پروژه دانشجویی پاورپوینت معماری کامپیوتر ( 3واحد درسی تئوری) ف

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

توجه : این پروژه به صورت فایل power point (پاور پوینت) ارائه میگردد

 پروژه دانشجویی پاورپوینت معماری کامپیوتر ( 3واحد درسی تئوری) فایل ورد (word) دارای 501 اسلاید می باشد و دارای تنظیمات کامل در Power Point می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل پاور پوینت پروژه دانشجویی پاورپوینت معماری کامپیوتر ( 3واحد درسی تئوری) فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است


لطفا به نکات زیر در هنگام خرید

دانلود پاورپوینت معماری کامپیوتر ( 3واحد درسی تئوری)

توجه فرمایید.

1-در این مطلب، متن اسلاید های اولیه 

دانلود پاورپوینت معماری کامپیوتر ( 3واحد درسی تئوری)

قرار داده شده است

 

2-به علت اینکه امکان درج تصاویر استفاده شده در پاورپوینت وجود ندارد،در صورتی که مایل به دریافت  تصاویری از ان قبل از خرید هستید، می توانید با پشتیبانی تماس حاصل فرمایید

3-پس از پرداخت هزینه ، حداکثر طی 12 ساعت پاورپوینت خرید شده ، به ادرس ایمیل شما ارسال خواهد شد

4-در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل اسلاید ها میباشد ودر فایل اصلی این پاورپوینت،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد

5-در صورتی که اسلاید ها داری جدول و یا عکس باشند در متون زیر قرار داده نشده است


بخشی از متن پروژه دانشجویی پاورپوینت معماری کامپیوتر ( 3واحد درسی تئوری) فایل ورد (word) :

اسلاید 1 :

این درس در مورد چیست؟

  این درس در مورد ساختار وچگونگی طراحی کامپیوتر های دیجیتالی است . این مطلب معروف به “معماری کامپیوتر” است (که شامل معماری مجموعه دستورالعمل + سازماندهی سخت افزاری می باشد ) .

اسلاید 2 :

چرا سازماندهی کامپیوتر را بررسی می کنیم

شاید هیچکدام از شما در شرکتهای Intel و یا AMD کار نکرده اید

اما . . .

  – کامپیوترهای جاسازی شده

  – طراحی کامپایلر

  – حتی طراحان نرم افزار

  با محصولات این شرکتها در ارتباطند .

 

اسلاید 3 :

طرح کلی درس

-بازنگری کلی

-کارایی

-مجموعه دستورالعملها

-محاسبات کامپیوتر

-ماشینهای تک چرخه ای

-خط لوله ای

-سیستمهای حافظه (RAM , Caches , Virtual Memory)

-سوپر اسکالر (Superscalar/VLIW) و چند پردازنده ها

-مباحث دیگر

اسلاید 4 :

سرفصل 1: رئوس مطالب در معماری و سازماندهی کامپیوتر

  • یافتن توانایی ارائه اطلاعات پایه از معماری و سازماندهی کامپیوتر در جریان طراحی کامل یک کامپیوتر
  • دریافتن مسئولیتهای حرفه ای و اخلاقی یک مهندس کامپیوتر (مخصوصا معمار کامپیوتر)

اسلاید 5 :

“معماری” به چه معناست؟

“ فن یا دانش یا ساختمان ; فن یا پرداختن به طراحی و پیاده سازی ساختارها ; “

  • Webster 9th New College Dictionary

 

   “شامل نقشه ، طراحی ، ساخته و دکوراسیون چگونگی عملکرد “

  • American College Dictionary

اسلاید 6 :

“معماری کامپیوتر”

“معماری کامپیوتر، یعنی کامپیوتر از دید کاربر”

  – Amdhal et al, (64)

 

“ما بوسیله معماری،  ساختارواحدهای تشکیل دهنده یک سیستم کامپیوتری را هدفمند می نمائیم .”

  – Stone, H. (1987)

اسلاید 7 :

“معماری کامپیوتر”

 

“معماری یک کامپیوتر عبارتست ازمحیط یا فضای بین ماشین و نرم افزار”

  – Andris Padges

     IBM 360/370 Architect

اسلاید 8 :

ساختار:   نظم و ترتیب دادن به بخشهای ثابت (نقشه)

سازماندهی:   فعل و انفعال پویای این بخشها و مدیریت آنها

پیاده سازی:  طراحی کردن بلوک بخشهای دارای هدف خاص

ارزیابی کارایی:   مطالعه رفتار سیستم  (decorative treatment)

اسلاید 9 :

معماری (از دیدگاه معمار)

  • پیاده سازی
  • سازماندهی: منظر سطح بالا
  • سیستم حافظه
  • ساختار گذرگاه (bus)
  • طراحی داخلی CPU
  • سخت افزار
  • طراحی منطقی
  • تکنولوژی بسته بندی(packaging)
  • معماری مجموعه دستورالعمل

اسلاید 10 :

نکات مهم

  • به خاطر بسپارید: نکته اینست که بیاموزید چگونه معماری به مفهوم تکنولوژی موجود را ارزیابی کنید.
  • شناختن روش خیلی مهم است، اما پایان کار نیست.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی مقاله کاپیتولاسیون فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله کاپیتولاسیون فایل ورد (word) دارای 7 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله کاپیتولاسیون فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله کاپیتولاسیون فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله کاپیتولاسیون فایل ورد (word) :

کاپیتولاسیون (Capitulation) از کلمه capitulate و به معنای شرط گذاشتن و در لغت به معنای سازش و تسلیم است و برقراردادهایی اطلاق می‌شود که به موجب آن اتباع یک دولت در قلمرو دیگر مشمول قوانین کشور خود می‌شوند و آن قوانین توسط کنسول آن دولت در محل اجرا می‌شود. به همین جهت در فارسی به آن «حق قضاوت کنسولی» می گویند. این قراردادها اغلب میان دولتهای اروپایی با دولتهای آسیایی و آفریقایی بسته می‌شدند چرا که از نظر اروپاییان دادگاهها و مؤسسات قضایی این کشورها قادر به حمایت کافی از اتباع خود نبودند. سابقه کاپیتولاسیون در ایران به شکست ایران از روسیه و تحمیل پیمان ترکمانچای بر می‌گردد پس از انقلاب 1917م روسیه و پیمان دوستی ایران و شوروی (1921م) مفاد مربوط به کاپیتولاسیون لغو گردید.

