سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پروژه دانشجویی مقاله نمازو فلسفه وجودی آن فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله نمازو فلسفه وجودی آن فایل ورد (word) دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله نمازو فلسفه وجودی آن فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله نمازو فلسفه وجودی آن فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله نمازو فلسفه وجودی آن فایل ورد (word) :

نمازو فلسفه وجودی آن

نماز:آرامش بی انتها در پیشگاه پروردگار

در این مقاله ابتدا به نمازو فلسفه وجودی آن و سپس آثار روانشناختی ای فریضه و در پی آن به نوع افضل این عبادت یعنی نماز جماعت و اهمیت آن پرداخته می شود:

تعریف واژه نماز:
واژه نماز واژه‌ای پارسیست که ایرانیان برای واژه «صلاه» عربی به کار بردند. این واژه به معنای خم شدن و سرفرودآوری برای ستایش و احترام است. واژه نماز نام‌واژه‌ای از فعل نمیدن فارسی به معنی تعظیم‌کردن است.

برخی حدس زده‌اند که این واژه از واژه «ناماسته» در زبان سانسکریت گرفته شده‌باشد که محتمل نیست
فلسفه وجودی نماز:
در بینش دینی، انسان موجودی است دارای دو بعد جسمی و روحی که نیازهای هر یک از آنها باید تأمین شود. یکی از نیازهای روحی انسان، نیاز به پرستش است و بر این اساس همه انسانها از نوعی ستایش و پرستش برخوردار می‌باشند که فقط مصداق این پرستش مهم است. حقیقت پرستش و نیایش، از مفهوم و مصداق واژه عبادت استخراج می‌شود .
انگیزه‌های پرستش عبارتند از:
1-وجود کمال در پرستش شونده

2-خدمتی که دیده است و نعمتهایی که دریافت کرده است.
3-به منظور جبران کمبودها .
4-برای دفع ضرر احتمالی.

5-تسلط پرستش شونده بر تمام امور انسان.

چرا نماز بخوانیم؟
این سؤال اختصاص به این عصر ندارد. بلکه در دوران ائمه نیز این سؤال مطرح بود. علت نماز خواندن این است که نماز خواندن، اعتراف به ربوبیت خداست یعنی اعتراف به اینکه همه چیز عالم تحت اراده و تدبیر خداست.

نماز خواندن به معنای اعتراف به کنار گذاشتن مدعیان ربوبیت انسان است.
نماز خواندن،‌ ایستادن در برابر خداوند بزرگ و مسلط بر امور با حالت ذلت و فقر و ضعف و خضوع می‌باشد. این سؤال نیز ذهن عده‌ای را مشغول می‌کند که نماز خواندن چه فایده‌ای دارد؟
پاسخ به این سؤال از سه جنبه عقلی‌ و نقلی و تربیتی در این مقاله آمده است .
در انتهای مقاله ، ضرورت الگوبرداری انسان مطرح می‌شود که برای پیمودن راههای پرخطر این نیاز، احساس می‌شود که در نماز شهادت به رسالت پیامبر (ص) با این روحیه تناسب دارد.

نگاهی به آثار نماز از منظر روان‌شناختی

نماز آرامش روان و سکینه خاطر است.
به نظر می‌رسد که نماز این عالی‌ترین جلوه نیاز، ارتباطی گسترده با ابعاد مختلف زندگی انسان داشته باشد. از میان تمام فرایضی که از لحاظ دینی بر مسلمانان واجب است نماز بیشترین ارتباط را با انسان دارد. هر روز پنج بار نماز این کتاب هستی را ورق می‌زنیم و این چنین است که نماز کلاس درسی می‌شود که آموختنی‌هایش تمامی ندارد.

امروزه روانشناسی را به عنوان علم رفتارشناسی معرفی می‌کنند و در اینجا ما به بررسی تأثیراتی می‌پردازیم که نماز به عنوان یک رفتار بر ابعاد مختلف روح و روان انسان می‌گذارد.
از دیدگاه روانشناسان یکی از عوامل رشد و شکفتگی شخصیت نشانه‌های رم

ی است. از خوشبختی آدمی یکی این است که می‌تواند نشانه‌های رمزی بکار برد.
آدمی هر چه بیشتر ترقی کند و به کمال نزدیک‌تر شود بیشتر نشانه‌های رمزی بکار می‌برد و برعکس هر چه بیشتر در حال تنزل باشد، نشانه‌های رمزی کمتر مورد استفاده‌اش واقع می‌شوند.
یکی از فواید نشانه‌های رمزی این است که جای انگیزه‌های غریزی و تمایلاتی را که ابزار آنها مقتضی یا مناسب و یا مقدور نیست می‌گیرند و به تسکین یا تخفیف تنیدگی و ناراحتی که ناشی از عدم ارضای آنهاست می‌پردازند.

«ان الصلوه تنهی عن الفحشا و المنکر». همانا نماز انسان را از بدی و زشتی باز می‌دارد.
و از همین جا درمی‌یابیم که شاید نماز نشانه‌ای رمزی است که باعث رشد شخصیت ما می‌شود و آن را اعتلا می‌بخشد.

روانشناسان معتقدند «نشانه‌های رمزی مناسب نیروی زندگی را به خدمت خود در می‌آورند و از تنیدگی‌ها و ناراحتی‌ها می‌کاهند و آدمی را قادر می‌سازند به اینکه خود را به درجات عالی برساند» و بدین سان نماز سکوی اعتلا و معراج انسان می‌شود. نماز می‌تواند به مثابه یک پالاینده عمل کند. زمانی که انسان با انجام مقدمات نماز، رو به درگاه خالق بی‌نیاز می‌کند و با یکی و فقط یکی که او را قادر مطلق می‌پندارد به گفتگو می‌پردازد در واقع به یکی از نیازهای مهم روانشناختی خود پاسخ داده است

.
یکی از نیازهای انسان نیاز به بزرگداشت است، یعنی نیاز به برتر از خود را ستایش کردن و به تأیید او پرداختن و پیروی کردن از او. با نماز خواندن این آیین مقدس و همیشگی برای تکریم پروردگار بی‌همتا چنین نیازی ارضاء می‌شود.
یکی دیگر از نیازهای روانشناختی انسان، نیاز ب

ه پشتیبانی است. خود را به کسی که هنگام احتیاج، کمک و یاری می‌کند نزدیک نگه داشتن و همیشه به حمایت کسی پشت‌گرمی داشتن. ما با نماز که هر روز به صورت منظم انجام می‌شود رابطه خود را با کسی حفظ می‌کنیم که در تمام سختی‌ها و شداید امید به یاری او داریم.

مسأله دیگری که در اینجا مطرح است نظم‌بخشی نماز به فکر است. در بین بسیاری از اقشار جامعه رایج است که وقتی چیزی را گم می‌کنند به نماز می‌ایستند تا آن را بیابند. در واقع این تمرکز حواس از طریق ایستادن به سوی قبله یکتا خالق و رکوع و سجود در برابر یگانگی او حاصل می‌شود.
به اعتقاد یکی از روانشناسان محبت یا عشق پنج نوع است و یکی از انواع آن عبارت است از عشق به حق یا به پروردگار عالم که دارای عالی‌ترین ارزش و دوست داشتنی‌ترین چیزهاست و بطور کامل مستلزم مراقبت، مسؤولیت، احترام و بخصوص معرفت است. این عشق برای زندگی ضروری است، زیرا آدمی باید کمال را در نظر بگیرد و آرزوی وصول به آن را در سر بپروراند تا به پیشرفت و حل مشکلات خود نایل آید و نماز کشش عاشقان حق و محبوب خاشعان و مِهر معبود است.

یکی از روش‌هایی که برای کاهش استرس توسط روانشناسان پیشنهاد می‌شود استفاده از شستشوی با آب است. وضو مقدمه نماز است و هر بار که ما برای نماز می‌ایستیم و خود را با وضو پاک و مطهر می‌سازیم در واقع به تطهیر روح خود می‌پردازیم و مرهمی بر روان خسته خود می‌گذاریم.
در واقع اگر بخواهیم برای نماز روح و جسم قایل شویم و حرکات فیزیکی را جسم نماز و حالات روحانی آن را روح نماز نام گذاریم به فواید و آثار نماز بیشتر پی می‌بریم. یکی از روش‌های مقابله با تنش که علاوه بر روانشناسی، علوم دیگر نیز آن را تأیید می‌کنند انجام حرکات منظم یا ورزش است. در همین راستا نماز و بعد جسمی آن (حرکاتی که بطور منظم پنج بار در شبانه روز تکرار می‌شود) جسم را چنان صیقل می‌دهد که آیینه روح می‌شود.

یکی از فلاسفه می‌گوید: نماز به آدمی نیرویی برای تحمل غم‌ها و مصائب و در نتیجه بهداشت روانی می‌بخشد و انسان را امیدوار می‌سازد و قدرت ایستادگی و مقاومت در برابر حوادث بزرگ را به او می‌دهد.
انسان در نماز با تمام اعضای بدن و حواس خود متوجه خدا می‌شود و از همه اشتغالات و مشکلات دنیوی روی برمی‌گرداند و به هیچ چیز جز خدا و آیات قرآن که در نماز بر زبان می‌آورد فکر نمی‌کند همین روی‌گردانی کامل از مشکلات زندگی و نیندیشیدن به آنها، در اثنای نماز، باعث ایجاد آرامش روان و آسودگی عقل در انسان می‌شود.

