متخلفان را مجازات نمایید.
• وحدت فرماندهی: باید هر کارگر یا کارمندی فقط و فقط به یک مدیر (ناظر) مرتبط گردد.
• وحدت سمت‌وسو: باید تمامی امور کارکنان بر کسب اهداف سازمانی متمرکز باشند.

• هضم نفع شخصی در نفع جمعی: باید منافع عمومی (جمعی) رجحان داشته باشند.
• پاداش‌: باید به صورت سیستماتیک از اقدامات و فعالیت‌های همسو با جهت سازمان, تقدیر نمود.
• تمرکزگرایی: باید اهمیت نقش‌های ارشدیت و زیردستی (فرمانبرداری) مشخص گردد.
• سلسله‌مراتب: ارتباطات را از طریق زنجیره (نردبان) فرماندهی دنبال نمایید.

• نظم: مشاغل و اصول کاری را به‌گونه‌ای مناسب سروسامان دهید, چون پشتیبان حرکت و سمت‌وسوی سازمان هستند.
• برابری: وجود اصول و نظم عادلانه و منصفانه باعث افزایش مشارکت کارکنان می‌شود.
• امنیت شغلی: وفاداری و عمر خدمت کارکنان را افزایش دهید.

• ابتکار عمل: کارکنان را به‌گونه‌ای تشویق کنید که خودشان در راستای مقاصد سازمان عمل نمایند.
• روح کار گروهی: یکپارچگی بین منافع و علایق کارکنان و مدیران را ارتقا دهید.
روابط انسانی

این رویکرد کوشیده است تا چگونگی تعامل فرآیندهای روانشناسانه و اجتماعی افراد با شرایط کاری‌شان را (در راستای ارتقای عملکرد) درک نماید. رویکرد روابط انسانی, اولین رویکرد عمده‌ای است که بر روابط کاری غیررسمی و ارضای کارکنان متمرکز شد.

مطالعات هاوتورن, سری آزمایشاتی است که از سال 1924 تا 1932 انجام شدند. در اولین مرحله از این آزمایشات (آزمایش روشنایی), شرایط کاری مختلف, بویژه روشنایی کارخانه, تغییر داده می‌شدند تا تاثیرات آنها بر بهره‌وری مشخص گردد. محققان به این نتیجه رسیدند که کارگران در برابر پژوهشگرانی که ناظر آنان بوده‌اند واکنش نشان داده و متفاوت عمل کرده‌اند.

این واکنش به اثر هاوتورن معروف شد. این نتیجه‌گیری, محققان را به این باور رسانید که بهره‌وری بیش از آنکه متاثر از عوامل فیزیکی یا ملموس باشد متاثر از عوامل روانشناسانه و اجتماعی است. طرفداران نظریه روابط انسانی معتقدند مدیران باید بیش از گذشته به رفاه,

انگیزش و ارتباطات کارکنان بپردازند. پژوهشگر دیگر حوزه روابط انسانی آبراهام مازلو است. مازلو در سال 1943 مدعی شد که انسان‌ها دارای 5 سطح از نیاز هستند. پایه‌ای‌ترین نیازها, نیازهای فیزیکی افراد همچون غذا, آب و سرپناه است,

و بالاترین سطح نیازهای او, خودیابی یا ارضای شخصی است. مازلو بیان داشت که مردم از ارضای نیازهای سطح پایین خود شروع کرده و به مرور به سطوح نیاز بالاتر دست می‌یابند.

دیوان‌سالاری
ماکس وِبِر, جامعه‌شناس, حقوق‌دان و تاریخ‌شناس آلمانی, در کتاب معروف خود ”نظریه سازمان‌های اجتماعی و اقتصادی“ نشان داد که چگونه مدیریت می‌تواند کارآمدتر و منسجم‌تر عمل نماید:
• وِبِر اعتقاد داشت ساختارهای دیوان‌سالارانه می‌توانند تغییرات ناشی از تفاوت مهارت‌ها, تجربیات و اهداف مدیران یک سازمان واحد را از میان بردارند.

• برطبق نظریه وِبِر, دیوان‌سالاری مقوله‌ای بسیار بااهمیت است چون سازمان‌های بزرگ را قادر به انجام انبوه فعالیت‌های روزمره‌شان (که برای حیات‌شان ضروری است) می‌نماید.

رویکردهای نوین
از جمله رویکردهای نوین در مدیریت می‌توان به مدیریت کمی,‌ رفتار سازمانی, نظریه سیستم‌ها, و نگرش احتمالی اشاره کرد.