لایحه کاپیتالاسیون: بدنبال ارائه لایحه ای توسط نخست وزیر وقت حسنعلی منصور در مهرماه 1343 قانونی از مجلس شورای ملی گذشت که براساس آن به امریکایی ها امتیازات ویژه ای می داد. کاپیتولاسیون‌ با ضمیمه‌ مادّه‌ واحده‌ معنایش‌ این‌ بودکه‌ مستشاران‌ نظامی‌ آمریکا با تمام‌ اعضاء و هیئات‌ و خانواده‌ها و کارمندانشان‌ در ایران‌ مصونیّت‌ دارند. من باب مثال اگر یک فرد آمریکائی‌ در ایران‌ مرتکب جنایتی‌ می شد، محاکم و دولت‌ ایران‌ حقّ تعقیب‌ او را ندشتند. این‌ بعهده‌ خود آمریکائی‌ها بود‌ که‌ فرد خاطی را محاکمه یا اینکه‌ مجازات‌ کنند، آنهم‌ نه‌ در ایران‌ و بر اساس قوانین ایران بلکه‌ در خود آمریکا و بر اساس‌ قوانین‌ خودشان‌. در واقع این وزارت دفاع آمریکا بود که ایران را برای بستن چنین قراردادی تحت فشار گذاشته بود.

اما این قانون خشم و غضب بسیاری از روحانیون و مراجع تقلید از جمله آیت الله خمینی را در همان زمان برانگیخت. که ظاهرا پایه اختلاف و تضاد شاه و روحانیون سنتی گردید. آیت الله خمینی طی یک
سخنرانی عنوان کرد:« قانون در مجلس بردند که [;] اگر یک خادم آمریکایی، اگر یک آشپز آمریکایی مرجع تقلید شما را در وسط بازار ترورکند، زیرپا منکوب کند، پلیس ایران حق ندارد جلو او را بگیرد! دادگاههای ایران حق ندارد محاکمه کنند! بازپرسی کنند! باید برود آمریکا! آنجا در آمریکا اربابها تکلیف را معین کنند!» در واقع اعتراض به قانون کاپیتالاسیون بود که موجب تبعید آیت الله خمینی از ایران شد.

اعتراض افشاگرانه امام خمینی (ره) علیه تصویب قانون کاپیتولاسیون
در تاریخ معاصر ایران، قضاوت کنسولی (کاپیتولاسیون) مسئله ای اساسی است. نفوذ بیگانگان بیشتر از همین طریق بوده و از این راه، تحمیل عمال و کارگزاران بیگانه و به دنبال آن جنایات فجیعی در این سرزمین انجام گرفت. قوانین جزایی که باید مظهر حاکمیت دولت باشد، بصورت بازیچه ای درآمد و هر متجاوزی می توانست به سادگی آن را کنار زده، خود را تحت حمایت قدرتهای خارجی قرار دهد.
رژیم شاه که به خوبی می دانست بازتاب عمومی این لایحه ننگین تا چه حد خطرناک خواهد بود، سانسور شدیدی بر رسانه های گروهی حاکم کرد تا هیچگونه خبری در مورد لایحه کاپیتولاسیون به بیرون درز پیدا نکند. ولی چند روزی از تصویب این لایحه نگذشته بود که مجله داخلی مجلس شورای ملی که متن کامل مذاکرات مجلس را در برداشت بدست امام خمینی (ره) رسید.

امام خمینی (ره) به منظور افشای این خیانت تصمیم گرفتند که طی ایراد نطقی، این عمل رژیم شاه را به اطلاع عموم برسانند. قبل از هر چیز، ایشان برای آگاه ساختن علما و روحانیون مرکز و شهرستانها، پیک هایی همراه با نامه به اطراف و اکناف کشور روانه نمودند و خود نیز با مقامات روحانی قم به گفتگو نشستند. به تدریج تعداد کثیری از مردم ایران وارد قم شدند، تا خود شاهد این سخنرانی باشند.
رژیم شاه که از برنامه سخنرانی حضرت امام (ره) اطلاع پیدا کرده بود، برای جلوگیری از این سخنرانی نماینده ای به قم اعزام داشت. این فرد نتوانست به دیدار امام خمینی (ره) نایل گردد، ولی در دیداری با فرزند امام، حاج آقا مصطفی خمینی، این پیام را برای حضرت امام (ره) فرستاد:

(;.. آمریکا به منظور کسب وجهه در میان مردم ایران با تمام قدرت فعالیت می کند و پول می ریزد و از نظر قدرت در موقعیتی است که هرگونه حمله به آن، به مراتب خطرناکتر از حمله به شخص اول مملکت است! آیت الله خمینی اگر این روزها بنا دارند نطقی ایراد کنند باید خیلی مواظب باشند که به دولت آمریکا برخوردی نداشته باشد که خیلی خطرناک است و با عکس العمل تند و شدید آنان مواجه خواهد شد. دیگر هر چه بگویند حتی حمله به شاه چندان مهم نیست.)

این تهدیدات کوچکترین اثری در عزم راسخ حضرت امام (ره)، نداشت و ایشان در روز 4 آبان 1343 ، سخنرانی بسیار آتشین، کوبنده و افشاگرانه به عمل آوردند و مردم ایران را از جزئیات این خیانت مطلع ساختند.
حضرت امام خمینی (ره) این سخنرانی را علاوه بر اینکه در روز تولد حضرت فاطمه زهرا (س) ایراد فرمودند، سخنان خود را با آیه استرجاع (انا لله و انا الیه راجعون) شروع نمودند و طی آن شدیدترین حملات را مستقیماً علیه آمریکا و شاه وارد نمودند. جیمزبیل، محقق آمریکایی، در مورد این سخنرانی چنین می گوید: (این سخنرانی پرشور او، یکی از مهمترین و تحریک کننده ترین بیانات سیاسی ایراد شده درایران در این قرن می باشد. حضرت امام خمینی (ره) در این سخنرانی با کمال قدرت و بطور مستقیم، شاه و آمریکا را به دلیل تلاش برای نابود کردن یکپارچگی و استقلال ایران مورد حمله قرار داد.)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی بررسی اصول و کاربردهای مدیریت آموزشی فایل ورد (wo

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی بررسی اصول و کاربردهای مدیریت آموزشی فایل ورد (word) دارای 126 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی بررسی اصول و کاربردهای مدیریت آموزشی فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