این حالت آرام‌سازی و آرامش روانی ناشی از نماز، از نظر روانی تأثیر بسزایی در کاهش شدت تشنجات عصبی ناشی از فشار زندگی روزانه و پایین آوردن حالت اضطرابی که برخی از مردم دچار هستند، دارد.
در حدیث آمده است که: هرگاه امری بر رسول خدا سخت می‌آمد به نماز می‌ایستاد.
اصولاً رابطه معنوی میان انسان و خداوند در اثنای نماز، به او آنچنان نیروی معنوی می‌بخشد که مایه تجدید امید، تقویت اراده و آزاد شدن توانایی‌های عظیم وی می‌شود، توانایی‌ها و نیروهای عظیمی در وجود انسان نهفته است که معمولاً بخش کوچکی از آنها را به کار می‌گیرد. رابطه معنوی انسان با پروردگار در طول نماز و دریافت نوعی فیض الهی، یا بارقه روحانیت از خداوند متعال، باعث رها

شدن نیروهای معنوی مستمر در انسان می‌شود و عزمش را جزم، اراده‌اش را قوی و همتش را بلند می‌گرداند. در نتیجه برای پذیرش علم و معرفت آماده‌تر و برای انجام کارهای بزرگ داناتر می‌شود.
نماز فریضه ای اجتماعی
آئین اسلام،از بعد اجتماعی مهمی برخوردار است و با عنایت‏به‏برکات آثار وحدت و تجمع و یکپارچگی،در بسیاری از برنامه‏هایش‏بر این بعد،تکیه و تاکید کرده است.
برگزاری نمازهای روزانه واجب نیز به صورت جماعت و گروهی،یکی از این برنامه‏هاست.
در اینجا به اهمیت‏«نماز جماعت‏»و آثار گوناگون آن اشاره‏می‏کنیم:
اهمیت نماز جماعت

غیر از آثار فردی و اجتماعی نماز جماعت(که به آنها اشاره خواهدشد)پاداش‏های عظیمی برای آن بیان شده که در اینجا به بعضی ازروایات،اشاره می‏شود. از رسول خدا(ص)نقل شده که:«من سمع النداء فلم یجبه من غیرعله فلا صلاه له‏» (1) نماز کسی که صدای اذان را بشنود و بی دلیل،در نماز جماعت‏مسلمانان شرکت نکند،ارزشی ندارد.
در حدیث،تحقیر نماز جماعت،به منزله تحقیر خداوند بشمار آمده‏است:«من حقره فانما یحقر الله‏» (2) شرکت دائم در نماز جماعت،انسان را از منافق شدن بیمه می‏کند. (3) و برای هر گامی که به سوی نماز جماعت و مسجد برداشته شود،ثواب‏و حسنه در نظر گرفته شده است. (4) همین که کسی برای شرکت در نماز جماعت از منزل خارج‏می‏شود،یا در مسجد،در انتظار نماز

جماعت‏به سر می‏برد پاداش کسی‏را دارد که در این مدت،به نماز مشغول بوده است. (5) تعداد حاضران در نماز جماعت،هر چه بیشتر باشد،پاداش آن بیشتراست.این کلام رسولخداست که فرمود:«ما کثر فهو احب الی الله‏» (6) حدیث جالبی در بیان فضیلت نماز جماعت است که قسمتی از آن‏در رساله‏های عملیه هم ذکر شده است.ترجمه تمام حدیث چنین است:
اگر اقتدا کننده 1 نفر باشد،پاداش 150 نماز داده می‏شود.
اگر اقتدا کننده 2 نفر باشد،پاداش 600 نماز داده می‏شود.
اگر اقتدا کننده 3 نفر باشد،پاداش 1200 نماز داده می‏شود.
اگر اقتدا کننده 4 نفر باشد،پاداش 2400 نماز داده می‏شود.
اگر اقتدا کننده 5 نفر باشد،پاداش 4800 نماز داده می‏شود.
اگر اقتدا کننده 6 نفر باشد،پاداش 9600 نماز داده می‏شود.
اگر اقتدا کننده 7 نفر باشد،پاداش 19200 نماز داده می‏شود.
اگر اقتدا کننده 8 نفر باشد،پاداش 36400 نماز داده می‏شود.
اگر اقتدا کنندگان و امام جماعت‏به 10 نفر رسیدند،پاداش‏72800 نماز دارد.

ولی،همین که عدد افراد از ده نفر گذشت،حساب آنرا جز خداکسی نمی‏داند. (7) در حدیث دیگر است:هر که نماز جماعت را دوست‏بدارد،خدا وفرشتگان او را دوست می‏دارند. (8) در زمان پیامبر(ص)هرگاه افراد نماز جماعت کم می‏شدند، آنحضرت به جستجو و تفقد از افراد می‏پرداخت و می‏فرمود:شرکت درنماز صبح و عشاء،بر منافقان از هر چیز سنگین‏تر است. (9) قرآن نیز،از اوصاف منافقان،بی حالی و کسالت هنگام نماز را بیان‏کرده است. (10 چرا که سحر خیزی و حضور در جماعت مسلمین،آن هم ازراه‏های دور و در گرما و سرما،نشانه صداقت در ایمان و عشق نمازگزاراست.

حضور در نماز جماعت،خاص یک منطقه نیست.انسان در هر جا که باشد،خوب است‏به فکر نماز جماعت و حضور در آن و تشویق‏دیگران باشد.
رسول خدا(ص)در باره اهمیت جماعت،فرمود:
«صلاه الرجل فی جماعه خیر من صلاته فی بیته اربعین‏سنه.قیل:یا رسول الله!صلاه یوم؟فقال(ص):صلاه‏واحده‏» (11) یک نماز با جماعت،بهتر از چهل سال نماز فرادی در خانه‏است.پرسیدند:آیا یک روز نماز؟فرمود:بلکه یک نماز.
و می‏فرمود:صف‏های نماز جماعت،همانند صف‏های فرشتگان

درآسمان چهارم است. (12) اولین نماز جماعتی هم که بر پا شد،به امامت رسول خدا و شرکت‏حضرت علی(ع)و جعفر طیار(برادر حضرت علی(ع))بود.همین که‏ابوطالب،فرزندش علی(ع)را دید که به پیامبر اقتدا کرده،به فرزنددیگرش جعفر گفت:تو نیز به پیامبر اکرم اقتدا کن و این جماعت دو سه‏نفری،پس از ن
آثار نماز جماعت
بر پایی فریضه‏های دینی به صورت دسته جمعتی،غیر از پاداش‏های فراوانی که یاد شد،در زندگی فردی و اجتماعی امت مسلمان نیز،آثارمثبت و فراوانی دارد که به برخی اشاره می‏شود:
1- آثار معنوی
بزرگترین اثر معنوی نماز جماعت،همان پاداش‏های الهی است که گفته شد.روایت است که شبی،علی علیه السلام تا سحر به عبادت‏مشغول بود.چون صبح شد،نماز صبح را به تنهائی خواند و استراحت‏کرد.

رسول خدا(ص)که آنحضرت را در جماعت صبح ندید،به خانه اورفت.حضرت فاطمه(ع)از شب زنده‏داری علی(ع)و عذر او از نیامدن به‏مسجد سخن گفت.پیامبر فرمود:پاداشی که بخاطر شرکت نکردن درنماز جماعت صبح،از دست علی(ع)رفت، بیش از پاداش عبادت تمام‏شب است. (14) رسول خدا(ص)فرموده است:
لان اصلی الصبح فی جماعه احب الی من ان اصلی لیلتی‏حتی اصبح (15) اگر نماز صبح را به جماعت‏بخوانم،در نظرم محبوب‏تر ازعبادت و شب زنده‏داری تا صبح است.

بخاطر همین فضیلت و پاداش‏هاست که اگر تعداد نمازگزاران از ده نفربیشتر شود،اگر تمام آسمان‏ها کاغذ،و دریاها مرکب و درخت‏ها قلم شودو فرشتگان بنویسند،پاداش یک رکعت آنرا نمی‏توانند بنویسند. (16). و نماز جماعت‏با تاخیر،بهتر از نماز فرادی در اول وقت است. (17)
2- آثار اجتماعی

نماز جماعت،مقدمه وحدت صفوف و نزدیکی دلها و تقویت کننده‏روح اخوت است.
نوعی حضور و غیاب بی تشریفات،و بهترین راه شناسائی افراداست.

نماز جماعت،بهترین،بیشترین،پاکترین و کم خرج‏ترین‏اجتماعات دنیاست و نوعی دید و بازدید مجانی و آگاهی از مشکلات ونیازهای یکدیگر و زمینه ساز تعاون اجتماعی بین آحاد مسلمین است.
3- آثار سیاسی
نماز جماعت،نشان دهنده قدرت مسلمین و الفت دلها و انسجام‏صفوف است.
تفرقه‏ها را می‏زداید،بیم در دل دشمنان می‏افکند،منافقان را مایوس‏می‏سازد،خار چشم بدخواهان است.
نماز جماعت،نمایش حضور در صحنه و پیوند«امام‏»و«امت‏»
است.

4- آثار اخلاقی،تربیتی
در نماز جماعت،افراد در یک صف قرار می‏گیرند و امتیازات موهوم صنفی،نژادی،زبانی،مالی و;کنار می‏رود و صفا و صمیمیت ونوعدوستی در دلها زنده می‏شود و مؤمنان،با دیدار یکدیگر در صف‏عبادت،احساس دلگرمی و قدرت و امید می‏کنند.
نماز جماعت،عامل نظم و انضباط،صف‏بندی و وقت‏شناسی‏است.
روحیه فردگرایی و انزوا و گوشه‏گیری را از بین می‏برد و نوعی مبارزه‏با غرور و خودخواهی را در بر دارد.
نماز جماعت،«وحدت‏»در گفتار،جهت،هدف و امام را می‏آموزدو از آنجا که باید پرهیزکارترین و لایق‏ترین اشخاص،به امامت نمازبایستد،نوعی آموزش و الهام دهنده علم و تقوا و عدالت است.
نماز جماعت،کینه‏ها و کدورت‏ها و سوء ظن‏ها را از میان می‏برد وسطح دانش و عبودیت و خضوع را در جامعه اهل نماز، افزایش می‏دهد.

