پروژه دانشجویی مقاله گلخانه گوجه فرنگی فایل ورد (word)
نوشته شده به وسیله ی ali در تاریخ 95/5/29:: 1:21 صبح
پروژه دانشجویی مقاله گلخانه گوجه فرنگی فایل ورد (word) دارای 63 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله گلخانه گوجه فرنگی فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله گلخانه گوجه فرنگی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله گلخانه گوجه فرنگی فایل ورد (word) :
گلخانه گوجه فرنگی
مقدمه
مقدمه:
درسال های اخیر تقاضا برای میوه های خارج از فصل تولید به طور محسوس افزایش یافته است. به همین دلیل توجه برخی از تولید کنندگان سبزی وصیفی به این مسئله معطوف و اقدام به تولید فرنگی نموده اند. اگرچه مخارج تولیدات گلخانه ای گوجه فرنگی در مقایسه باهزینه های تولید در شرایت مزرعه ای بسیار بیشتر است ولی مخارج اضافی به دلایل زیر قابل جبران میباشد:
1-در شرایط گلخانه دوره تولید طولانی تر می باشد وامکان کاشت بیش از یک نوبت در سال وجود ندارد
2-تولید محصول پیش رس در شراط گلخانه امکان پذیر است و زودتر از محصول کشت شده درهوای آزاد به بازار عرضه میشود
3-تولید محصول در واحد سطح نسبت به کاشت هوای آزادچند برابر افزایش داشته و از کیفیت بهتری نیز برخوردار میباشد
4-به علت کنترل شرایط آب و هوایی در گلخانه ضمن افزایش تولید بازده کاری در شرایط گلخانه بسیار بالا تر است
5-با توجه به اهداف تولیدات گلخانه ای که افزایش تولید در کنار کاهش هزینه ها مد نظر میباشد به علت سوء مدیریت در بعضی از گلخانه ها مصرف سموم نباتی و کودهای شیمیایی و هورمون هاافزایش یافته.
در کشور های توسعه یافته به دلیل نظارت دقیق مسئولان تولیدات محصولات کشاورزی و گلخانه ای در واحد سطح افزایش چشمگیری داشته است و ارزش تولیدات محصولات گلخانه ای بر اساس کیفیت آن سنجیده می شود.
تقاضا برای محصولات عاری از سم و کود و هورمون ها از دیگر عواملی است که موجب بهبود کیفی و کمی محصولات گلخانه ای در این کشور ها شده است که این محصولات ارگانیک را با برچسبهای مخصوص برای توزیع مشخص می کنند.
در گذشته زمین، آب و بذر را سه عامل اصلی تولید محصولات می دانستند و کمتر کسی به ماشین آلات و تجهیزات توجه داشت. اما در حال حاضر با پیدایش ماشین ها و تجهیزات مدرن و پیشرفت علم و تکنولوژی و تنوع در تجهیزات، تاُسیسات و ماشین آلات نه تنها باعث تسریع مراحل تولید (کاشت، داشت و برداشت) شده بلکه سبب بهبود سطح کیفی و کمی محصولات تولیدی نیز گردیده است.
امروزه برای بالا بردن سطح کیفی و کمی تولیدات گلخانه ای به کار گیری ماشین ها و تجهیزات جدید در سطح گلخانه ها امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
گوجه فرنگی از جمله صیفی جاتی است که به دلایل فراوان کشت آن قابل صرفه است. زیرا این محصول در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و آنجا که به صورت اصلی وجود ندارد به صورت رب گوجه باعث خوشمزگی غذا می شود.
به همین دلیل است که در کشت گوجه فرنگی واریته هایی در نظر گرفته شده است که دقیقا با شرایط مصرف گوجه فرنگی مطابق است.
گوجه فرنگی ریز در اندازه های 5 تا 20 گرمی و همین طور گوجه فرنگی هایی با اوزان تا 250 گرم تولید شده است که به خاطر استفاده از تکنیک های جدید علاوه بر مقاومت بالا در برابر بسیاری از ویروس ها و بیماری ها استعداد دوام و تازگی را تا مدت طولانی دارا می باشد.
شایان ذکر است که علاوه بر تنوع شکل و اندازه رنگ های زرد و نارنجی به کمک گوجه فرنگی های قرمز آمده است.