مقدمه

مدیریت در مفهوم کلی و عام آن به شکل ها و با دیدگاههای متفاوت تعریف شده است . همه اندیشمندان مدیریت در یک نکته اتفاق نظر دارند و آن این است که مدیریت عامل رسیدن به اهداف سازمان می باشد . استونر "stoner"  می گوید ،   فرآیند برنامه ریزی ، سازماندهی ، هدایت و کنترل کوشش های اعضای سازمان و استفاده از تمام منابع سازمان برای دست یابی به اهداف معین سازمانی است . بیشترین تأکید این تعریف بر وظایف اصلی مدیریت و استفاده از همه منابع و امکانات برای رسیدن به هدف های سازمانی می باشد .
فلیپو "Flippo" مدیریت را هماهنگی همه منابع از طریق فراگردهای برنامه ریزی و کنترل عملیات سازمان بطوری که هدف ها را بتوان بطور موثر و صرفه جویانه حاصل نمود تعریف می کند . در این تعریف مدیریت جریانی مجموعه ای است که مهم ترین کار او هماهنگی ، برنامه ریزی و کنترل است . اساسی ترین نکته در تعریف فوق اصطلاحات موثر و صرفه جویانه است . موثر بودن کار مدیر یعنی دست یافتن به هدف ها و آنچه سازمان می بایست به آن برسد . مفهوم صرفه جویانه به معنی استفاده مناسب ، بجا و اقتصادی از امکانات و منابع موجود در سازمان است . مدیر باید در ظرف زمان و مکان و رعایت عمر و انرژی مصرف شده از منابع استفاده بهینه کند . صرفه جویانه یعنی این که برآیند نتایج بدست آمده بطور قایل ملاحظه ای از برآیند منابع ، نیروها ، امکانات ، انرژی و زمان صرف شده بیشتر باشد .
 علی علاقه بند ، مدیریت را بوجود آوردن و حفظ کردن محیطی که در آن افراد بتوانند در جهت برآوردن هدف های معینی بطور موثر و کار آمد فعالیت کنند تعریف می کند . در بیشتر تعاریف مدیریت ، به انسان و کار کردن انسان ها اشاره شده است . یک تعریف مدیریت را کار کردن با افراد و به وسیله افراد و گروه ها برای تحقق هدف های سازمانی معرفی می کند . صاحب نظر دیگری می گوید ، مدیریت یعنی هنر انجام دادن کارها به وسیله دیگران . عده ای نیز مدیریت را فراهم کردن محیط مناسب برای افراد می دانند .
1-1-1-    کار کردهای مدیریت :
 فرا گرد مدیریت را غابلاً بکار کردها یا وظایف مدیریت تفکیک و تجزیه می کنند منظور از کار کرد اشاره به فعالیت مهم و اساسی است که در نیل به هدف ضرورت تام دارد .



فهرست مطالب

1-    تشخیص مفاهیم :    3
1-1-    مدیریت ، مدیریت آموزشی اصول و کاربرد آنها    3
1-2-    انواع سبکهای مدیریتی :    6
1-3-    آموزش و انواع آن    9
1-4-    سیستم ، انواع و کارکردهای آن ( نگرش سیستمی در مدیریت آموزشی )    11
1-5-    سازمان ، انواع و کارکردهای آن  ( نظریه های سازمان مدیریت )    15
2-    برنامه ریزی ، نظارت بر اجرای برنامه ها :    19
2-1-    برنامه ریزی آموزشی و نظارت بر اجرای آن برنامه ها    19
2-2-    فرآیند برنامه ریزی آموزشی    20
2-3-    اصول تدوین اهداف کلی و جزئی دوره آموزشی    21
2-4-    اصولا تحلیل محتوای دوره آموزشی    23
2-5-    ویژگیهای اساسی آموزش پودمانی    23
3-    ارزشیابی از دوره های آموزشی    27
3-1-    مفهوم ارزشیابی آموزشی و روشهای آن    27
3-2-    اصول ارشیابی جامع و فراگیر    28
3-3-    اصول ارزشیابی از اثر بخشی آموزشی    30
4-    نحوه تهیه گزارش های مورد نیاز یک آموزشگاه    37
4-1-    پایه های اساسی و مقررات مکاتبات اداری    37
5-    برقراری روابط انسانی و اصول ارتباطات    39
5-1-    اصول برقراری روابط انسانی    39
5-2-    مفهوم ارتباط و عوامل تشکیل دهنده آن    40
5-3-    عوامل مؤثر ارتباطی و سدها و موانع ارتباط    42
5-4-    اصول روانشناسی عمومی    45
5-5-    اصول جامعه شناسی عمومی :    48
6-    نظارت بر امور مالی آموزشگاه :    51
6-1-    هدف اصلی حسابداری و مفهوم معادله اصل آن    51
6-2-    مفاهیم و اصطلاحات حسابداری ( دارایی ها و بدهی ها )    54
6-3-    اصول عمومی حسابداری    57
6-4-    ثبت معاملات حساب ها ( شناخت دفاتر مالی قانونی و دفاتر کمکی حسابداری )    59
6-5-    انواع گزارشهای حسابداری ( تراز آزمایشی ، ترازنامه ، صورت سود و زیان و صورت حساب )    65
7-    تهیه محتوای مربوط به خلاقیت و نوآوریهای مدیر:    81
7-1-    خلاقیت ، نوآوری و فنون آنها    81
7-2-    شیوه های تفکر خلاق    86
7-3-    موانع خلاقیت ونوآوری  درسازمانها:    90
8-    نحوه پیشگیری از حوادث و رعایت نکات ایمنی و بهداشت محیط کار :    93
8-1-    حوادث شغلی و علل بروز آنها و بهداشت محیط کار    93
8-2-    اصول پیشگیری از حوادث و رعایت نکات ایمنی و بهداشت محیط کار    104
8-3-    عوارض جانبی و اصول کمکهای اولیه    108
8-4-    آتش‌سوزی و اصول انجام آتش نشانی    113
8-5-    آسیب‌های‌ الکتریکی‌    116
8-6-    اقدامات‌ در وضعیت‌های‌ اورژانس‌:    119

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی مقاله الگوهای برنامهریزی درسی فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله الگوهای برنامه‌ریزی درسی فایل ورد (word) دارای 52 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله الگوهای برنامه‌ریزی درسی فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله الگوهای برنامه‌ریزی درسی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله الگوهای برنامه‌ریزی درسی فایل ورد (word) :

الگوهای برنامه‌ریزی درسی

برنامه‌ریزان درسی به منظور تدوین برنامه‌های درسی از الگوهای مختلفی استفاده می‌کنند که در این میان، آدامز (Adams, 1988) دو الگوی اصلی برای برنامه‌ریزی درسی نام برده است که کاریرد بیشتری دارد: الگوی مبتنی بر هدف و الگوی تعاملی (محسن پور، 1377)