به خاطر اینهمه آثار است که به نماز جماعت،آنهمه توصیه شده‏است.حتی نابینایی وقتی از حضور پیامبر،اجازه خواست که به مسجدنیاید،آنحضرت فرمود:از خانه تا مسجد،ریسمانی ببندد و به کمک آن،خود را به نماز جماعت‏برساند. (18) و نیز، نابینایانی که اجازه ترک شرکت‏در نماز خواستند،رسول خدا(ص)اجازه نفرمود. (19) از طرف دیگر،برخورد شدید نسبت‏به کسانی که به نماز جماعت‏اهمیت نمی‏دهند،نشان دیگری بر اهمیت و سازندگی آن است.
در حدیث است که به چنان کسان،همسر ندهید (20) و معرف آنان‏نشوید. (21)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی رابـطه بیـن مدیـریـت دانـش با نوآوری و عملکرد کار

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی رابـطه بیـن مدیـریـت دانـش با نوآوری و عملکرد کارکنان فایل ورد (word) دارای 199 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی رابـطه بیـن مدیـریـت دانـش با نوآوری و عملکرد کارکنان فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

چکیده
این تحقیق به منظور بررسی رابطه بین مدیریت دانش با نوآوری و عملکرد کارکنان شرکت مخابرات استان لرستان در سال 90-89 انجام شده است.سوال های تحقیق با در نظر گرفتن وی‍ژگی های جمعیت شناختی(سن، جنسیت، میزان تحصیلات و سابقه خدمت ) و با توجه به ابعاد مدیریت دانش (خلق دانش، اکتساب دانش، سازماندهی ، توزیع و کاربرد دانش)، نوآوری (تحمل ریسک، نوآفرینی، یادگیری و ایجاد فضای تیمی)، عملکرد کارکنان (تعالی سازمان، بهبود خدمات به مشتری و افزایش بهره وری) مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی – همبستگی می باشد. جامعه آماری مورد نظر شامل 420 نفر از کارکنان و مدیران شرکت مخابرات استان لرستان بود. که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 101نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید.ابزار تحقیق شامل پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی، پرسش نامه استاندارد ( مدیریت دانش مارکورات با 25 گویه و ضریب آلفای کرونباخ 6/83% پرسش نامه نوآوری با 17 گویه و ضریب آلفای کرونباخ6/88% و پرسش نامه عملکرد کارکنان با 18 گویه و ضریب آلفای کرونباخ 8/80 %  و در مجموع ضریب آلفای کرونباخ کل پرسش نامه 8/91% می‌باشد. که براساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد تمام فرضیه ها ی مورد نظردر این پژوهش درسطح اطمینان 95% تائید شدند. این بدان معنی است که بین مدیریت دانش با نوآوری و عملکرد کارکنان شرکت مخابرات استان لرستان رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد .
واژه‌های کلیدی
مدیریت دانش ، نوآوری ، عملکرد کارکنان

 
فهرست مطالب

چکیده فارسی
فصل اول : کلیات تحقیق
مقدمه    2
بیان مساله    4
اهمیت و ضرورت تحقیق    6
اهداف تحقیق    7
سوال های تحقیق    7
فرضیه های تحقیق    8
محدوده تحقیق    10
تعریف مفهومی متغیرها    10
تعریف عملیاتی متغیرها    10
تعریف مفهومی نوآوری    11
تعریف عملیاتی مولفه های نوآوری    12
تعریف مفهومی ارزیابی عملکرد    13
تعریف عملیاتی مولفه های ارزیابی عملکرد    13
فصل دوم : ادبیات تحقیق
بخش اول: مدیریت دانش    15
مقدمه    15
دانش    16 
عناصر دانش    16
انواع دانش از نظر ماشلوب    17
مصنوعات دانش    17
ویژگی های دانش از نظر مک درموت    18
چرخه دانش    18
دانش صریح    19
دانش ضمنی    21
دانش فرهنگی    22
تئوری های دانش    22
تئوری پیوندگرایی    22
تئوری ساختن گرایی    23
پارادایم یادگیری    23
چرخه یادگیری    24
راه های کمک به افزایش در توانایی یادگیری کارکنان    24
منابع یادگیری سازمان    25
دانش سازمانی    26
تولید دانش سازمانی    27
انتقال دانش سازمانی    27
روش های دانش آفرینی در سازمان    28
ویژگی های دانش سازمانی    28
چرخه دانش جمعی    29
سرمایه های سازمانی    31
نقش آفرینان دانش سازمانی    32
تاثیر دانش بر ساختار سازمانی    34
تاثیر دانش بر عملکرد سازمانی    34
مدیریت دانش    35
تکامل مدیریت دانش    37
تئوری های مدیریت دانش    37
رویکردهای مدیریت دانش    38
ضرورت و اهمیت مدیریت دانش    39
استراتژی های مدیریت دانش    40
اهداف مدیریت دانش    41
مدل های مدیریت دانش    41
استفاده اقتصادی دانش از برون داده های سازمانی    47
اجرای مدل مفهومی مدیریت دانش    47
موانع مدیریت دانش    51
مدیریت دانش در ایران    52
بخش دوم: نوآوری    53
نوآوری    53
نقش مدیریت دانش ضمنی در خلاقیت و نوآوری    53
مفاهیم خلاقیت ، ابتکار و نوآوری    55
سطوح نوآوری    56
مدیریت دانش و نقش آن در نوآوری سازمانی    57
رابطه میان نوآوری با دانش و بیش سازمانی    60
اصول نوآوری    61
تکنیک های خلاقیت و نوآوری    61
شرایط ایجاد و خلاقیت و نورآوری    62
انواع نوآوری    62
انواع نوآوری کاربردی از دیدگاه سازمان    63
DNA نوآوری    63
اقدامات عملی برای سلامت سیستم نوآوری    65
موانع آوری    66
عوامل مهم شکست نوآوری    66
موانع نوآوری در سازمان ها    67
بخش سوم: ارزیابی عملکرد کارکنان    68
اهداف اساسی ارزیابی عملکرد     68
کاربردهای ارزیابی عملکرد    69
شاخص هایی که مدیران برای ارزیابی عملکرد از آن استفاده می کنند    70
روش فراگیر: ارزیابی 360 درجه ای    71
ویژگی های سیستم ارزیابی عملکرد     71
محاسن اعمال ارزیابی عملکرد    72
محدودیت های ارزیابی عملکرد    72
چه کسانی ارزیابی می کنند    74
پیشینه تحقیق    76
تحقیقات انجام شده در ایران     76
تحقیقات انجام شده در جهان    81
نتیجه گیری اولیه    88
فصل سوم : روش تحقیق
مقدمه    90
روش تحقیق    90
جامعه آماری    90
نمونه تحقیق    91
تعیین حجم نمونه    92
روش نمونه گیری    93
روش گردآوری اطلاعات    93
ابزار اندازه گیری    94
روایی و پایایی ابزار جمع آوری داده ها    95
روایی    95
پایایی    95
روش های تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون سوال ها    98
فصل چهارم : تجزیه و تحلیل آماری
مقدمه    100
آمار توصیفی    100
آماراستنباطی    112
بررسی نرمال بدون متغیرها    113
بررسی فرضیه های تحقیق    114
آزمون مدل تحلیل و تحلیل مسیر متغیرهای پژوهش    116
نتایج حاصل از تحلیل  رگرسیون در مرحله اول    117
نتایج حاصل از تحلیل  رگرسیون در مرحله دوم    119
نتایج حاصل از تحلیل  رگرسیون در مرحله سوم    120
فصل پنجم : نتیجه گیری و پیشنهادها
مقدمه    129
بحث و نتیجه گیری    129
نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق    130
محدودیت های پژوهش    133
پیشنهادها    133
پیشنهاد به سایر محققین    135
فهرست منابع و مآخذ    136
پیوست‌هـا
چکیده لاتین