فصل اول
1-1-گلخانه:
گلخانه ها معمولا متشکل از یک اسکلت فلزی یا چوبی هستند که محیط آنها با شیشه یا نایلون شفاف برای عبور نور طبیعی لازم جهت رشد و نمو گیاهان پوشانده شده است. گلخانه از گیاهان در برابر باران، تگرگ و سرما محافظت می کند و شرایط محیطی مساعد تری در مقایسه با محیط باز برای کشت گیاهان فراهم می آورد. یکی از مزایای گلخانه ها این است که در گلخانه ها می توان تولیدات خارج از فصل در سرتاسر سال و با کیفیت بالاتری نسبت به محیط کشت باز بدست آورد. علاوه بر آن در گلخانه ها می توان محصولات جدیدی که معمولا در منطقه خاص به طور معمول کشت نمی شده را تولید کرد.
تولید کشت محصولات در گلخانه ها، افزایش تعداد فصول قابل کشت و حفاظت از محصولات در برابر شرایط ناهنجار محیطی از قبیل درجه حرارت بالا، تغییرات دما، آفات و بیماری های گیاهی از اهداف احداث گلخانه می باشد. سازههای گلخانه ای در واقع داربست های سبکی هستند که توسط شیشه، فایبرگلاس و یا پلاستیک پوشیده. این مواد برای جذب حداکثر نور و حفظ حرارت طراحی شده اند و توانایی جذب محدوده ای خاص از انرژی نور خورشید را دارند.
فن آوری جدید ابزار مدیریتی بسیار ارزشمندی را برای تولید در اختیار گلخانه داران قرار داده است که منجر به تولید محصولاتی با ارزش افزوده بیشتر و در محیطی با حفاظت بیشتر می شود.
در واقع بیماری از این محصولات به هنگام برودت هوا نیازمد مراقبت و کار فشرده و صرف انرژی بیشتر می باشند. به همین دلیل محصولات به هنگام برودت هوا نیازمند مراقبت و کار فشرده و صرف انرژی بیشتر می باشند. به همین دلیل تولیدات گلخانه ای برای حصول بازگشت مناسب در قبال سرمایه گذاری صورت گرفته است و دستیابی به اینکه کیفیت مناسب احتیاج به مراقبت گیاهان در برابر آفات و مدیریت در برابر بیماری ها می باشند و علاوه بر آن تولیدات گلخانه ای باید از سطح قابل قبولی از زیبایی ظاهری برخوردار باشند.در گذشته تولیدات گلخانه ای از کیفیت کمتری بر خوردار بودند و کشت در شرایط گلخانه صرفه اقتصادی کمی داشت و دلیل آن این بود که در آن زمان گلخانه های پلاستیکی یا دارای شفاف(برای عبور نور)، سیستم حرارت مرکزی، محیط های کشت بدون خاک، پاستوریزه کردن محیط رشد ریشه، آبیاری و کودهای اتوماتیک(خودکار)، اتوماسیون وجود نداشت که خوشبختانه این مشکلات حل شده و شرایط مناسب تری برای کشاورزان برای کشت محصولات گلخانه ها مهیا شده است.
1-2-جهت گلخانه:
در تعیین جهت گلخانه به عوامل مختلفی باید توجه داشت از جمله:
1-جهت و طول مدت تابش خورشید.
2- جهت باد های غالب منطقه.
3- طول و عرض جغرافیایی.
4- شرایط منطقه و;.
جهت باد های غالب منطقه در تعیین جهت گلخانه اهمیت بیشتری دارد. در صورتی که گلخانه در جهت باد های غالب منطقه باشد میتوان کمبود احتمالی نور را با روشن کردن تعدادی لامپ فلورسنت جبران نمود. ولی اگر برای تامین نور طول گلخانه بر جهت وزش باد غالب منطقه عمود باشداسکلت گلخانه در معرض خرابی قرار خواهد گرفت و خسارات جبران نا پذیری به گلخانه وارد خواهد شد.