الگوی برنامه‌ریزی مبتنی بر هدف
الگوی برنامه‌ریزی درسی مبتنی بر هدف (The Objective Based Model) یا الگوی عقلایی (Rational Model) عبارت است از مجموعه‌ای از اصول یا فنون استراتژیک برای رسیدن به هدف معین. در این الگو، برنامه‌ریزی درسی شامل مجموعه‌ای از روشها تلقی می‌شود و در برنامه‌ریزی تلاش می‌شود تا مشکلات و نیازها و اهداف را شناسایی و سپس برنامه‌ای مناسب برای آن تدوین شود. تعیین اهداف آموزشی و درسی محور برنامه‌ریزی در این الگو است که توسط رفتارگرایان در یادگیری حمایت می‌شود.
این الگو معمولاً بر اساس پیشنهاد تایلر انجام می‌گیرد. طبق پیشنهاد تایلر برنامه‌ریزان درسی برای تدوین هدفها باید از سه منبع مهم به نام ماهیت فراگیران، جامعه و ماده درسی (ساختار دانش) استفاده کنند. آنگاه هدفهای تدوین شده باید از دو صافی فلسفه مسلط اجتماعی و روانشناسی یادگیری برای گزینش دقیق هدفها عبور کنند. گام بعدی که انتخاب تجربیات یادگیری یا به عبارت دیگر محتوای برنامه درسی است باید بر اساس اهداف انتخاب شده و در نظر گرفتن تجربیات گذشته فراگیران تهیه و تدوین گردد. علاوه بر آن، محتوای انتخاب شده و تجربیات یادگیری باید سازماندهی شود، به گونه‌ای که مفاهیم، ارزشها و مهارت‌ها مانند حلقه‌های زنجیر کنار هم قرار گیرند. در مرحله بعدی روش تدریس و بقیه اجزای برنامه درسی انتخاب می‌شود. تعیین ارزشیابی در فرایند برنامه‌ریزی درسی گام بسیار مهمی است که در آخرین مرحله انجام می‌شود. تایلر عنوان می‌کند که معلمان برای پی بردن به اینکه آیا فراگیران به تجربه‌های یادگیری رسیده‌اند یا خیر و برنامه‌ریزان درسی دریابند که آیا تجربه‌ها سازمان‌دهی شده باعث تحصیل هدف‌ها شده‌اند یا خیر باید از شیوه‌های مختلف ارزشیابی استفاده نمایند. (ابراهیمی 1377، ص 20)
طرفداران این الگو معتقدند که تعیین هدفها اولین گام اساسی در برنامه‌ریزی درسی به شمار می‌رود و تدوین آنها کار آسانی نیز نیست. دشواری این کار در این است که سایر مراحل برنامه‌ریزی درسی وابسته به آن است و از طریق آن تعیین و تعریف می‌شود. آنان معتقدند تنها زمانی که هدفها به روشنی و با دقت تعیین شده باشد، می‌توان محتوا و روش تدریس را تهیه و تعیین و سازماندهی نمود. ارزشیابی، نیز فرایندی است که مشخص می‌سازد چه مقدار از هدفها به وسیله محتوا و روشها تحصیل شده‌اند. برنامه‌های درسی بابیت، چرترز، تایلر، تابا، سیلور و الکساندر، هاکینز از جمله الگوهای مبتنی بر هدف تلقی می‌شود.
یک مثال برای برنامه‌ریزی درسی از طریق الگوی مبتنی بر هدف ارائه می‌شود. اگر هدف آموزشی در جلسه اول کلاس تربیت بدنی آموزشی گرم کردن و توضیح ضرورت آن (در حیطه شناختی و روانی حرکتی) باشد، هدف رفتاری زیر را می‌توان برای آن در نظر گرفت:
گام اول: تعیین هدف
هدف رفتاری: فراگیران در پایان درس حرکات ویژه گرم کردن را به طور صحیح و کامل در زمان مناسب انجام دهند.

گام دوم: انتخاب محتوا و سازماندهی آن
محتوا یا تجربیات یادگیری با توجه به هدف است، که در این مثال شامل حرکات ویژه گرم کردن است.

گام سوم: تعیین روش تدریس
در این مرحله روش تدریس برای مثال روش پرسش و پاسخ انتخاب می‌شود.

گام چهارم: تعیین بقیه اجزای برنامه درسی
در این مرحله دیگر اجزای برنامه درسی در نظرگرفته می‌شود.

گام پنجم: تعیین روش ارزشیابی
آخرین جزء برنامه درسی تعیین روش ارزشیابی است. در این مرحله تعیین می‌شود، برای مثال (;;;;.) دانش‌آموز در حین تمرین.

الگوی برنامه‌ریزی درسی تعاملی
در الگوی برنامه‌ریزی درسی تعاملی (Interactional) فرایند تدریس در الگوی برنامه‌ریزی درسی تعاملی به صورت قالبی و از پیش تعیین شده نیست، بلکه به صورت یک جریان پویا در نظر گرفته می‌شود. شناخت‌گرایان در یادگیری از این الگوی برنامه‌ریزی درسی حمایت می‌کنند.
تفسیر و عمل و مبادله اطلاعات و تعامل بین افراد و نظام و محیط در این الگو مورد تأکید می‌باشد. طبق این الگو، برنامه‌ریزی کوششی است به منظور وساطت بین عمل و نظر. برنامه‌ریزی به مجموعه‌ای روشهای منطقی و دارای توالی منظم گفته نمی‌شود، بلکه عبارت است از تعامل، تفسیر، تصمیم‌گیری درباره اجزای برنامه درسی و باز هم تعامل، تفسیر، تصمیم‌گیری.
طرفداران الگوی تعاملی معتقدند برنامه درسی یک جریان پویا است و ارتباط بین عناصر درسی یک ارتباط خطی نیست. نقطه آغاز برنامه‌ریزی در این الگو با توجه به ویژگی های فراگیران آغاز می‌شود و به عبارت دیگر، دنبال کردن شیوه خطی و سیستماتیک در این الگو مورد نظر نیست. الگوی تعاملی در جریان برنامه‌های درسی بین برنامه‌ریزان درسی، معلمان و فراگیرام، نوعی تبادل و ارتباط متقابل فراهم می‌کند. برنامه‌ریزان و متخصصان آموزشی که از این الگو استفاده می‌کنند ممکن است به جای هدف‌ها، نقطه آغازین کار خود را انتخاب محتوا و سازمان‌دهی آن قرار دهئد.
در الگوی مبتنی بر هدف، تأکید بر موضوع و ساختار دانش است، اما در الگوی تعااملی بیشتر به جریان یادگیری و فراگیران اهمیت داده می‌شود.
توالی نیز در الگوی تعاملی رعایت می‌گردد. یعنی چنانچه تغییری در سازمان‌دهی تجربیات یادگیری صورت گیرد این تغییر و دگرگونی در سایر عناصر برنامه‌ریزی درسی صورت خواهد گرفت.
یک مثال برای برنامه‌ریزی درسی از طریق الگوی تعاملی ارایه می شود. اگر «مطالعات اجتماعی» موضوع درس باشد، برنامه‌ریزی درسی ممکن است مطابق الگوی تعاملی برنامه درسی با روش تدریس و سازماندهای تجربیات یادگیری قرار گیرد و تأکید شود که تمامی دانش‌آموزان به استفاده از روش «ایفای نقش» بپردازند.
گام بعدی تعیین هدف رفتاری است که ممکن است به صورت زیر بیان شود: دانش‌آموزان بتوانند از طریق ایفای نقش ارزشها و پنداشتهای خود را بیان کنند.
برنامه‌ریز در الگوی تعاملی می‌تواند تصمیمات خود را تغییر دهد. برای مثال اگر متوجه شود که روش ایفای نقش برای دانش‌آموزان نتیجه مؤثری نداشته است، از روشهای دیگر استفاده می‌کند. بنابراین مراحل برنامه‌ریزی درسی در الگوی تعاملی ممکن است به صورت زنجیری با حلقه‌های تکراری باشد.
برنامه‌های تربیت بدنی در سیر تکاملی خود الگوهای متعددی را تجربه کرده است. هر الگوی ارائه شده با چهارچوب خاص خود تأثیراتی بر برنامه‌ریزی تربیت بدنی بر جای گذاشته است. برنامه‌ریزی در تربیت بدنی امروز نتیجه بکارگیری و تلفیق مناسب این الگوها می‌باشد. هدف کلی این الگو تسهیل در برنامه‌ریزی درس تربیت بدنی در مدارس است. هر کدام از الگوها با دیدگاهی ویژه هدف خاصی را دنبال می‌کند. در الگوی خاص رشد و تکامل حیطه‌های رفتاری است. در الگوی دیگر هدف خودشناسی و رشد شخصیت فرد مطرح می‌گردد و الگو بیشترین تأکید را بر یادگیری چگونگی حرکت با بهره‌مندی از فضا و بدن در کودکان دارد. آنچه در این الگوها حائز اهمیت است استفاده کاربردی از این الگوها می‌باشد.
کلی و ملوگرانو (Kelly & Melograno, 2004) ده الگوی برنامه‌ریزی درسی برای تربیت بدنی را از منابع مختلف و از نظر متخصصان تربیت بدنی نام برده‌اند.