فهرست جدول‌ها

جدول 1-1 : عناصر و معیارهای اندازه گیری در پرسش نامه مدیریت دانش    11
جدول 1-2 : مولفه های اندازه گیری در پرسش نامه نوآوری    12
جدول 1-3 : مولفه های اندازه گیری در پرسش نامه ارزیابی عملکرد    13
جدول 2-1 : مقایسه تئوری پیوندگرایی با ساختن گرایی    23
جدول 2-2 : مقایسه دارایی های فیزیکی با دارایی های دانش    31
جدول 3-1 : جامعه آماری تحقیق    91
جدول 3-2 : تعیین نمونه های مورد نیاز در هر حوزه    93
جدول 3-3 : بررسی اعتبارکل پرسش نامه با30 متغیر    96
جدول 3-4 : بررسی اعتبار پرسش نامه مدیریت دانش    96
جدول 3-5 : بررسی اعتبار پرسش نامه نوآوری    97
جدول 3-6 : بررسی اعتبار پرسش نامه عملکرد کارکنان    97
جدول 3-7 : بررسی اعتبارکل پرسش نامه با 60 متغیر    98
جدول 3-8 : آلفای کرونباخ کل پرسش نامه با متغیر های مستقل و وابسته    98
جدول 4-1 : بررسی توزیع متغیر جنسیت    101
جدول 4-2 : بررسی توزیع متغیر وضعیت تاهل    102
جدول 4-3 :بررسی توزیع متغیر سن    103
جدول 4-4 : بررسی توزیع متغیر تحصیلات    104
جدول 4-5 : بررسی توزیع متغیر سابقه خدمت    105
جدول 4-6 : بررسی سوالات خلق دانش    107
جدول 4-7 : بررسی سوالات اکتساب دانش    107
جدول 4-8 : بررسی سوالات ذخیره سازی و سازماندهی دانش    108
جدول 4-9 : بررسی سوالات  توزیع دانش    108
جدول 4-10 : بررسی سوالات  کاربرد دانش    109
جدول 4-11 : بررسی سوالات تحمل ریسک    109
جدول 4-12 : بررسی سوالات نوآفرینی    110
جدول 4-13 : بررسی سوالات یادگیری و ایجاد فضای تیمی    110
جدول 4-14 : بررسی سوالات  تعالی سازمان    111
جدول 4-15 : بررسی سوالات بهبود خدمات به مشتری    111
جدول 4-16 : بررسی سوالات بهره وری    112
جدول 4-17 : بررسی توزیع متغیرها    113
جدول 4-18 : بررسی رابطه بین متغیر مدیریت دانش و نوآوری    114
جدول 4-19 : بررسی رابطه بین متغیر مدیریت دانش و عملکرد کارکنان    115
جدول 4-20 : بررسی رابطه بین متغیر نوآوری و عملکرد کارکنان    115
جدول 4-21 : تحلیل رگرسیونی متغیرهای مستقل (نوآوری و مدیریت دانش)
بر عملکرد کارکنان    117
جدول 4-22 : تحلیل رگرسیونی متغیرهای مستقل
( کاربرد ، خلق دانش ، اکتساب سازماندهی و توزیع بر مدیریت دانش)    119
جدول4-23 : تحلیل رگرسیونی متغیرهای مستقل
(تحمل ریسک ، نوآفرینی ، ایجاد فضای تیمی) بر نوآوری    120
جدول 4-24 : محاسبه اثر مستقیم و غیر مستقیم مدیریت دانش (X2 )
 بر عملکرد کارکنان (X1)    122
جدول 4-25 : محاسبه اثر مستقیم و غیر مستقیم نوآوری (X3 )
 بر عملکرد کارکنان (X1)    122
جدول 4-26 : محاسبه اثر مستقیم و غیر مستقیم کاربرد دانش (X4 )
بر عملکرد کارکنان (X1)    123
جدول 4-27 : محاسبه اثر مستقیم و غیر مستقیم خلق دانش (X5 )
بر عملکرد کارکنان (X1)    123
جدول 4 -28 : محاسبه اثر مستقیم و غیر مستقیم اکتساب  (X6 )
بر عملکرد کارکنان (X1)    124
جدول 4-29 : محاسبه اثر مستقیم و غیر مستقیم  سازماندهی (X7 )
بر عملکرد کارکنان(X1)    124
جدول 4-30 : محاسبه اثر مستقیم و غیر مستقیم توزیع (X8 )
بر عملکرد کارکنان (X1)    125
جدول 4-31 : محاسبه اثر مستقیم و غیر مستقیم تحمل ریسک (X9 )
بر عملکرد کارکنان (X1)    125
جدول 4-32 : محاسبه اثر مستقیم و غیر مستقیم نوآفرینی (X10 )
بر عملکرد کارکنان (X1)    126
جدول 4-33 : محاسبه اثر مستقیم و غیر مستقیم یادگیری و ایجاد فضای تیمی (X11 )
بر عملکرد کارکنان (X1 )    126



فهرست نمودارها

نمودار 4-1 : بررسی توزیع متغیر جنسیت    101
نمودار 4-2 : بررسی توزیع متغیر جنسیت    101
نمودار 4-3 : بررسی توزیع متغیر وضعیت تاهل    102
نمودار 4-4 : بررسی توزیع متغیر وضعیت تاهل    102
نمودار 4-5 : بررسی توزیع متغیر سن    103
نمودار 4-6 : بررسی توزیع متغیر سن    103
نمودار 4-7 : بررسی توزیع متغیر تحصیلات    104
نمودار 4-8 : بررسی توزیع متغیر تحصیلات    104
نمودار 4-9 : بررسی توزیع متغیر سابقه خدمت    106
نمودار 4-10 : بررسی توزیع متغیر سابقه خدمت    106



فهرست شکل ها

شکل 1-1 : مدل اولیه تحقیق    9
شکل 2-1 : مدل چرخه دانش     20
شکل 2-2 : فرایند خلق دانش    22
شکل 2-3 : مدل چرخه یادگیری    24
شکل 2-4 : مدل چرخه خلق دانش    29
شکل 2-5 : مدل سازمان دانا    30
شکل 2-6 : انواع حرف دانش    33
شکل2-7 : چرخه مدیریت دانش    36
شکل2-8 : تئوری مدیریت دانش جامعه نگر    38
شکل2-9 : مدل عمومی دانش    41
شکل2-10 : مدل شش بعدی مدیریت دانش    43
شکل2-11:مدل مبتنی بر فرآیندها و فراهم کننده های مدیریت دانش    44
شکل2-12 : مدل مدیریت دانش با ساختار اجتماعی    46
شکل2-13 : مدل مفهومی کارآیی مدیریت دانش    48
شکل2-14 : مدل چهارگانه ها شیلد در نوآوری    54
شکل2-15 : مدل فرآیند هفت مرحله ای نوآوری در فرآیندها    55
شکل 2-16 : مدل آموزش وانتقال درون سازمانی از طریق KM    59
شکل 2- 17 : مدل رابطه میان نوآوری با دانش و بینش سازمانی    60
شکل 2-18 : مدل اولیه تحقیق    87
شکل4-1 : دیاگرام مسیر تصویری روابط بین مجموعه متغیرهای مستقل و وابسته    116
شکل4-2 : دیاگرام مسیر تصویری روابط بین متغیرهای مستقل و وابسته    118
شکل4-3 : دیاگرام مسیر تصویری روابط بین مولفههای متغیر مدیریت دانش    120
شکل4-4 : دیاگرام مسیر تصویری روابط بین مولفه های متغیرنوآوری     121
شکل4-5 : دیاگرام مسیرتصویری باضرایب عددی روابط بین مجموعه متغیرهای مستقل و وابسته....    127


فصل اول
کلیـات تحـقیق

مقدمه
از زمانی که انسان آموخت مهارت آتش افروختن را به دیگران انتقال دهد دانش اداره می شد. دانش، مخلوطی سیال از تجربیات، ارزش ها، اطلاعات موجود و نگرش های کارشناسی نظام یافته است که چارچوبی برای ارزشیابی و بهره گیری از تجربیات اطلاعات جدید به دست می دهد .دانش، در ذهن دانشور به وجود آمده و به کار می رود. دانش، در سازمان ها نه تنها در مدارک وذخایر دانش بلکه در رویه های کاری، فرایندهای سازمانی، اعمال و هنجارها، مجسم می شود.دانش، از اطلاعات و اطلاعات از داده ها ریشه می گیرند. تبدیل اطلاعات به دانش در عمل برعهده خود بشر است. که با گذشت زمان از راه تجربیات کسب شده از دوره های آموزشی، مطالعه کتا بها وآموزش غیررسمی، گسترش می یابد (رحمان سرشت، 1385 ص21).
دانش بیش از هر منبع گرانبهایی چون منابع مالی، موقعیت بازار و یا فناوری برای سازمان ها اهمیت یافته است .چرا که از آن به عنوان منبع اصلی در انجام کارهای سازمان یاد می شود .دانش برای روزآمدسازی محصولات وخدمات، تغییر نظام ها و ساختارها، و دستیابی به راه حل مشکلات، ضروری است. دراقتصاد نوین مبتنی بر دانش، افراد در تمام سطوح و انواع شرکت ها برای گسترش دانش، به چالش کشیده خواهند شد تا مسئولیت ایده های جدید خود را بپذیرند وتا جایی که می توانند آنها را پی گیری کنند. وظیف? مدیر همانا خلق محیطی خواهد بود که به کارکنان امکان افزایش دانش و عمل بر مبنای آن را بدهد .همان طور که جامعه از عصر صنعتی به عصر دانش گذر می کند،مسئولیت مشاغل نیز در حال تغییر است. ما به دورانی وارد شده ایم که در آن تولید، بیشتر با فکر سر وکار دارد تا با دست .سازمان آینده نه تنها درسطح مدیران اجرایی، بلکه درتمام سطوح به طور عمده از کارکنان دانشی تشکیل خواهد شد. در جامع? فرا صنعتی نوین، دیگر دانش به عنوان منبعی در کنار سایر عوامل سنتی تولید؛ زمین، نیروی کار و سرمایه نیست بلکه تنها منبع ارزشمند است .برای مثال در اقتصاد مبتنی بر دانش، کارکنان دانشی، بزرگ ترین دارایی هستند.از آنجا که انسان رکن اساسی دانش است، دانش بایدساختاری پویا و انعطاف پذیر داشته باشد. عوامل انگیزشی برای استفاده، اشتراک و خلق دانش ، از اهمیتی حیاتی برخوردارند.  داده ها و اطلاعات به طور مداوم از طریق شبکه های الکترونیکی منتقل می شوند، ولی به نظر می رسد که دانش معمولاً از راه شبکه های انسانی قابل انتقال است (زالی ، 1385 صص 1-2).
در سال های اخیر سازمان ها و شرکت های مختلف پیوستن به روند دانش را آغاز کرده اند ومفاهیم جدیدی چون کاردانشی  ، دانشکار  ، مدیریت دانش  و سازمان های دانشی  خبراز شدت یافتن این روند می دهند. دراکر با به کارگیری این واژگان خبر از ایجاد نوع جدیدی از سازمان ها می دهد که در آن ها به جای قدرت بازو، قدرت ذهن حاکمیت دارد. براساس این نظریه در آینده جوامعی می توانند انتظار توسعه و پیشرفت را داشته باشند که از دانش بیشتری برخوردار باشند. به این ترتیب برخورداری از منابع طبیعی نمی تواند به اندازه دانش مهم باشد. سازمان دانشی به توانمندی هایی دست می یابد که قادراست از نیروی اندک قدرتی عظیم بسازد.عواملی نظیرجهانی شدن کوچک سازی دولت ها ، شهروند محوری و ضرورت مشارکت شهروندان می طلبد که توجه ویژه ای به مدیریت دانش به عمل آید. تا سازمان ها بتوانند به گونه ای موثر سرمایه های دانشی خود را مدیریت کنند . مهم ترین نقشی که می توان به مدیریت دانش نسبت داد این است که آن را به عنوان یک متدولوژی تغییر در نظر گرفت که از یک طرف با جذب داده های جدید به درون سیستم و از طرفی دیگر با اداره مؤثر آن دانش ها می تواند مهم ترین عامل تغییر یک سازمان باشد (ابطحی، صلواتی ، 1385 صص 3-4).
نوآوری  فرایند انتقال یک ابداع یا اختراع به بازار و ارائه کاربردهای صنعتی آن است. و موتور محرک اقتصاد مدرن دانش محور امروزی است.نوآوری نتیجه خلق مداوم دانش است و فرایند بکار بردن دانش برای تولید یک محیط نو است. این دانش با محصولات ، تکنو لوژی ها، و سیستم های جدید در ارتباط است. و می تواند به صورت یک کالای جدید خدمت و یا راه حل جدید انجام کارها باشد.
 سازمان‌ها، برای حفظ بقای خود و پیشرفت در دنیای رقابتی، به بهبود مستمر عملکرد خود نیاز دارند. منابع انسانی سرمایه‌های بنیادی سازمان‌ها و منشاء هر گونه تحول و نوآوری در آنها تلقی می‌شوند. انسان موجودی تغییر پذیر با تحولات و توانایی‌های بالقوه بی‌شمار است. این توانایی‌ها باید ارزیابی و تحت شرایط تعلیم و تربیتی مطلوب از قوه به فعل در آیند.از دیدگاه سازمانی ارزیابی عملکرد  کارکنان، وظیفه‌ای ضروری و انکارناپذیر در زمینه سنجش پیشرفت افراد در مسیر نیل به اهداف و ماموریت‌های سازمانی است.