• مدیریت کمـّی: این رویکرد بر کاربرد تحلیل‌های کمـّی بر تصمیمات و مسایل مدیریتی تاکید دارد. مدیریت کمـّی مدیران را قادر می‌سازد تا برپایه مدل‌های رسمی ریاضی یک مساله, تصمیم‌گیری نمایند.

کامپیوترها توسعه این‌گونه روش‌های کمـّی خاص را تسهیل نموده‌اند. از جمله آنها می‌توان به فنونی همچون نظریه تصمیم آماری, برنامه‌ریزی خطی, نظریه صف, شبیه‌سازی, پیش‌بینی, مدل‌سازی دارایی‌ها, مدل‌سازی شبکه‌ای و تحلیل سربه‌سری اشاره کرد.

• رفتار سازمانی: این رویکرد بر مطالعه و تعیین فعالیت‌های مدیریتی‌ای که باعث ارتقای اثربخشی کارکنان, از طریق درک طبیعت پیچیده فرآیندهای فردی, گروهی و سازمانی می‌شوند, متمرکز است.

رفتار سازمانی به کمک رشته‌های مختلف (همچون روانشناسی و جامعه‌شناسی) به توضیح رفتار افراد در شغل خود می‌پردازد. نظریه ایکس و ایگرگ آقای داگلاس مک‌گروگر بیانگر گذار به سمت روابط انسانی است. بر طبق ایده مک‌گروگر, مدیران نظریه ایکس فرض می‌کنند کارکنان‌شان, افرادی تنبل و غیرمسؤول هستند که نیازمن

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی تاثیرات غنی سازی گاز Co2 بر روی فرآیندهای زیستی گ

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تاثیرات غنی سازی گاز Co2 بر روی فرآیندهای زیستی گیاه فایل ورد (word) دارای 40 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تاثیرات غنی سازی گاز Co2 بر روی فرآیندهای زیستی گیاه فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

توجه : به همراه پروژه یک فایل پاورپوینت دارای 18 اسلاید ارسال خواهد شد

بخشی از فهرست پروژه پروژه دانشجویی تاثیرات غنی سازی گاز Co2 بر روی فرآیندهای زیستی گیاه فایل ورد (word)

مقدمه
اثرافزایشی گاز 2Co برروی فرایندهای زیستی گیاه
2CO و ارتباط آن با تولید محصولات زراعی
اثر عوامل محیطی در جذب 2CO به وسیله گیاه
اعمال مدیریت‌های لازم جهت جذب بیشتر2CO بوسیله گیاه
روند افزایشی 2CO در اتمسفر و واکنش گیاه نسبت به آن
ساختن یک دستگاه ترریق CO2
افزایش دی اکسید کربن
تئوری مدرنCO2 افزاینده
اثرات گلوبال انرژی خورشیدی
انرژی خورشیدی و تکنولوژی مدرن
دی اکسید کربن
کربن در اقیانوس
پدیده دی اکسیدکربن
مزیت درختکاری
تغییرات آب و هوای اقلیمی در اثر افزایش اسیددوکربن اتمسفر
پیشنهادات
منابع و مأخذ
جداول
نمودار
تصاویر

 

مقدمه

امروزه بحث نیاز غذائی در رأس مباحث علمی و کشاورزی قرار گرفته و مقبولترین روش جهت مقابله با این بحران افزایش عملکرد گیاهان زراعی در واحد سطح است. این مهم تحقق نمی‌یابد مگر با شناخت عوامل محدودکننده افزایش عملکرد گیاهان زراعی.            

از جمله عوامل محدود کننده عملکرد در تعدادی از گیاهان غلظت Co2  در اتمسفر است.

تاریخچه شناخت گاز Co2 و استفاده از آن به عنوان یک ماده غذائی به اوایل قرن 17 برمی‌گردد و دانشمندی به نام هلمونت آزمایشی به این ترتیب انجام داد.که یک درخت بید به وزن 2/2 کیلوگرم را در داخل یک گلدان که حاوی 8/90 کیلوگرم خاک خشک شده درآون بودکاشت و با آب باران درمواقع لزوم گلدان را آب می داد. بعد از پنج سال وزن درخت بید به حدود7/76 کیلوگرم رسید. در صورتی که وزن خاک گلدان حدود3/90 گیلوگرم بود. مهمترین نتیجه این آزمایش این بود که ماده اولیه‌ای که سبب رشد گیاهان می‌گردد و اندامهای مختلف گیاهی در اثرآن رشد و نمو و تکامل می یابند Co2 موجود در اتمسفر می‌باشد. یک پدیده قابل توجه بیولوژیکی گیاهان در سطح کره زمین جذب حدود 15 میلیون تن گاز کربنیک در طول سال است.