آموزش حرکات بنیادی
آموزش حرکات بنیادی (Movement Education) یکی از متداول‌ترین الگوهای سنتی در برنامه‌ریزی تربیت بدنی است. این الگو، محتوای تربیت بدنی را در مجموعه حرکاتی تعریف می‌کند که استفاده از این حرکات یادگیری را سرعت می‌بخشد. هدف آن تمرین حرکات روزمره و نیز کسب مهارت برای حفظ این حرکات است. (استانلی، 1963)
انسان چگونه حرکت می کند؟ انسان چرا حرکت می‌کند؟ در جستجو برای اینکه چطور می‌توان محتوای تربیت بدنی را طراحی کرد، پاسخ به دو سؤال فوق محتوای الگوی حرکات بنیادی را تشکیل می‌دهد. در این الگو، سطوح مرتب شده حرکات به ویژه در دوره ابتدایی در نظر گرفته می‌شود. موضوعاتی شامل نقش بدن و رابطه آن با فضا، زمان، نیرو و حرکت برای طراحی این الگو استفاده می‌شود. تأکید در این الگو بر کشف مهارت‌های حرکتی مختلف در حوزه‌هایی از قبیل رقص، بازی و ژیمناستیک است. در این الگو از روش اکتشاف راهنمایی شده حرکات حل مسئله استفاده می‌شود. دانش‌آموزان راه‌هایی را برای استفاده از بدنشان را خلق می‌کنند تا به نتایج معینی دست یابند.
طبق الگوی آموزش حرکات بنیادی، برنامه درسی حول پرسش‌های زیر طراحی می‌شود:
در چه جهاتی می‌توانید حرکت کنید؟ (فضا)
چه چیزی را می‌توانید حرکت دهید؟ (آگاهی از بدن)
چگونه می‌توانید حرکت کنید؟ (نیرو، تعادل، انتقال وزن)
چگونه می‌توانید بهتر حرکت کنید؟ (زمان، حرکت)

گرچه الگوی مذکور به طور وسیعی در تربیت بدنی استفاده شده است، اما چنین به نظر می رسد که بیشترین کاربرد آن دبستان باشد. در این الگو کودک یاد می‌گیرد چگونه حرکت کند و در انجام حرکات متنوع چگونه از بدن و فضای اطراف بهره‌مند گردد. چهارچوب آن را همانگونه که لابن (Laben, 1947) بنیانگذار این الگو مشخص کرده است، آگاهی‌های بدن، شناسایی فضایی و کیفیت‌های حرکتی، که شامل قدرت، سرعت و انعطاف‌پذیری می‌باشند تشکیل می‌دهند. ماهیت این الگو چنان است که همه کودکان را به حرکت و فعالیت تشویق می‌کند. از این رو، درک صحیح از چهارچوب این الگو برای مربیان ضروری است.

آموزش آمادگی جسمانی
کودکان امروزی بیشتر از گذشته به زندگی ساکن و بدون تحرک جسمانی رو آورده‌اند. جامعه و محیط زندگی طوری تغییر یافته که حرکت بسیار مشکل شده است. این در حالی است که آمادگی جسمانی برای تندرستی و یا برای افزایش تندرستی ضروری است. شیوه زندگی فعال کمک می‌کند تا عوامل خطر سلامتی که موجب بیماری‌های خطرناک از قبیل تصلب شرایین، فشار خون بالا، چاقی و مشکلات کمردرد می‌شود کاهش یابد.
در الگوی آموزش آمادگی جسمانی (Fitness Education) بر بهبود وضعیت زندگی، کسب تندرستی و شیوه زندگی فعال تأکید می‌شود. اهداف این الگو شامل کسب دانش و اطلاعات مربوط به چگونگی تأثیر تمرین جسمانی بر بدن، طراحی برنامه‌های تمرینی، مشارکت و شرکت در فعالیت‌های مؤثر در بهبود آمادگی جسمانی می‌باشد.
طبق الگوی آموزش آمادگی جسمانی، محتوای برنامه درسی حول موضوعات زیر طراحی می‌شود:
اجزای آمادگی جسمانی مرتبط با تندرستی (انعطاف‌پذیری، استقامت قلبی و تنفسی، قدرت عضلانی، استقامت عضلانی، ترکیب بدن)
اجزای آمادگی جسمانی مرتبط با عملکرد (سرعت، زمان عکس‌العمل، توان، چابکی، تعادل، هماهنگی)
روش‌های اندازه‌گیری اجزای آمادگی جسمانی برای تشخیص و تجویز فعالیت
کاربرد اصول تمرین
تغذیه، رژیم غذایی و کنترل وزن
کنترل استرس
مدیریت شیوه زندگی طراحی برنامه آمادگی جسمانی فردی

برنامه‌ریزی در این الگو بر اساس عوامل آمادگی جسمانی می‌باشد. عوامل آمادگی جسمانی در تأمین سلامت نقش عمده‌ای ایفا می‌کند. این عوامل شامل عملکرد قلب و ریه‌ها، ترکیب بدنی، انعطاف‌پذیری، استقامت و قدرت عضلانی است. در این الگو، فعالیت‌هایی که برای حفظ سلامتی مناسب نباشند حذف می‌شود. شناخت ضعف‌های بدنی و رفع آن به وسیله تمرینات و نیز توسعه مهارت‌های حرکتی بنا بر علائق و نیازها مورد توجه و تأکید می‌باشد.