باد در زمستان از دست رفتن گرما و در تابستان خنک کردن گلخانه را تحت تاثیر قرار خواهد داد. برای حفظ گرما در زمستان کوچک ترین مقطع گلخانه (معمولا دیوار انتهایی) باید روبه باد غالب ساخته شود تا باد به راحتی از روی گلخانه عبور کند. به عبارت دیگر گلخانه باید در جهت امتداد باد غالب باشد.در صورتی که منطقه مورد نظر باد خیز نباشدمعمولا در نیمکره شمالی و در عرض های جغرافیایی کمتر از 40 درجه باید گلخانه در جهت شمالی-جنوبی باشد.در این حالت یکی از در های کلخانه به سمت غرب و در دیگر به سمت شرق باز می شود.
در شکل زیر طرز قرار گرفتن گلخانه جهت دستیابی به حداکثر نور در نیمکره شمالی نشان داده شده است.
(جهت مناسب گلخانه در نیمکره شمالی)
1-3-موقعیت جغرافیایی:
کل زمین برای احداث طرح گلخانه 1000 متر مربع می باشد که مساحت 7000 متر مربع آن را به احداث گلخانه و 3000 متر مربع آن را برای احداث موتورخانه، نگهبانی، انبار، خزانه یا شاسی و محوطه نیز اختصاص می دهیم. زمین در این طرح از سمت جنوب اصلی حدود 400 متر فاصله دارد و از سمت شمال به زمین مجاور متصل است و از سمت شرق و غرب هم به همین صورت به زمین های مجاور متصل است. به همین منظور ما در اطراف گلخانه ها راه هایی برای عبور و مرور در اطراف گلخانه قرار داده ایم. چاه مادر بغل گلخانه ها قرار دارد که به وسیله برق فشار قوی کار می کند و سایر قسمت ها مانند نگهبانی و پست برق و موتورخانه و استخر آب و چاه آب در قسمت پایین یا جنوب گلخانه ها قرار دارند.
زمین جهت گلخانه ها نیز مسطح و زمین کشاورزی بوده نیاز به تسطیح آن نمی باشد و می توان اسکلت گلخانه را نیز در آن احداث کرده و زمین از هر نظر آمادگی و مشکلی جهت احداث گلخانه ندارد. استفاده از برق از تاباو سه فاز نیز در زمین قرار داده ایم که جهت روشنایی در گلخانه ها و همچنین روشنایی در سایر قسمت ها استفاده می شود. موتورخانه در بغل و جنوب گلخانه ها قرار گرفته که آب به سهولت به گلخانه برسد و مسیر طولانی طی نکند به دلیل آبیاری به همین دلیل نزدیک باشد بهتر است و اطراف زمین را با فنس کشی دور تا دور گرفته ایم.
فاصله گلخانه از مرکز خدمات یک کیلومتر
جاده آسفالته یک کیلومتر
جاده خاکی 400 متر فاصله گلخانه از مرکز شهرستان
20کیلومتر
جاده آسفالته 600/1 کیلومتر نوع منبع آب:
از نوع آب چاه می باشد
توضیحات:
گلخانه ها توسط فواصلی به عرض 2 متر از هم جدا می شوند تا از به وجود آمدن سایه در نواحی رویش گیاهان جلوگیری به عمل آید.
ساختمان سرویس باید دارای عرض 9/4 متر باشد تا بتوان از درهای با عرض 7/3 و ارتفاع 2/4 استفاده کرد. چنین درهایی برای عبور تریلر و کامیون هایی که برای تخلیه مواد اولیه و همچنین محصولات لازم اند مناسب می باشند.
1-4-نقشه
1- گلخانه شماره 1 10- پست برق
2- گلخانه شماره 2 11- جاده اصلی(جاده آسفالته)
3- گلخانه شماره 3 12- جاده فرعی(جاده خاکی)
4- گلخانه شماره 4 13- شاسی
5- گلخانه شماره 5 14- دور زمین
6- گلخانه شماره 6 15- چاه آب
7- موتورخانه آب(پمپ آب) 16-تیره های برق
8- استخر آب 17- خانه نگهبانی
9- انبار
فصل دوم
5-1-بستر کشت:
گوجه فرنگی را می توان در بیشتر بسترهای کشت پرورش داد که آسان ترین آن پرورش در بستر خاکی است،به ویژه خاکی که دارای مواد آلی زیاد باشد.یعنی از کودهای حیوانی و یا کمپوست به میزان کافی در خاک استفاده شده باشد.البته در بسترهای خاکی،کنترل رشد گیاه مشکل می باشد زیرا در بسترهای خاکی آفات و بیماری های خاکزی زیادی وجود دارد .برای جلوگیری از خسارت ها و بیماری های گیاهی، ابتدا باید خاک را ضدعفونی نمود.برای این کار روشهای مختلفی وجود دارد که در مبحث مربوط به آن اشاره خواهد شد.