Abstract
In this study the relationship between knowledge management and prformance and innovation  of employees of telecommunication company of Lorestan province in 2010 to 2011 has been investigated.  Research questions with regard to demographic characteristics (age, gender, education level and years of service) and the dimensions of knowledge management (knowledge creation, knowledge acquisition, knowledge organization,  distribution and application of  knowledge Innovation (risk tolerance, innovation, creating a team environment), employee performance (organizational excellence, improved customer service and increase efficiency) was studied. The research used in this study - is in the kind of descriptive – cummulative. The statistical community includes 420 employees and managers of telecom company of Lorestan province. 101 persons were chosen as sample. Research tools include questionnaire, demographic characteristics, standardized questionnaire (knowledge management  Markvrat with 25 replies and Cronbach"s alpha coefficient was 0.836,innovation questionaires was 17 replies and Cronbach"s alpha coefficient was 0.886, questionaires of employees performance was 18 replies  and Cronbach"s alpha coefficient was 0.808) for all questionaires Cronbach"s alpha coefficient was 0.918 and the results measured by five – degree Likert scale . Results showed that all the hypotheses considered in this study were confirmed were 95%. This means that between knowledge management and innovation and performance of employees in telecom company of Lorestan province  is  a kind of significant and positive relationship exist.
Key words :
knowledge management , innovation , employees performance

 

فهرست منابع  و مأخذ
منابع فارسی:
1.    ابطحی ، صلواتی(1385)؛ مدیریت دانش در سازمان؛ انتشارات پیوند نو، تهران چاپ اول
2.    آزاد شهرکی زهره(1388)؛ «بررسی عوامل زمینه ساز مدیریت دانش در سازمان آموزش و پرورش بوشهر»؛ استان بوشهر
3.    استیفن پی.رابینز(1386 )؛ مبانی رفتار سازمانی؛ ترجمه، پارساییان علی و اعرابی سید محمد ، ناشردفتر پژوهش های فرهنگی، چاپ نوزدهم، تهران
4.    استوارت فرگوسن،وجان وکرت(1385)؛مدیریت دانش و خدمات مرجع از کتابخانه ها؛ترجمه حاضری افسانه ، صراف زاده مریم ، نما، مجله الکترونیکی مدارک ایران شماره سوم
5.    آقایی فیشانی، تیمور(1377)؛ خلاقیت و نوآوری در انسانها وسازمانها ؛ انتشارات ترمه ، چاپ اول
6.    آلبرتوکارینو(1379)؛ نقش منابع هوشمند در مدیریت دانش؛ ترجمه گنجی علیرضا ، فصل نامه علوم و اطلاع رسانی – دوره 19 بهار و تابستان شماره 3 و 4
7.    انوری علی رضا ،طالب بیدختی عباس(1383)؛خلاقیت و نوآوری در افراد و سازمان ها؛تدبیر شماره 152
8.    اورمزدی نوشین، طبرسا غلامعلی(1386 )؛ « تبیین و سنجش عوامل زمینه ای برای استقرار مدیریت دانش»؛مطالعه موردی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران– پایان نامه دکترای دانشگاه شهید بهشتی تهران.
9.    امیرخانی امیر حسین(1383) ؛تلاش در ایجاد تعامل میان مدیریت دانش و نوآوری؛فصل نامه کتاب شماره 59
10.    باقی فرشته(1384)؛ مدیریت دانش؛ نشریه الکترونیک ،شماره6
11.    باقری نژاد جعفر، اعظم قهاری(1386)؛ مدیریت دانش و عملکرد آن در سازمانها؛ سومین کنفرانس ملی مدیریت عملکرد تهران
12.    پیراسته فر سعید(1380)؛  موانع نوآوری درسازمان ها ؛ مجله توسعه مدیریت آذرماه شماره 32
13.    جعفری مصطفی ،فهیمی امیرحسین، مورعی رضا ،اصولی سید حسین(1388)؛نوآوری نظام یافته؛خدمات فرهنگی رسا چاپ چهارم،تهران
14.    جلالی محمد جواد ، افرازه فاطمه، نظافتی نوید(1386)؛ «طراحی و بکار گیری نرم افزار سیستم جامع مدیریت دانش در وزارت راه و ترابری جمهوری اسلامی ایران»؛ پنجمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع.
15.    چیت ساز علی(1383)؛دانش نوآوری؛ مجله توسعه مدیریت دی ماه شماره 9
16.    چنگ مینگ(1383)؛ ایجاد فرهنگ دانش؛ترجمه، نعمتی محمدعلی ،فصلنامه اطلاع رسانی. دوره 19 بهار و تابستان شماره 3 و4
17.    حسین قلی زاده ،رضوان(1383)؛ «نسبت میان فرآیند تبدیل دانش و فرهنگ سازمانی در دانشگاه فردوسی مشهد»؛پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد.
18.    داونپورت ،پروساک(1374)؛ مدیریت دانش؛ ترجمه رحمان سرشت حسین ، نشر ساپکو ،تهران
19.    دعایی حبیب اله(1374)؛ مدیریت منابع انسانی ونگرش کاربردی ؛انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد.
20.    دهقان نجم منصور(1388)؛مدیریت ونقش آن در نوآوری سازمانی؛ماهنامه مهندسی خودرو و صنایع وابسته سال اول شهریورماه شماره 10
21.    دیانی محمدحسین(1381)؛مدیریت دانش و داده پردازی برای کتابداران و اطلاع رسانان؛ کتابخانه رایانه ای مشهد.
22.    رادینگ آلن(1386)؛مدیریت دانش، موفقیت در اقتصاد جهانی مبتنی بر اطلاعات؛ترجمه لطیفی محمد حسین ،نشر سمت، تهران .
23.    رحیمی حمید (1385) ؛«بررسی رابطه بین مولفه های مدیریت دانش سازمانی ومیزان خلاقیت اعضای هیات علمی دانشگاه اصفهان»؛ اصفهان .
24.    رضاییان علی(1387)؛ مبانی سازمان ومدیریت؛انتشارات سمت، تهران
25.    زارع محسن(1387)؛«بررسی تاثیر توانمند سازها برفرایندهای مدیریت دانش در شرکت پالایش نفت اصفهان »؛ پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه اصفهان .
26.    زرگرمحمود (1382 )؛ اصول و مفاهیم فن آوری اطلاعات؛تهران: بهینه.
27.    سعادت اسفندیار (1386 )؛مدیریت منابع انسانی، انتشارات سمت، چاپ سیزدهم تهران
28.    سید جوادین سید رضا (1384) ؛مدیریت منابع انسانی و امور کارکنان ؛ انتشارات نگاه دانش چاپ سوم
29.    شاه طهماسبی،اردکانی(1388)؛ تاثیر دانش بر ساختار و عملکرد سازمانی ؛نشریه علمی، پژوهشی، اطلاع رسانی مدیریت مرداد و شهریورماه شماره 147-148
30.    عادل آذر ، مومنی منصور(1384)؛ آمار و کاربرد آن در مدیریت جلد دوم ؛انتشارات سمت تهران.
31.    عباسی زهره(1386)؛ «مروری بر مدل های پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان ها»؛اولین کنفرانس مدیریت دانش بهمن ماه تهران.
32.    عدلی فریبا(1384)؛ مدیریت دانش، حرکت به فراسوی دانش؛انتشارات اندیشه ، تهران.
33.    فتحیان محمد(1384)؛نقش مدیریت دانش ضمنی در خلاقیت ونوآوری ؛مجله تدبیر دی ماه شماره164
34.    فلاح لاجیمی حمید رضا ،ابراهیمی نژاد مهدی(1386)؛ « بررسی ارتباط بین فرآیندهای مدیریت دانش واثربخشی مدیریت دانش در سطح دانشگاه های شهر رفسنجان »؛ مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
35.    کثیری نژاد تقی(1384 ) ؛ مدیریت دانش ؛مجله مربیان ، سال پنجم ، شماره 17
36.    کریمی ندا(1388)؛مدیریت دانش، نیاز سازمان ها؛ نما مجله اطلاعات و مدارک علمی ایران، شماره 3 دوره 6
37.    کلانتری خلیل (1385)؛پردازش و تحلیل داده ها در تحقیقات اجتماعی - اقتصادی با استفاده از نرم افزارspss ؛ ناشر شریف چاپ دوم تهران.