آموزش رشد
در الگوی آموزش رشد (Developmental Education) بر رشد همه جانبه دانش‌آموزان توجه می‌شود. به طور کلی از معلمان انتظار می‌رود که محیطی برای یادگیری دانش‌آموزان ایجاد کنند که به شناخت و پرورش فردی پرداخته شود. از آنجایی که دانش‌آموزان مراحل تکامل و الگوهای رشد را طی می‌کنند، آموزش باید یادگیری شناختی، عاطفی و روانی حرکتی را افزایش دهد. نقش تربیت بدنی برای این الگوهای رشدی عبارت است از وجود «تربیت از طریق بدن». این بدین معنی است که مهارت‌های بنیادی در دوره ابتدایی و مهارت‌های ورزشی در دوره متوسطه تدریس شود. فرض بر این است که شرکت در دامنه وسیعی از فعالیت‌ها منجر به رشد شناختی، عاطفی و روانی حرکتی می‌شود، بدون توجه به تفاوت‌های فردی.
بررسی‌های تاریخی در نوشته‌های تربیت بدنی نشان می‌دهد که فلسفه تعلیم و تربیت از طریق بدن مورد تأکید بوده بر خلاف گذشته که تدوین برنامه‌های تربیت بدنی با تعیین اهدافی وسیع در شکلی سنتی مجموعه‌ای از بازیها، ورزش‌ها و حرکات موزون را در بر می‌گرفت. شکل‌گیری الگوی متنوع در سالهای اخیر بر این مبنا قوت گرفت که تربیت بدنی فراتر از تنها فعالیت‌های مذکور توجیه کند.
هر الگوی ارائه شده در تربیت بدنی هدف خاصی را در بر می‌گیرد که این هدف می‌تواند به عنوان مبنایی برای اهداف دیگر در جهت تکامل رشد یک فرد مؤثر واقع شود.
در این الگو هدف اصلی تعلیم و تربیت بدنی افزایش فزایند توسعه است. بدین ترتیب فرض بر این است که افرادی برای رشد و تکامل از یک الگوی عمومی رشد پیبروی می‌کنند که برای دستیابی به حداکثر تکامل رشدی، غنی کردن تجربیات محیطی بسیار ضروری است. برنامه ریزان و مربیان تربیت بدنی در خلق چنین محیطی مسئولیت مهمی را بر عهده دارند.
با توجه به اینکه چهارچوب ادراکی برنامه‌های تربیت بدنی در این الگو مربوط به سلسله مراحل تکامل رشد یک فرد می‌باشد، مربیان می‌توانند با توجه به نظریه‌های مختلفی که در ارتباط با فزایند رشد افراد را که به وسیله نظریه‌پردازانی مانند بلوم (1956)، سیمپسون (1966)، هارو (1972) و گلدبرگز (1982) و غیره ارائه شده است به برنامه‌ریزی بپردازند.
رشد و تکامل حیطه‌های رفتاری (شناختی، عاطفی، روانی و حرکتی) به عنوان یک طرح برای آنچه که این الگو را تشکیل می‌دهد، می‌تواند مورد توجه قرار گیرد، هم‌چنان که ترکیبی از چند نظریه می‌تواند چهارچوب ادراکی را برای برنامه‌های تربیت بدنی تشکیل دهد (جیوت، 1985)
طبق الگوی آموزش رشدی، برنامه درسی حول اهداف زیر طراحی می‌شود (Annarino, 1978)
رشد ارگانیک
• قدرت (ساکن و پویا)
• استقامت (عضله و قلبی و تنفسی)
• انعطاف‌پذیری (ایستا و پرتابی)

رشد عصبی
• توانایی‌های حرکتی و ادراکی (تعادل، جنبشی، تمییز بینایی و شنوایی، هماهنگی حرکتی بنیادی، حساسیت لامسه)
• مهارت‌های حرکت‌های بنیادی (دستکاری، ورزش)

رشد عقلانی
• دانش(قوانین، امنیت، ضوابط اخلاقی، واژه‌ها، عملکرد بدن)
• مهارت‌های عقلانی (استراتژی‌ها، قضاوت‌های حرکتی، حل مسایل حرکتی، شناخت روابط)

رشد عاطفی، فردی، اجتماعی
• پاسخ تندرستی (واکنش‌های مثبت به موفقیت و شکست، تحسین زیبایی، خلاص شدن از فشار، سرگرمی، تحسین تماشا کردن)
• خود شکوفایی (آگاهی از توانایی، ظرفیت، استعداد و علاقه)
• عزت نفس (ادراک انفرادی)

آموزش رشد اجتماعی و انسانی
اضطراب و ناامنی در جامعه رو به تغییر امروزی تأکیدی بر رشد اجتماعی و انسانی (Humanistic and social Development) است. در این الگو بر یکی از جنبه‌های رشد دانش‌آموزان یعنی رشد اخلاقی توجه می‌شود. بسیاری اعتقاد دارند کودکان بیشتر از قبل رفتارهای نامطمئن و مخرب نشان می‌دهند. در حالی که آموزش رشدی بر سلامت عمومی تأکید می‌شود، در آموزش رشد اجتماعی و انسانی بر خودآگاهی و انتخاب به عنوان پایه‌ای برای رشد شخص تأکید می‌شود. فعالیت‌های جسمانی برای کمک به دانش‌آموزان طراحی می‌شود که آنان هویت شخص خودشان را درک کنند. تأکید بر مفاهیم حیطه عاطفی از قبیل عزت نفس، خود مفهومی، ادراک خود، و همچنین مفاهیم حیطه اجتماعی از قبیل همکاری با دیگران و کنار آمدن یا تحمل دیگران است. معلم در این الگو به نصیحت و توصیه به دانش‌آموزان می‌پردازد تا اینکه تجویز و راهنمایی کند. به دانش‌آموزان فرصت داده می‌شود تا فعالیت‌های شخصی برای خود طراحی و اجرا کنند و اهداف و رفتارهای مورد انتظار خود را ثبت کنند.
طبق الگوی آموزش رشد اجتماعی و انسانی، برنامه درسی حول مراحل زیر در زمینه رشد و آگاهی اجتماعی طراحی می‌شود(Hellison, 1995)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

پروژه دانشجویی مقاله بررسی تاثیر ورزش بر تظاهرات بالینی و شاخصه

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بررسی تاثیر ورزش بر تظاهرات بالینی و شاخصهای اسپیرومتری بیماران مبتلا به آسم فایل ورد (word) دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بررسی تاثیر ورزش بر تظاهرات بالینی و شاخصهای اسپیرومتری بیماران مبتلا به آسم فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بررسی تاثیر ورزش بر تظاهرات بالینی و شاخصهای اسپیرومتری بیماران مبتلا به آسم فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بررسی تاثیر ورزش بر تظاهرات بالینی و شاخصهای اسپیرومتری بیماران مبتلا به آسم فایل ورد (word) :