مشکلات رشد گیاه در خاک و هزینه های زیاد عملیات زراعی و همچنین ضد عفونی کردن خاک، باعث شده که اخیرا در بسیاری از کشورهای پیشرفته از بسترهای دیگری استفاده شود.
2-2-بسترهای هیدروپنیک (آبکشت)
الف-بسترهای پشم سنگ:
پیشرفت مهمی که اخیرا در این رابطه با انتخاب بستر کشت گیاهان گلخانه اتفاق افتاده است، استفاده از پشم سنگ است.
استفاده از این روش در کشورهای صنعتی و پیشرفته از دههُ 1970 آغاز شد و در سال 1975 بررسی های مورات نشان داد که مقدار محصولات بدست آمده از این بستر، بسیار بیشتر از مقدار محصول در بستر خاکی بوده است.اخیرا در ایران نیز استفاده از بستر پشم سنگ رایج شده است.
ویژگی های پرورش بر روی بستر پشم سنگ:
1-پشم سنگ دارای حجم تخلخل به میزان 97 درصد بوده و ساختمانش را در طول دوره رویش به خوبی حفظ می کند.
2-اگر چه تهیه و ساختمان آن مشکل است ولی نتایج قابل اطمینانی در تولید می دهد.
3-کنترل سیستم کاشت ساده است ولی باید در مورد ترکیب محلول غذایی آن، دانش کافی داشت.
4-آب مصرفی باید دارای کیفیت مطلوبی باشد و Ec آن کمتر از یک باشد.
5-تنظیم و ترکیب محلول غذایی آن نیاز به کنترل دقیقی دارد.
6-برای تهیه آن انرژی زیادی مصرف می شود.
ب-بسترهای دیگر هیدروپنیک:
بسترهای دیگری شامل ورمی کولیت، پرلیت، لیکا، انواع فوم های اسفنجی،NFT ، (عبور یک لایه نازک آب و محلول غذایی از نوک ریشه)و مواد آلی مثل پیت مارس و خاک اره هستند که در کف بتونی گلخانه و یا در کانال های بتونی تعبیه شده و یا در گلدان های مخصوص استفاده می گردد.همچنین میتوان از کیسه های نایتونی که از خاک اره کمپوست شده یا پیت مارس پر میشوند به صورت تعبیه شده کنار هم در داخل گلخانه استفاده نمود و در داخل آنها نشاءها را کاشت و پرورش داد.
2-3-بستر نشاء:
بسترهای نشاء معمولا به شکل سینی های نشاء چندتایی و گلدان می باشند.در کشور های پیشرفته مثل انگلستان بستر نشاء گلدان های کوچک کاغذی می باشد که در حال حاضا در برخی از گلخانه های ایران نیز از آن استفاده می شود. از مزایای این بسر ها سبک بودن، عدم چسبندگی بین ریشه دو نشاء وسهولت در جابجایی آن ها است.
2-4-استفاده از مالچ های پلاستیکی مشکی یا شفاف در سطح بستر:
به منظور افزایش راندمان مصرف آب، مبارزه بت علفهای هرز، جلوگیری از سله بستن و افزایش حاصلخیزی خاک امروزه استفاده از مالچ های پلاستیکی شفاف و یا مشکی در سطح بستر گیاه رایج گردیده است. با اجرای این طرح علاوه بر محاسن فوق از نوسانات درجه حرارت و تنش های رطوبتی نیز جلو گیری می شود،همچنین به علت عدم تماس میوه ها با خاک مطوب شده بستر، محصول از سلامتی بیشتری برخوردار خواهد بود. ضمن اینکه در نهایت پیشرسی محصول را نیز در بر دارد.بکار گیری مالچ های پلاستیکی مانع از حرکت نمک از عمق خاک به سطح آن می شود و این عدم انتقال سبب بقای بهتر گیاهچه شده و افزایش عملکرد را به دنبال خواهد داشت.