 

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی مقاله بررسی تأثیر پودر شاهدانهی واریتهی اصفهان ب

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بررسی تأثیر پودر شاهدانهی واریتهی اصفهان بر الگوی لیپید سرم موش صحرایی نر فایل ورد (word) دارای 6 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بررسی تأثیر پودر شاهدانهی واریتهی اصفهان بر الگوی لیپید سرم موش صحرایی نر فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بررسی تأثیر پودر شاهدانهی واریتهی اصفهان بر الگوی لیپید سرم موش صحرایی نر فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بررسی تأثیر پودر شاهدانهی واریتهی اصفهان بر الگوی لیپید سرم موش صحرایی نر فایل ورد (word) :

مقدمه

بیماریها قلبی ـ عروقی به عنوان علت اصلی مرگ و میر

در دنیای صنعتی مطرح هستند.1 کاهش میزان

اولین راهکار در کاهش خطر بیماریهای کرونری قلب است و توصیههای جدید برای افراد در معرض خطر بالا، رساندن LDL-C به کمتر از mmol/L8/1(mg/dL07) است.3،2 حفظ چنین میزانی از LDL-C بدون مداخلهی دارویی غیرمحتمل

است. داروهای استاتینی کلسترول را به طور مؤثری کاهش میدهند و به طور وسیع تجویز میشوند اما این داروها گران بوده، باعث ایجاد اثرهای جانبی بسیار و حتی مرگ

میشوند.6-4 بنابراین کاهش دادن میزان LDL-C از طریق

راهکارهای غیردارویی نظیر دریافت مواد غذایی خاص مفید است. ترکیبات گیاهی مختلفی در کاهش کلسترول مؤثر هستند که شامل استرولهای گیاهی نظیر سیتواسترول

میباشند. غذاهای گیاهی و محصولات غنی از آنها

حمایتکنندهی قلب و افزایش دهندهی سلامتی هستند. هرچند محصولات گیاهی گاه حاوی ترکیبات مضر میباشند. از طرفی بالا بودن میزان LDL-C و پایین بودن HDL-C علت
اصلی بیماریها قلبی ـ عروقی، آترواسکلروز، حملهها و ایست قلبی است.11 ترکیبات حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع با یک یا چند پیوند دوگانه نسبت به چربیهای اشباع و

Sprague-Dawly
424 مجلهی غدد درونریز و متابولیسم ایران دورهی نهم, شمارهی 4، اسفند 6831

ترانس در پیشگیری از این بیماریها بسیار کارآمدتر هستند.41-21 گیاه شاهدانه که به نامهای ماریجوانا، ماریهوانا و چتنه نیز شناخته میشود دارای الیاف ساختاری در ساقه و تنهی خود و رزین روغنی در برگ و گل است و از دیرباز در کشورهای مختلف از جمله افغانستان برای تولید حشیش استفاده شده است.71-51 دانهی این گیاه حاوی 52 درصد پروتئین با کیفیت عالی و 04 درصد چربی شامل 75 درصد اسید لینولئیک و 91 درصد اسیدلینولنیک به نسبت سه به یک است که ظاهراً بهترین نسبت تغذیهای اسیدهای چرب ضروری برای انسان است.12-81 در این دانه 7/1 درصد اسید گاما ـ لینولنیک نیز وجود دارد.12،61 در این گیاه ترکیبات ترپنی به نام تتراهیدروکانابینولها (THCS)

وجود دارد که میزان آن در پایهی گیاه نر و ماده برابر است و ریشهی گیاه و ساقههای ضخیم و دانه حاوی مقداری از این ماده است که در واقع جزء فعال شاهدانه به شمار میرود.22 در اوایل دههی نود میلادی به کمک لیگاند THC گیرندههای کانابینوئیدی ( CB1,CB2) یافت شدند که از نوع گیرندههای متصل به G پروتئین است. کشف این گیرندهها

راه را برای شناسایی لیگاندهای داخلی نظیر ترکیبات آمیدی اسید چرب مانند آناندامید باز کرد.52-32 امروزه از ترکیبات مشتق از شاهدانه و آگونیستها و آنتاگونیستهای صناعی آن در مواردی چون درمان اسکلروئید چندگانه، آب مروارید، مهار تهوع و استفراغ متعاقب شیمی درمانی، غلبه بر سندرم هضم و جذب ناشی از ایدز و سرطان و درمان چاقی استفاده میشود.62،61 به مجموعه لیگاندهای داخلی و گیرندههای آن در بدن سیستم اندوکاناببینوئید میگویند که در بسیاری از اعمال فیزیولوژیک نظیر جذب غذا، ایمنی و باروری دخالت دارند.82،72،22 در این مطالعه اثر تغذیه با شاهدانه بر پروفایل لیپید سرم موش صحرایی نر بررسی شد. تا آنجایی که میدانیم، پیش از این هیچگونه مطالعهای در این زمینه انجام نشده است.