38.    گانب دی . بات(1379)؛مدیریت دانش در سازمان ها: برسی تاثیر متقابل بین فناوری در افراد وسازمان ها؛ ترجمه، ایرانشاهی محمد ، فصل نامه علوم و اطلاع رسانی، شماره 1-2 دوره 18
39.    مارکوارت مایکل(1385)؛ ایجاد سازمان های یادگیرنده؛ ترجمه زالی محمد رضا ، ناشر مرکز کار آفرینی دانشگاه تهران چاپ اول
40.    نعمتی محمدعلی، لاله جمشیدی(1386)؛ « بررسی رابطه و تأثیر فرآیند تسهیم دانش و تجربه بر توسعه سرمایه اجتماعی در میان اعضای واحدهای فن آوری مرکز رشد دانشگاه شهید بهشتی» ؛ اولین کنفرانس ملی مدیریت دانش تهران.
41.    منصورفر کریم(1388)؛روش های پیشرفته آماری همراه با برنامه های کامپیوتری؛ناشر دانشگاه تهران چاپ سوم تهران.
42.    منوریان عباس(1385)؛مدیریت دانش و دانایی؛دوماهنامه کار و جامعه تیر و مرداد ماه شماره 73-74 
43.    مومنی منصور (1387)؛تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزارspss ؛ناشر کتاب نوچاپ دوم تهران.
44.    میرسپاسی ناصر(1387)؛مدیریت استراتژیک منابع انسانی و روابط کاربا نگرشی به روند جهانی سازی ؛ انتشارات میر چاپ سوم تهران.
45.    میرمیران سید جلیل(1384)؛خلاقیت و نوآوری؛ ناشر چاپ خانه گهرچاپ اول.
46.    نادری عزت اله ، سیف نراقی مریم(1378)؛«روشهای تحقیق وچگونگی ارزشیابی آن در علوم انسانی».
47.    یمینی فیروز موسی(1382)؛ دانش و مدیریت دانش در سازمان ها؛فصل نامه کتاب ، ،دوره چهاردهم بهار شماره اول.

منابع غیر فارسی:
1.    Ahn younsik and Park Suhong and Jung Ju young (2009) Acase study on knowledge management of Busan metropoliation city .Advance in Developing.Human Resources Sanfranisco
2.    Alice Lam and Jean-Paul Lumbermen-Ford (2009) Knowledge sharing in organization contexts: a motivation – based perspective
3.    Ardichvili Alexandre and yoon Seung won yoon.Aug (2009) Designing integrative on knowledge management System: theoretical considerations and practical application.Advances in Developing Human Resources Sanfran cisco
4.    Conley Curtis A and sheng well (2009). Advances in Developing Human Resources Sanfran cisco
5.    Debby McNichols (2009) OptimalKnowledge transfer methods: a Generation X perspective
6.    Hahn Junypil and wang Tawier (2009). knowledge management System and organization knowledge processing Challenges: A filed experiment. Krannert Graduate School of management Purdue University
7.    John Mingers (2008) knowledge management Research & practice
8.    Laura Zapata Cantu, Joseph Ralph Credo and Alex Ralph Credo (2009) Generation and transfer of knowledge in IT-related SMES
9.    P.Ben Chou and Kati Passerine (2009)       
10.     RebeccaMitchell and Brendan Boyle Knowledge creation measurement methods (2009)
11.     Rodriguez (2007). organizational compettiveeness: A Framework for Human capital analysis fesus knowledge managemen and practical de pabloJournal of knowledge managemen
12.     Tayyab Maqsood (2009) a Knowledge management approaches to innovation and learning in the construction industry
13.     Theodora Asimakou (2009) the knowledge dimension of innovation management
14.     Yu-yuan hung Richardand ya- Hui Lien Bella and M clean Garry N (2009). Knowledge management? Initiatines organizational process Alignment social capital and dynamic capabilities.
15.     www.Smeir.ir
16.     www.Mlm.ir
17.     www.EModiran.com
18.     www.Thinksmart.com

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی مقاله استان مازندران فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله استان مازندران فایل ورد (word) دارای 65 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله استان مازندران فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله استان مازندران فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله استان مازندران فایل ورد (word) :

استان مازندران با حدود 24 هزار کیلومتر مربع مساحت بین 47 دقیقه تا 38 درجه و 5 دقیقه عرض شمالی و 50 درجه و 34 دقیقه تا 56 درجه و 14 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته ایت. دریای مازندران در شمال، استان تهران و سمنان در جنوب و استان های گیلان و گلستان به ترتیب در غرب و شرق آن قرار گرفته است. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری سال 1375 و با توجه به تفکیک استان گلستان از استان مازندران، این استان در حال حاضر 14 شهرستان، 38 شهر، 34 بخش و 100 دهستان دارد. شهرستان های این استان عبارتند از: آمل، بابل، بابلسر، بهشهر، تنکابن، ساری، سواد کوه، قائم شهر، رامسر، محمودآباد، نکا، نور، نوشهر و چالوس.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی مقاله مدیریت گردش وجوه نقد فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله مدیریت گردش وجوه نقد فایل ورد (word) دارای 29 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله مدیریت گردش وجوه نقد فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه پروژه دانشجویی مقاله مدیریت گردش وجوه نقد فایل ورد (word)

صورت حساب گردش وجوه نقد

فواید صورت گردش وجوه نقد

1- توانایی واحد گزارشگری در ایجاد گردش وجوه نقد آینده

2- توانایی واحد گزارشگری (شرکت) در پرداخت سود سهام و برآوردن تعهدات  

3- دلایل اختلاف بین درآمد خالص و گردش نقدی خالص حاصل از فعالیتهای عملیاتی  

4- سرمایه گذاری نقدی و غیرنقدی و فعالیتهای تامین مالی در طول دوره

طبقه بندی گردش وجوه نقد

جریان وجوه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی;

جریان ورودی وجوه نقد

جریان خروجی وجوه نقد

جریان وجوه نقد ناشی از فعالیتهای سرمایه گذاری;

جریان ورودی وجوه نقد

جریان خروجی وجوه نقد

جریان وجوه نقد ناشی از فعالیتهای تامین مالی;

جریان ورودی وجوه نقد

جریان خروجی وجوه نقد

مدیریت گردش وجوه نقد

مقدمه

تعریف: پیش‌بینی نقد چیست؟

هدف: چرا شما به پیش‌بینی نیاز دارید؟

بحث خاص، مالیات‌تان را بپردازید!

دوره زمانی- دوره بودجه شما کدام است؟

لازمه و پیش شرط- شما بایستی چه چیزی را در اختیار داشته باشید؟

روند وصول حسابهای دریافتنی

روند پرداختها

چگونه شما باید شکل پیش‌بینی‌تان را سازماندهی کنید؟

از کجا شروع می کنید؟

مراحل عمل

صورت حساب گردش وجوه نقد

گردش وجوه نقد را برای پذیرفته شدن تهیه نکنید

سرمایه گذاران معمولاً به درآمد خالص شرکت به منزله سلامت مالی و دورنمای آینده شرکت نگاه می اندازند نمودار زیر درآمد یک شرکت را در طی 7 سال مالی نشان می دهد

شرکت بخش سودآوری مناسب و حتی دوره های رشد درآمدی را نشان می دهد. بین سالهای اول و چهارم، درآمد خالص این شرکت رشد 32 درصدی از 31 میلیون دلار به 41 میلیون دلار داشته است. آیا این شرکت سرمایه پذیر خوبی به نظر می‌رسد؟ آیا انتظار می رود که سودآوری این شرکت ادامه پیدا کند؟ آیا این شرکت بهره و سود مناسبی تقسیم کرده است و آیا شما حاضر به ادامه سرمایه گذاری در این شرکت هستید؟ سرمایه گذاران با خریداری سهام این شرکت به همه این چند سئوال پاسخ بلی می دهند

18 ماه بعد این شرکت، W.T.Grant، دچار بزرگترین ورشکستگی ایالات متحده شد. بررسیهای دقیقتر صورتهای مالی شرکت نشان می دهد که شرکت چندین سال گردش وجوه نقد پس از عملیات منفی را تجربه کرده است. حتی اگر حقیقتاً سود گزارش کرده باشد. چگونه ممکن است این اتفاق بیفتد؟ بخشی ازاین امر به این دلیل است که شرکتها فروشهایی که در صورت سود و زیان گزارش می کند از نوع اعتباری هستند و شرکت در مورد وصول این فروشهای اعتباری مشکل داشته که باعث می‌شود گردش وجوه نقد کمتر از سود ویژه شود. تحلیل گردش وجوه نقد نشانه هشدار به موقع از مشکلات عملیاتی W.T.Grant است

همانطوری که در ابتدای داستان آمد آزمایشات روی گردش وجوه نقد شرکت W.T.Grant انجام شده که آیا کمبود با اهمیت نقدینگی و عدم انعطاف پذیری مالی شرکت را که نهایتاً باعث ورشکستگی شرکت شد نشان داده است. هدف از این متن امتحان کردن اجزاء اصلی صورت گردش وجوه نقد و نوع اطلاعاتی که از این صورت تهیه می شود، می باشد

هدف اولیه صورت گردش وجوه نقد فراهم کردن اطلاعاتی درباره دریافت و پرداختهای نقدی یک واحد گزارشگری در طول دوره مالی است. هدف ثانویه، تهیه اطلاعات تأثیر فعالیتهای عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی روی وجوه نقد است. بنابراین صورت گردش وجوه نقد دریافتها و پرداختهای نقدی و نتایج تغییرات خالص وجوه نقد در اثر فعالیتهای عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی یک واحد تجاری در طول دوره در یک صورت مطابقت از اول تا پایان دوره را نشان می دهد

 

فواید صورت گردش وجوه نقد

اطلاعات یک گردش وجوه نقد بایستی به سرمایه گذاران، بستانکاران و ارزیابی دیگران درمواردی به شرح زیر کمک می کند

1- توانایی واحد گزارشگری در ایجاد گردش وجوه نقد آینده

هدف اولیه گزارشات مالی تهیه اطلاعاتی است که امکان پیش‌بینی مبلغ، زمان بندی و عدم اطمینان وجوه نقد آینده را به ما می دهد. با بررسی ارتباط بین اقلامی از قبیل فروش و خالص گردش وجوه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی و یا خالص گردش نقدی حاصل از فعالیتهای عملیاتی و افزایش یا کاهش در وجوه نقد، امکان پیش‌بینی بهتر مبالغ، زمان بندی و عدم اطمینان گردش وجوه نقد آتی از بررسی اطلاعات حاصل از مبنای تعهدی گردش وجوه نقد است