2-5-انواع گلخانه از نظر شکل
الف-گلخانه های یک طرفه:
این گونه گلخانه ها معمولا سقف شیب دار دارند و گلخانه یک طرفه معمولا در کنار دیوار ساخته می شود و دیواره شمالی با مصالح ساختمانی و دیواره شرقی و غربی آن تماما یا نصف آن از آجر ساخته می شود. دیواره جنوبی کوتاه تر از شمالی و رو به جنوب است. زاویه شیب سقف با زمین 55-30 درجه است. مقدار این زاویه بستگی به عرض جغرافیایی دارد، به این معنی که در نیمکره شمالی هر چه از خط استوا دور می شویم، سقف مایل تر و هر چه به استوا نزدیک می شویم زاویه سقف با سطح زمین باید کمتر باشد. چون حداکثر استفاده از نور در گلخانه موقعی صورت می گیرد که نور به صورت عمودی بر سطح گلخانه بتابد و انعکاس نداشته باشد، بنابراین هر چه به طرف قطب نزدیک می شویم، اشعه خورشید مایل تر می تابد.
اینگونه گلخانه ها بیشتر برایرورش گلاستفاده می شوند و برای تولید صیفی و سبزیجات کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. پوشش اینگونه گلخانه ها بیشتر از شیشه یا فایبر گلاس می باشد.
ب-گلخانه های آ شکل:
متداول ترین نوع گلخانه است و نور به طور کامل از صبح تا بعد از ظهر وارد آن می شود. جهت نور گیری، این نوع گلخانه ها شرقی غربی و سقف آن از دو سطح متساوی شیبدار تشکیل شده است، نکته مهم در این نوع گلخانه ها زاویه شیب سقف است که به منظور استفاده از حد اکثر نور و حرارت آفتاب حدود 35 تا 55 درجه در نظر گرفته می شود.
در این نوع گلخانه ها پهنای دو سقف مساوی است.ارتفاع گلخانه در بالاترین نقطه سقف معمولا 5/3-5/2 متر وعرض آن بین 6-3 متر و در برخی مواقع تا 9 مترمی باشد. طول 15 تا30 متر ابعاد مناسبی برای این گلخانه ها است.
ج-گلخانه های منحنی شکل، نیم استوانه ای یا کوانست(Quonset):
اسکلت آن توسط لوله های آب ساخته می شود که قوس 180 درجه دارند(قطر لوله 5/2-88/1 سانتی متر) و توسط تیرهای فرعی که در امتداد طولی گلخانه قرار گرفته اند، نگهداشته می شود. فاصله تیرهای اصلی از هم 5/4 متر و فاصله تیرهای فرعی از هم 2/1-9/0 متر می باشد. به صورت مجزا یا جوی پشته ای می تواند ساخته می شود.
( گلخانه آ شکل Semi- iron )
د-گلخانه های جوی پشته ای(Furrow and Ridge or Gutter Connected):
دیوار بین گلخانه ها در گلخانه های جوی پشته ای حذف می شود، بنابراین به اسکلت کمتری نیاز دارد و دارای یک فضای داخلی واحد است. هزینه اتوماسیون کمتر، نیروی کار کمتر، مدیریت پرسنل بهتر و مصرف سوخت کمتر(به علت کاهش سطوح تماس هدر دهنده گرما) از مزایای این نوع گلخانه است. تنها عیب این نوع گلخانه این است که برف نمی تواند سر بخورد و برای ذوب برف باید لوله های حرارتی زیر ناودان ها قرار داده شوند و ناودان ها باید دارای شیب مناسب جهت انتقال آب باشند.
گلخانه را باید به گونه ای طراحی نمود که واحد های گلخانه توسط یک کریدور مرکزی به هم وصل شوند تا در صورت انتقال گیاهان از یک واحد به واحد دیگر به گیاهان صدمه ای وارد نشود.شکل زیر طرز قرار گرفتن گلخانه جوی پشته ای و گلخانه های تک واحدی را نشان می دهد.