مواد و روشها

پنج موش صحرایی نر بالغ به طور تصادفی انتخاب

شدند. موشها از نژاد تهیه شده از

دانشکدهی دامپزشکی ارومیه با محدودهی وزن 481 تا 812 گرم بودند و در دمای c2±02 در شرایط 21 ساعت تاریکی

و 21 ساعت روشنایی و نیز در سیستم قفس به مدت 7 روز برای طی دورهی انطباق با محیط شدند. در مدت آزمون،

حیوانات دسترسی آزاد به غذا (پلت AIN-93M تعدیل شده)

و آب داشتند. در صبح روز اول مطالعه پس از 41 ساعت گرسنگی موشها با محلول زایلازین g001mg/ 1+ کتامین g001mg/ 8-4 به طریق درون صفاقی بیهوش شدند و از
قلب آنها توسط سرنگ هپارینه با گیج 12 خونگیری شد. سرمها توسط سانتریفیوژ با سرعت 0003 دور در دقیقه به مدت 51 دقیقه جدا و تا زمان انجام آزمایشهای بیوشیمیایی در سرمای c02- نگهداری شد. سپس موشها به مدت 03

روز روزانه یک بار و در ساعت 9 صبح با محلول پودر شاهدانه 04 درصد g/Kg)5) از طریق گاواژ تغذیه شدند و
مجدداً در صبح روز سی و یکم از موشها پس از 41 ساعت گرسنگی خونگیری شد و مانند روز اول سرم آنها جدا و در سرمای c02- نگهداری شد.

برای تهیهی شاهدانهی مصرفی، 04 گرم شاهدانهی آسیاب شده در 001 میلیلیتر آب مقطر حل و به مدت 01 دقیقه به هم زده شده و به منظور برداشتن فیبرهای سلولزی صاف شد. محلول حاصل قبل از مصرف در دمای c4

نگهداری شد و چنانچه پس از سه روز محلول استفاده نمیشد، دور ریخته و محلول تازه تهیه میشد.
اندازهگیری متغیرهای بیوشیمیایی به روش آنزیمی کالریمتری با استفاده از کیتهای تشخیص کمی تهیه شده از شرکت پارس آزمون (تهران ـ ایران) انجام شد. ضریب تغییرات برای کلسترول و تریگلسیرید به ترتیب 26/1 و 39/0 درصد بود.

یافتهها با نرمافزار SPSS نسخهی 31 تحلیل آماری و توسط آزمون تی جفتی بررسی شد. مقادیر P برابر یا کمتر
از 50/0 از لحاظ آماری معنیدار در نظر گرفته شد.

یافتهها

جدول 1 متغیرهای لیپیدی در روز اول و پایان مطالعه را تریگلسیرید موشهای مصرفکنندهی شاهدانه به طور غیر معنیداری (821/0(P= از مقدار (06/5±6/88) در روز
اول تا (27/51±6/801) میلیگرم در دسیلیتر در روز آخر افزایش یافت. میزان کلسترول تام موشهای مصرف کنندهی شاهدانه به طور غیر معنیداری (485/0(P= از (30/5±4/57)

در روز نخست تا (58/6±8/08) میلیگرم در دسیلیتر در روز آخر مطالعه افزایش یافت. HDL-C موشهای مصرفکنندهی شاهدانه به طور غیر معنیداری (121/0(P=

دکتر حسین حیات غیبی و همکاران تأثیر شاهدانه بر لیپیدهای سرم 524

از (76/0±4/12) در روز نخست تا (42/2±60/71) میلیگرم در دسیلیتر در روز آخر مطالعه کاهش یافت. LDL-C نیز به طور غیر معنیداری (628/0(P= از مقدار (28/2±14) در روز

نخست تا (62/6±6/24) میلیگرم در دسیلیتر در روز آخر مطالعه افزایش یافت. وزن موشهای مصرفکنندهی شاهدانه در طول مطالعه تغییر معنیداری نشان نداشت.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   106   107   108   109   110   >>   >