چکیده

زمینه و هدف:تحقیقات متعدد نشان میدهد انجام تمرینات ورزشی منظم باعث کاهش علائم تنفسی آسم و کاهش احساس تنگی نفستوسط مکانیسمهایی نظیر تقویت عضلات تنفسی و کاهش بستری شدن در بیمارستان و کاهش مصرف برونکودیلاتور ها شده و طبق مطالعات اسپیرومتری با بهبودی عملکرد ریه ها میتواند سهم بسزایی در سلامتی بیماران آسمی داشته باشد . لذا به منظور تعیین تاثیر تمرینات ورزشی بر تظاهرات بالینی و شاخصهای اسپیرومتری بیماران مبتلا به آسم، این پژوهش در بیمارستان الزهراء اصفهان انجام شد .

مواد و روش کار:این پژوهش مطالعه ای نیمه تجربی با طرح یک گروهی و آزمون قبل و بعد می باشد.تعداد کل نمونه ها21فردبزرگسال مبتلا به آسم خفیف تا متوسط مراجعه کننده به کلینیک تخصصی الزهراء اصفهان در سال 1380 بودند که با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه تظاهرات بالینی بیماران مبتلا به آسم و تست اسپیرومتری جمع آوری گردید. نمونه ها به مدت چهارهفته هر هفته سه مرتبه و هر جلسه 45 دقیقه تحت نظارت مستقیم پژوهشگر اقدام به انجام برنامه مدون تمرینات ورزشی در سه مرحله گرم کردن، انجام تمرین و سرد کردن ، مینمودند. قبل و بعد از 4 هفته پرسشنامه ای تکمیل و تست اسپیرومتری انجام شد و نتایج با استفاده ازآزمونهای آماری ویلکاکسون و مقایسه زوجها مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که طبق آزمون مقایسه زوجها، انجام تمرینات ورزشی در افزایش میانگین امتیاز وضعیت تنفسی

(علائم و نشانه های آسم نظیر کوتاهی نفسها، تنگی نفس ،سرفه و ;; ) به طور قابل توجهی (P<0/001) موثربوده است . طبق آزمون ویلکاکسون ، انجام تمرینات ورزشی باعث بهبود اکثریت علائم و نشانه های آسم نظیر خس خس سینه (P=0/004) ، کاهش دفع خلط

(P=0/003) ، کاهش احساس کم آوردن نفس یا کوتاهی نفسها (P=0/0009)، کاهش سرفه (P=0/005) شد. همچنین نتایج نشان داد که انجام تمرینات ورزشی باعث افزایش میانگین امتیاز شاخص اسپیرومتری »حداکثر جریان بازدمی« شده است .(P<0/05)

نتیجه گیری: با توجه به اثر بخش بودن تمرینات ورزشی در بهبود علائم و نشانه ها و شاخص های اسپیرومتری و بهبودی عملکرد ریویبیماران مبتلا به آسم پیشنهاد می گردد ورزش به عنوان مکمل درمان دارویی و جهت ارتقاء وپیشرفت درمان مبتلایان به آسم استفاده شود.
(مجله طبیب شرق، سال هشتم، شماره 1 ، بهار 1385، ص 65 تا ( 73

گلواژه ها: آسم، تمرینات ورزشی، تظاهرات بالینی، شاخصهای اسپیرومتری

مقدمه
امروزه بیماریهای مزمن ریوی در زمره شایع ترین بیماریهای به آسم می باشد و 14 تا 15 میلیون مبتلا به آسم در ایالات
مسبب از کارافتادگی و مرگ و میر در جوامع بشری میباشند. متحده زندگی میکنند (2) در اصفهان نیز در پژوهشی که در
در میان خیل عظیم بیماریهای مزمن، آسم از شایع ترین سال 1378 انجام شده است، شیوع آسم در کودکان مدارس
اختلالات مزمن دستگاه تنفسی میباشد که شیوع و بروز ابتدایی %9/5 و در کودکان مدارس راهنمایی %19/6 بوده است
چشمگیری دارد. (1) در ایالات متحده از هر 20 نفر یک نفر مبتلا که این موضوع نشانگر این است که فراوانی آسم به نسبت، در
آدرس نویسنده مسئول: قزوین، دانشکده پرستاری و مامایی E-mail: yekelili@yahoo.com 65

و(10

حد بالاتری از متوسط جهانی قرار دارد که این امر لزوم توجه بیشتر مسئولین بهداشتی – درمانی و ارائه تدابیر درمانی و مراقبتی مناسب را مطرح می سازد. (3) امروزه یکی از روشهای شناخته شده برای درمان بیماران آسمی بازتوانی می باشد. (4) برنامه های بازتوانی ارزش مکمل درمان دارویی برای بیماران آسمی داشته و باعث بهبودی قابل توجهی در بیماران آسمی می شود.((5

تمرینات ورزشی یکی از اجزاء اساسی و مهم بازتوانی ریوی می باشند (6) اما متاسفانه بیماران مبتلا به آسم به علت احتمال ایجاد آسم ناشی از ورزش و ترس از ایجاد تنگی نفس در طی فعالیتهای ورزشی، دچار محدودیت در فعالیتهای ورزشی شده و نگرشی منفی نسبت به ورزش در مبتلایان به آسم وجود دارد. در نتیجه این افراد حتی آنهایی که به ندرت دچار تنگی راه هوایی می شوند اغلب سبک زندگی بی تحرکی دارند و نسبت به همسالان خود از آمادگی جسمانی و آمادگی قلبی – تنفسی کمتری برخوردارند. (7)

تحقیقات متعدد نشان میدهد انجام تمرینات ورزشی منظم به واسطهء کاهش علائم تنفسی آسم و کاهش احساس تنگی نفس توسط مکانیسم هایی نظیر تقویت عضلات تنفسی، و کاهش بستری شدن در بیمارستان و کاهش مصرف برونکودیلاتور ها و بالاخره طبق مطالعات اسپیرومتری با بهبودی عملکرد ریه ها می تواند سهم بسزایی در سلامتی بیماران آسمی داشته باشد. (8) طبق یکی از آخرین تحقیقات انجام شده در این زمینه، تمرینات ورزشی اثرات سودمندی روی تحمل، ظرفیت و کارآیی تهویه ای و عملکرد ریه ها دارند، همچنین تمرینات ورزشی باعث کاهش تعداد تنفس در طول ورزش می شود. 9)