شکل قبل انواع ساختمان گلخانه(شکل بالا سمت چپ گلخانه تک واحدی را نشان می دهد و اطاق کار در قسمت شمالی قرار دارد، شکل پایین سمت چپ گلخانه جوی پشته ای با اطاق های کار در قسمت شمالی و شکل سمت راست مجموعه ای از گلخانه های جوی پشته ای که اطاق کار در وسط قرار دارد را نشان می دهد).
ه-گلخانه های نیمه دو طرفه:
شبیه گلخانه دو طرفه است، با این تفاوت که سقف آن از دو شیب نا مساوی پوشانیده شده است. زاویه شیب سقف 55-35 درجه میباشد. در این نوع گلخانه بهترین استفاده از نور به عمل می آید و نیاز به سقف به حداقت میرسد. در مناطقی که شدت نور در زمستان کم است، گلخانه با دو شیب نامساوی(نیمه دو طرفه) که سطح جنوبی آن نسبت به شمال نور بیشتری دریافت میکند، ساخته می شود. اگر سقف جنوبی آن با سطح افقی زاویه 25 درجه و سطح شمالی با سطح افقی زاویه55 درجه تشکیل دهد، 11 درصد نور بیشتر توسط پوشش دریافت میشود.
اگر زاویه سقف 90 درجه و زاویه سطح شمالی با سطح افقی 65 درجه باشد، نور بیشتری نسبت به حالت قبل دریافت می شود. دیوار شمالی را می توان با مواد عایق منعکس کننده نور تعبیه کرد، در نتیجه مقدار نور رسیده به گیاهان بیشتر و گرمای از دست رفته از گلخانه بیشتر می شود.
2-6-انواع گلخانه از نظر دما
گلخانه ها از نظر دما به چهار دسته(گلخانه های سرد، گلخانه های نیمه گرم، گلخانه های گرم و گلخانه گرم و مرطوب) تقسیم می شوند.
الف-گلخانه سرد:
گلخانه سرد جهت حفاظت گیاهان از سرما و یخبندان استفاده می شود و در آن از وسایل گرم کننده استفاده نمی شود.
ب-گلخانه نیمه گرم:
این نوع گلخانه برای نگهداری نباتات حساس به سرمای زمستان و آن هایی که دمایی کمتر از 10 درجه سانتیگراد برای آنها مضر است، کاربرد دارد.
ج-گلخانه گرم:
گلخانه گرم مخصوص تولید سبزی در خارج از فصل است( در مناطق سردسیر به منظور کاهش تغییرات هوای خارج گلخانه روی دما و رطوبت داخل گلخانه، آن را به صورت گود و دیوار آن را سیمانی انتخاب می کنند).
د-گلخانه گرم و مرطوب:
این گلخانه ها شبیه گلخانه های گرم هستند ولی در آن رطوبت در حد اشباع است(با آب پاشی راهروها، گرم کردن آب در فضای گلخانه و یا در اثر جریان آب که از یک طرف گلخانه وارد و از طرف دیگر خارج می شود، رطوبت مورد نیاز تأمین می شود.
2-7-انواع گلخانه از نظر جدا و یا متصل بودن
الف-گلخانه تک واحدی:
در گلخانه های تک واحدی راحت تر می توان به دمای مورد نظر رسید. همچنین تهویه این نوع گلخانه (بدون صدمه به گیاه) ساده تر است. نور وارد شده به گلخانه تک واحدی در منطقه رشد گیاهان به صورت یکنواخت توزیع می شود، در حالی که در گلخانه های جوی پشته ای محل های اتصال نور ورودی را شکسته، روی گیاهان سایه ایجاد میکنند و منجر به کاهش رشد می شوند.داشتن فاصله مناسب اطراف گلخانه باعث ذوب سریع برف (بدون ایجاد خسارت) می شود. در نهایت گلخانه تک واحدی به دستگاه های تهویه کمتری نیاز دارد.