2- توانایی واحد گزارشگری (شرکت) در پرداخت سود سهام و برآوردن تعهدات

اگرچه آسان ولی وجوه نقد بسیار مهم است. اگر یک شرکت وجوه نقد کافی نداشت حقوق کارمندان شرکت پرداخت نمی شد و بدهیهای شرکت تسویه نمی شد و سود سهام پرداخت نمی شد و تجهیزات تحصیل نمی شد

یک صورت گردش وجوه نقد به ما نشان می دهد که وجوه نقد چگونه مصرف می‌شود و از کجا می آید؟ مستخدمین و کارکنان و بستانکاران و سهامداران و مشتریان علاقه ویژه ای به صورت گردش وجوه نقد دارند چون تنهاترین گزارش است که گردش وجوه نقد یک شرکت را نشان می دهد

3- دلایل اختلاف بین درآمد خالص و گردش نقدی خالص حاصل از فعالیتهای عملیاتی

سود خالص خیلی مهم است. زیرا اطلاعاتی راجع به موفقیت یا مطلوبیت یک موسسه تجاری را از یک دوره نسبت به دوره دیگر نشان می دهد. اما بعضی افراد برای رسیدن به مبنای تعهدی گردش وجوه نقد چند برآورد بایستی انجام دهند که این برآوردها حیاتی هستند. در نتیجه قابلیت اتکای این اعداد چالش برانگیز هستند. این فقط در مورد وجه نقد نیست. بنابراین همانطوری که در داستان اول متنی آمد استفاده کنندگان صورتهای مالی از دانستن دلایل اختلاف بین خالص سود و گردش وجوه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی بهره مند می شوند و آنها می توانند در مورد قابلیت اتکا اقلام سود و زیان ارزیابی کنند

4- سرمایه گذاری نقدی و غیرنقدی و فعالیتهای تامین مالی در طول دوره

با بررسی فعالیتهای سرمایه گذاری شرکت (خرید و فروش دارائیهایی غیر از محصولات خودش) و فعالیتهای تامین مالی آنها (استقراض و باز پرداخت وام و سرمایه گذاری توسط صاحبان سهام و پرداخت سود به سهامداران)، مطالعه کننده صورت مالی گردش وجوه نقد بهتر می تواند درک کند که چرا دارائیها و بدهیها در طول دوره افزایش یا کاهش می یابند. برای مثال سوالهای زیر ممکن است پاسخ داده شود

چطور وجوه نقد افزایش می یابند وقتی که زیان خالص برای دوره وجود دارد؟ چگونه عایدات حاصله از اوراق قرضه استفاده می شود؟ چگونه توسعه تجهیزات و تاسیسات تامین مالی شده است؟ چرا سود سهام افزایش پیدا نکرده است؟ چگونه بدهیها تسویه می شوند؟ چقدر وجه نقد طی سال قرض گرفته شده است؟ آیا گردش وجوه نقد بیشتر یا کمتر از سود خالص است؟

طبقه بندی گردش وجوه نقد

صورت گردش وجوه نقد، دریافتها و پرداختهای نقدی را برحسب فعالیتهای عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی طبقه بندی می کند. فعالیتها و معاملات مالی نوعاً به شرح زیر تشخیص داده می شوند

1- فعالیتهای عملیاتی شامل فعالیتهای مالی است که با تأثیر وجوه نقد روی سود خالص تأثیر می گذارند. از قبیل دریافتهای نقدی حاصل از فروش کالا و خدمات و پرداختهای نقدی برای تحصیل ملزومات و استخدام کارمندان و هزینه ها

2- فعالیتهای تامین مالی مرتبط با اقلام بدهیها و حقوق صاحبان سهام و شامل گرفتن وجه نقد از بستانکاران و بازپرداخت مبالغ قرض گرفته شده و جذب سرمایه از مالکان و پرداخت سرمایه (باز خرید سهام) و منافع (بازده) حاصل از سهام و سرمایه‌گذاری ایشان می باشد

3- فعالیتهای سرمایه گذاری عموماً مرتبط با دارائیهای بلند مدت (ثابت) است و همچنین مرتبط با اخذ (وصول) وام و تحصیل و کنارگذاری سرمایه گذاریها و دارائیهای تولیدی با عمر طولانی

شرح زیر دریافتها و پرداختهای نقدی یک واحد تجاری که بر طبق فعالیتهای عملیاتی، سرمایه گذاری و فعالیتهای تامین مالی طبقه بندی می شوند را نشان می دهد

جریان وجوه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی مغان و نقش مذهبی و اجتماعی آنان در ایران باستان ف

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مغان و نقش مذهبی و اجتماعی آنان در ایران باستان فایل ورد (word) دارای 85 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مغان و نقش مذهبی و اجتماعی آنان در ایران باستان فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

    
فهرست مطالب
فصل اول : مقدمه
فصل دوم : مغان در اوستا و کتیبه‌های فارسی باستان
2-1 واژه مگه و مغه نظر نیبرگ راجع به مگه در اوستا
2-2 رابطه واژه مگه و مغه
2-3 نظر نیبرگ راجع به مگه در اوستا
2-4 ترجمه چند بند از گاهان که در آن واژه مگه آمده
2-5 ارتباط مذهبی و مقام روحانیت در هند و ایران باستان
2-6 مغ در کتیبه بیستون
فصل سوم : تحول معنایی واژه مغ و موبد در ایران باستان
3-1 تحول معنایی واژه مغ
3-2 تحول معنایی واژه موبد
فصل چهارم : مغان و نقش مذهبی و اجتماعی آن در دوران ماد و هخامنشی
4-1 مغان در دوره پادشاهی ماد
4-2 مغان در دوره پادشاهی هخامنشی
4-3 موروثی بودن شغل مغ‌ها در این دوران
4-4 سلسله مراتب مغان در دوران ماد و هخامنشی
4-5 شورش گئومات مغ (بردیای دروغین) و چگونگی به سلطنت رسیدن داریوش اول هخامنشی.
4-6 وضعیت مغان بعد از داریوش اول
فصل پنجم : مغان و نقش مذهبی و اجتماعی آن در دوران اشکانی:
5-1 مغان و نقش مذهبی و اجتماعی آن در دوران اشکانی
5-2 پارس در دوره سلوکی اشکانی
فصل ششم : مغان و نقش مذهبی و اجتماعی آن در دوران ساسانیان :
6-1 دین زردشتی و رسمیت آن در دوران ساسانیان
6-2 رابطه دستگاه دینی با دولت در دوره ساسانی
6-3 تقسیم بندی طبقات اجتماعی در دوره ساسانی
6-4 سلسله مراتب مغان در دوره ساسانی
6-5 وظایف مذهبی و آداب و رسوم مغان
فصل هفتم :
فهرست منابع و مآخذ

 