از معایب گلخانه های تک واحدی می توان به این موارد اشاره کرد:
-ارتفاع زیاد گلخانه تک واحدی باعث افزایش میزان سوخت مصرفی برای گرم کردن حجم هوای گلخانه می شود
-برزگ بودن حجم به این معنی است که سطح بیشتری از گلخانه در معرض باد زمستانی است و در نتیجه هدر رفت گرما از آن بیشتر است
-گلخانه های بزرگ تک واحدی هزینه اولیه بیشتری دارند، آن ها به راحتی قابل رنگ کردن نیستند و پوشش مجدد آن ها مشکل تر است و زمین زیادی برای یک گلخانه تک واحدی مورد نیاز است.
ب-گلخانه های متصل به هم یا چند واحدی (جوی پشته ای):
بسیاری از گلخانه ها می توانند به هم متصل شوند. گلخانه جوی پشته ای دارای یک قسمت بر جسته (پشته) و یک قسمت فرو رفته (جوی) می باشد و دیوار های میانی بین هر قسمت برداشته شده است. تعداد واحد هایی که به هم متصل می شوند بستگی به نوع و تعداد گیاهانی دارد که قرار است در آن کشت شود.
مزایای گلخانه های متصل به هم عبارت اند از:
-نیاز به زمین کمتر جهت احداث
-نیاز به اسکلت کمتر (به علت نداشتن دیوار میانی)
-نیاز به گرمای کمتر (چون دیوار ها گرمای کمتری را به هدر می دهند).
معایب گلخانه های متصل به هم عبارت اند از:
-برف به سختی از سطح گلخانه متصل به هم خارج می شود
-قرار گرفتن برف در ناودان ها (گاتر ها) باعث شکستن اسکلت می شود(برای رفع این مشکل باید در زیر ناودان ها کابل های حرارتی قرار داد تا برف ها ذوب شوند)
-ناودان ها باعث کاهش نور وارده به گلخانه می شوند و اغلب باعث تأخیر در گلدهی می شوند
-حجم کم هوا در بالای گیاهان مقدار دی اکسید کربن را محدود می کند
-مقدار پوشش سقف در گلخانه متصل و جدا از هم با مساحت یکسان برابر است.
(گلخانه متصل یا چند واحدی)
2-8-گلخانه های سنتی:
این گلخانه ها معمولا دارای اسکلت چوبی می باشند، دارای پایه چوبی با فاصله 3 تا4 متر از یکدیگر داخل ردیف ها و با فاصله 3 متر بین ردیف ها می باشند. سقف گلخانه نیز تشکیل شده از تیرک های افقی که روی پایه های عمودی محکم می گردد سپس بین تیرک های افقی را با چوب های ضعیف تر تقسیم بندی می کنند. ارتفاع این گونه گلخانه ها معمو لا بین 2 تا 3 متر می باشد که نسبت به شکل سقف که مسطح و یا به صورت شیبدار می باشد تا حدودی ارتفاع تغییر می کند. هزینه های نسب گلخانه های سنتی حدود 25 تا 30 درصدهزینه های گلخانه فلزی می باشد، ولی دوام آنها کم و بین 3 تا 4 سال است، لذا هزینه های استهلاک سالیانه بیشتر از گلخانه های فلزی می باشد. با این وجود این گلخانه ها نیز بنوبهُ خود محاسن و معایبی دارند.
محاسن گلخانه های سنتی:
-ارزان تمام شدن اسکلت گلخانه
-جذب کمتر انرژی خورشید در فضای گلخانه در اواسط بهار.
معایب گلخانه های سنتی:
-با توجه به سقف مسطح و یک یا دو طرفه بودن ، اسکلت آنها ضعیف تر و چنانجه در زمستان بیش از 10 متر برف ببارد بدون سیستم گرمایی هر لحظه امکان فرو ریتخن سقف آن وجود دارد و در صورت عملکرد ضعیف سیستم حرارتی نیز این مشکل همچنان وجود دارد.
-وقتی برای تهویه گلخانه قسمت هایی از نایلون گلخانه باز می گردد که این عمل در مواقع طوفانی چنانچه در مسیر باد واقع شود و ظلع مقابل بسته باشد امکان جابجایی گلخانه و فرو ریختن آن وجود دارد
-با وجود سیستم حرارتی و ارتفاع کم آنها بازده حرارتی نسبت به گلخانه های فلزی کمتر است و به همین علت علاوه بر هزینه های بیشتر مواد سوختی، برداشت میوه ها چند روزی به تأخیر می افتد.
کلمات کلیدی :