فصل اول
مقدمه :
دین و عقاید مذهبی در ایران باستان، همچون کلیه ملت‌های باستانی نقش مؤثری را بر حیات و نظام اجتماعی – سیاسی جامعه بر عهده داشته است.
این تحقیق شرح سرگذشت مغان ایران است که جامعه روحانیت ایران باستان را تشکیل می‌دادند و چگونگی شکل گیری این جامعه و عقاید و آداب و رسوم آنان و نیز تأثیرات اجتماعی – سیاسی و مذهبی آنان را در ایران پیش از اسلام، از دیرترین زمانها نشان می‌دهد و سپس نقش آنان در چگونگی شکل گیری دولت ساسانی و رسمیت دین زرتشتی در دوره ساسانی را مورد برسی و نقد و تحلیل قرار می‌دهد.
موضوع :
درباره مغان، به عنوان شخصیت‌هایی تاریخی و مذهبی، کم و بیش مطالبی در اخبار و روایات قدیم و جدید،یاد شده است و اینکه مغان چه کسانی بوده‌اند و اولین بار در جامعه ایرانیان، از چه موقعیتی، برخوردار بوده‌اند، موضوع بحث و نقد و تحلیل قرار گرفته است. واژه مغان در اوستای غیر گاهانی بخصوص در وندیداد، مغه (magha) عنوان شده، در اوستای گاهانی یا بخش گاثاها، نیز واژه مغ، به صورت جسته و گریخته، بصورت مگه (maga)، به کار رفته است. [28-ص147]
نزد نویسندگان قدیم از کلمه مغ (magos) پیشوای دین زرتشتی اراده شده است. همین کلمه است که در همه زبانهای اروپایی بصورت maga موجود است.
موثقین از نویسندگان قدیم، میان مغ‌های ایرانی و مغ‌های کلدانی فرق گذاشته‌اند. مغان ایران، کسانی بودند که به فلسفه و تعلین و زرتشت آشنا بودند. مغان کلده در ضمن تعلیم دینی خود از طلسم و جادو و شعبده نیز بهره‌ای داشتند. چنانچه می‌دانیم در سراسر اوستا، جادو و جادوگری نکوهیده شده است. (یسناهات 8 بند 2 و یسناهات 9 بند18). نظر به اینکه، کلمه مغ به کلدانیان نیز اطلاق شده، برخی از مستشرقین پنداشته‌اند که این لغت اصلاً از آشور و بابل آمده باشد. در اوستا، یکبار در جزو، یک کلمه مرکب، کلمه موغو (moghu) ذکر شده است. (در یسناهات 65 بند 7). اما کلمات دیگری که از ریشه همین کلمه است. بطور مکرر در خودگاتها آمده است. از آنجمله است کلمه مگه (maga). کار مغان ایرانی، همان اجرای مراسم دینی بوده است. آمیانوس مارسلینوس (A.marcellinus)، مورخ رومی که در قرن چهارم میلادی میزیسته، بطور مفصل از مغ‌های ایرانی صحبت می‌دارد و در ضمن می‌نویسد: از زمان زرتشت تا به امروز مغان، به خدمت دینی گماشته شده هستند. سیسرو (Cicero) خطیب رومی که در یک قرن پیش از میلاد مسیح، می‌زیسته می‌نویسد: «مغان نزد ایرانیان از فرزانگان و دانشمندان به شمار می‌روند. کسی پیش از آموختن تعالیم مغان، به پادشاهی ایران نمی‌رسد. نیکولائوس (Nikolaos) از شهر دمشق در باب مغان نوشته : کورش دادگری و راستی را از مغان آموخت. همچنین حکم و قضاء در محاکمات با مغان بوده است. در تاریخ چینی که در سال 572 میلادی نوشته شده موسوم به وی – شو (Wei – shu)، در آن کتاب از آن جمله از مو – هو (mo-hu) که در زبان چینی به معنی مغ است، نام برده شده و گفته شده که آنان در جزو اشخاص بزرگ رسمی هستند که امور محاکمه جتایی و قضایی را اداره و سرپرستی می‌کنند. در منابع خودمان، نیز همین مشاغل از برای آنان، معین شده است. موبد، اسمی که امروزه هم به پیشوایان زرتشتی داده می‌شود. همان کلمه مغ است که صورت فارسی میانه آن magu pat یا mowbed است. غالباً در شاهنامه آمده که کار نویسندگی و پیشگویی و تعبیر خواب و اختر شناسی و پند و اندرز با موبدان بوده است. با هم طرف شور و مشورت پادشاه‌اند. در کتیبه بیستون داریوش بزرگ، مکرر به کلمه مگو (magu) به معنی مغ برمی‌خوریم. در تورات و انجیل نیز چندین بار به این اسم برمی‌خوریم. در کتاب ارمیاء نبی باب سی و نهم در فقره 3راجع به لشکرکشی بخت النصر (قرن ششم ق.م) به اورشلیم در جزو سران و خواجه سرایان و سرداران او، بزرگ مغان نیز همراه پادشاه بابل، نام برده شده است. ‍[9- ص 77-75]
زرتشت در گاهان، رهبران مخالف مذهبی زمان خود را بنام‌های کرپن (karapan) و اوسیج (usij) می‌نامد و در برخی موارد نیز از کوی (kavi) نام می‌برد که رئیس و یا به عبارتی، امیر – کاهن جامعه به شمار می‌رفتند. این امور نشان می‌دهد که در زمان ظهور زرتشت و حتی در برخی از قسمت‌های اوستای متأخر، هنوز طبقه‌ای، به عنوان مغان، پدیدار شده بوده است و به اصالت این آیین نامه نو ظهور، دستبردها و انحرافاتی، بصورت کلی و بنیادین نزده‌اند. ‍[22- ص56]
گیرشمن در باب مغان می‌نویسد : هرودوت مورخ یونانی، می‌گوید که مادها از شش قبیله، تشکیل می‌شده‌اند و نام یکی از این قبایل را مغ‌ها (mages) می‌نامد. هرودوت در باب مغان می‌گوید که آنان کهانت و سرپرستی دین ایرانی را بر عهده داشتند. همچنین این دسته، غیب گویان و خوابگزاران دولت ماد، به شمار می‌رفتند. هرودوت همینطور می‌گوید که همه قربانی‌ها می‌بایست با حضور مغان که جمعیت آنان، اصلاً مادی بودند، انجام می‌گرفت. ایشان برخی مزایای سیاسی و دینی را دارا بوده‌اند. ‍‍[26-173]
در زمان هخامنشیان، پایگاه اصلی و بزرگ مغان، در پارس و مرکز آن، تخت جمشید بود. مقارن با حمله اسکندر مقدونی، تخت جمشید به آتش کشیده شد. پارتها یا اشکانیان، به مغان و دین مغان، گویا توجهی نداشتند. و از آنان اطاعت نمی‌کردند. البته بعدها، شاید در اواخر سلسله اشکانی، نفوذی از سوی مغان، در دستگاه شاهی، پدید آمد. هر گاه روایت دینکرد، را معتبر شماریم، شاید از زمان بلاش اول اشکانی، نفوذ مغان آغاز شده باشد. [18-ص187-186]
در دوره حکومت اشکانیان، که نظام  حکومتی آنان بصورت ملوک الطوایفی، بوده است. در ایالت فارس، نیز خاندان‌های مستقلی، حکومت می‌کردند، که مرکز حکومت آنان، شهر استخر بود. برخی از نامهای این فرمانروایان مانند نامهای شاهان هخامنشی است. چون اردشیر و داریوش، پیش از برافتادن پارت‌ها، برخی از این فرمانروایان مانند نامهای شاهان هخامنشی است. چون اردشیر و داریوش، پیش از برافتادن‌ پارت‌ها، برخی از این فرمانروایان دارای عنوان شاهی بودند، اما عنوان مشخص و جالب شان فرته داره می‌باشد. که به معنی نگهبان و حافظ آتش می‌باشد. نویسندگان و مورخان اسلامی، از آنان به عنوان هیربد، نام برده‌اند. ساسان پدر بزرگ اردشیر بابکان، یکی از این فرته داران یا نگهبانان آتشکده آذر – اناهیت استخر فارس، بوده است.
اردشیر بابکان، به سال 226 میلادی توانست، در دوان پنجم، آخرین پادشاه اشکانی را برانداخته و دولت ساسانی را تشکیل دهد. با رسمی شدن آیین مزدایی در دوره ساسانیان، مغان از اهمیت بسیاری در امپراتوری ساسانی، برخوردار گردیدند. آگاسیاس، مورخ رومی در باب مغان می‌گوید، مغان در نظر جامعه ایران سخت گرامی بودند. کارهای عمومی با صوابدید و سلیقه آنان، سامان می‌یافت. مغان می‌گوید، مغان در نظر جامعه ایران سخت گرامی بودند. کارهای عمومی با صوابدید و سلیقه آنان، سامان می‌یافت. مغان در این دوره، دارای طبقات و سلسله مراتب بودند. [18-ص188]...

 

فهرست منابع:
1- آشتیانی، جلال الدین (1376): زرتش›ع فردیسنا و حکومت، نشر انتشار، تهران.
2- ادی، ساموییل (1374): آئین شهریاری در شرق، ترجمه فریدون بدره ای، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، تهران.
3- اشپیگل گایگو (1343): عصر اوستا، نشر آسیا، ترجمه محمد رضی، تهران.
4- اوشیدری، جهانگیر (1371): دانشنامه مزدیسنا، شرکت نشر مرکز، چاپ اول، تهران.
5- بویل، جی. آ (1368): تاریخ ایران کمبریج، ترجمه حسن انوشه، جلد سوم، امیرکبیر، تهران.
6- بیژن، اسدالله (1350): سیر تمدن و تربیت در ایران باستان، ابن سینا، تهران.
7- پور داوود، ابراهیم (1354): گاشای اوستا، نشر دانشگاه تهران، تهران.
8- پور داوود، ابراهیم، (1336): یادداشتهای گاشاها، نشر انجمن ایرانشناسی، تهران.
9- پور داوود، ابراهیم (1356): یسنا، چاپ سوم، 2 جلد، نشر دانشگاه تهران، تهران.
10- پیرنیا، حسن (1332): ایران باستان، 3 جلد، ابن سینا، تهران.
11- حکمت، علیرضا (1350): آموزش و پرورش در ایران باستان، مؤسسه تحقیقات و برنامه ریزی علمی و آموزشی، تهران.
12- داندامایف، م.آ (1353). ایران در دوران نخستین پادشاهان هخامنشی، ترجمه روحی ارباب، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، تهران.
13- دوستخواه، جلیل (1370): اوستا، 2 جلد، نشر مروارید، تهران.
14- دهخدا، علی اکبر (1372) : لغت نامه دهخدا، جلد 12، نشر دانشگاه تهران، تهران.
15- دیاکونوف، آی .ام (1346): تاریخ ایران باستان، ترجمه روحی ارباب، بنگاه نشر کتاب، تهران.
16- دیاکونوف، آی. ام (1345): تاریخ ماد، ترجمه کریم کشاورز، نشر کتاب، تهران.
17- رضی، هاشم (1371) : تاریخ مطالعات دینهای ایرانی، نشر بهجت، تهران.
18- رضی، هاشم (1366) : مقاله وندیداد (4-1)، مجله چیستا، تهران.
19- زرین کوب، عبدالحسین (1375): تاریخ مردم ایران (1)، امیرکبیر، تهران.
20- زنر، آر.سی (1375):  طلوع و غروب زردشتی گری، ترجمه تیمور قادری، فکر روز، تهران.
21- سامی، علی (1353). تاریخ و فرهنگ ایران در زمان هخامنشیان، نشر فرهنگ و هنر، تهران.
22- عبدالهی، فرشته (1369): دین زرتشت و نقش آن در جامعه ساسانیان، ققنوس، تهران.
23- فرای، ریچارد (1368): میراث باستانی ایران، ترجمه مسعود رجب نیا، نشر علمی و فرهنگی، تهران.
24- کای بار، مری بویس (1348) دیانت زردشتی، ترجمه فریدون و همن، بنیاد فرهنگ ایران، تهران.
25- کرستن سن، آرتور (1367): ایران در زمان ساسانیان، ترجمه رشید یاسمی، امیرکبیر، تهران.
26- گیرشمن، رومن (1368): ایران از آغاز تا اسلام. ترجمه محمد معین، نشر علمی و فرهنگی، تهران.
27- موله، ماریان (1363): ایران باستان، ترجمه ژاله آموزگار، توس، تهران.
28- نیبرگ، ه.س (1359): دین های ایران باستان، ترجمه سیف الدین نجم آبادی، نشر مرکز ایرانی مطالعه فرهنگ ها، تهران.
29- هرودوت (1336): تاریخ هرودوت، ترجمه هادی هدایتی، جلد 3-1، نشر دانشگاه تهران، تهران.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   96   97   98   99   100   >>   >