همچنین تحقیقات متعدد نشان می دهد انجام تمرینات

ورزشی 2-3 بار در هفته به مدت 4 هفته و هر بار 30-40 دقیقه طبق نتایج اسپرومتری می تواند باعث بهبود عملکرد ریه ها شود.((11 از آنجایی که فعالیت جسمانی از نیازهای اساسی زندگی روزمره انسان می باشد و پژوهشگر طی تجربیات بالینی خود در بیمارستانها، درمانگاهها و نیز هنگام مواجه با بیماران

66

مبتلا به آسم دریافته است که آسم بر بسیاری از فعالیتهای جسمانی این بیماران تاثیر گذاشته است و این افراد از اجرای اقداماتی مطلوب جهت پیشگیری از بروز علائم و حملات آسم بی اطلاع بوده و ضمنا از انجام هر گونه فعالیت ورزشی و شرکت در مسابقات و انجام تمرینات جسمانی به علت ترس از ایجاد حمله جدید خودداری می نمایند و با توجه به اهمیت روز افزون پیشگیری و کنترل بیماریها و از آنجایی که در کشور ما اساس برنامه ریزیهای بهداشتی و درمانی بر پیشگیری و کنترل بیماریها می باشد، بر آن شدیم تا پژوهشی با هدف تعیین تاثیر تمرینات ورزشی بر تظاهرات بالینی و شاخص های اسپیرومتری بیماران مبتلا به آسم انجام دهیم. امید است نتایج این پژوهش راهنمایی برای بهبود در برنامه ریزی مراقبتی و حمایتی از بیماران آسمی باشد.

روش کار

این پژوهش یک مطالعهء نیمه تجربی با طرح یک گروهی است که در آن گروه کنترل و آزمایش یکی بودند، افراد تحت مطالعه 21 نفر از بزرگسالان مبتلا به آسم مراجعه کننده به کلینیک تخصصی بیمارستان الزهراء اصفهان بودند، که مشخصات واحدهای مورد پژوهش را داشته و به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. شرایط ورود به مطالعه شامل : داشتن آسم برونشیال خفیف تا متوسط طبق تشخیص متخصص بیماریهای تنفس، سابقهء بیش از یک سال ابتلا به آسم و ذکر تمایل و توانایی انجام ورزشها و محدوده سنی بزرگسال 16-59)

سال) بوده است و معیارهای عدم پذیرش در مطالعه، داشتن مشکلات عضلانی – استخوانی و نقص عضو، بیماریهای قلبی-

عروقی یا بیماریهای حاد که با ورزش کردن منافات داشته باشد، خانمهای باردار، در صورت هر گونه تغییر در نوع و دوز دارو درمانی آسم، سابقهء حملهء شدید آسم در طی ماه اخیر و از بین رفتن هر یک از شرایط ورود به مداخله در حین انجام مطالعه نظیر بیماری یا ایجاد تغییرات جدید در زندگی بوده است.

لازم به ذکر می باشد که کلیه نمونه ها سابقه بیش از یکسال ابتلا به آسم برونشیال داشتند وهمه نمونه ها تحت نظر یک پزشک متخصص بودند و تحت درمان با یک پروتکل دارویی یکسان و مشخص بودند که چنانچه این پروتکل از سوی پزشک یا خود بیمار دچار تغییر می شد ،نمونه از مطالعه حذف می شد.

ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای سه قسمتی که قسمت اول دارای اطلاعات دموگرافیک، قسمت دوم 14 سئوال در مورد علائم و نشانه های آسم بود که با مجموع این 14 سئوال وضعیت تنفسی سنجیده می شد. (12) پاسخ به هر سئوال با مقیاس

5 مرحله ای لیکرت (اصلا- بندرت – تا حدودی- زیاد و خیلی زیاد)امتیازبندی شد. یعنی امتیاز وضعیت تنفسی عددی بین14 تا

60برای هر بیمار بود. و قسمت سوم پرسشنامه جدول شاخص های اسپیرومتری بود،((12 که شاخص های مورد نظر در این پژوهش شامل :
, {FEV11, FVC2, FEV1/FVC3, PEF4, FEF75%5
FEF25%-75%6}

بوده است که پس از انجام تست اسپیرومتری اندازه حجم ها و ظرفیتهای مورد نظر در پرسشنامه ثبت گردید. دستگاه اسپیرومتری که در محیط پژوهش از آن استفاده شد قبل و بعد از مداخله برای کلیهء نمونه ها یکی بود. روش کار به این صورت بود که پژوهشگر به منظور جمع آوری نمونه های مورد نیاز در ساعات کار کلینیک تخصصی تنفس بیمارستان الزهراء به کلینیک مراجعه نموده و با بیمارانی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند مصاحبه نموده و پس از انجام مصاحبه در صورت تمایل جهت شرکت در جلسات ورزش دعوت می شدند. پس از انتخاب تعداد نمونه مورد نیاز در ابتدا جلسه ای با حضور نمونهها تشکیل شد و در طی این جلسه در مورد اهداف

1- Forced Expiratory Volume in first second 2- Forced Vital Capacity

-3 نسبت حجم بازدم فعال در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی اجباری

4 -PEF = Peek Expiratory Flow rate

-5 جریان بازدمی حداکثر در%75 ظرفیت حیاتی

-6 جریان بازدمی حداکثر بین %25 تا %75 ظرفیت حیاتی

پژوهش، نحوهء انجام پژوهش، تعداد جلسات و نحوهء تکمیل پرسشنامه و نحوهء انجام تمرینات ورزشی توضیحات لازمه داده شد. در طی همین جلسه پرسشنامه علائم و نشانه ها ی آسم با نظارت مستقیم پژوهشگر،توسط نمونه ها تکمیل شدو در همین جلسه برای کلیه نمونه ها تست اسپیرومتری نیز انجام شد .( 13)

برنامهء تمرینات شامل 6 گروه تمرینات سبک تعدیل شدهءاندام فوقانی و تحتانی با تاکید بر تمرینات دست و پا و تمرینات شانه

و تمرینات هوازی نظیر پیاده روی بود که در سه مرحله ء گرم کردن – تمرین و سرد کردن انجام می شد : بدین ترتیب که هر جلسه، پس از این که نمونه ها لباس راحت می پوشیدند و علائم حیاتی ثبت می شد، انجام تمرینات ورزشی مخصوص گرم کردن شروع می شد در طی این مرحله که 5-10 دقیقه به طول می انجامید، نمونه های مورد پژوهش همگام و همزمان با پژوهشگر حرکات کششی و سبک اندام فوقانی و تحتانی را در سه حالت خوابیده و نشسته بر روی زمین و نشسته روی صندلی انجام می دادند، پس از مرحلهء گرم کردن مرحله انجام تمرین بود که 20–30 دقیقه به طول می انجامید و تمرینات شانه و دست و پا در چهار حالت نشسته – خوابیده روی زمین، نشسته روی صندلی و ایستاده توسط نمونه ها همراه با پژوهشگر انجام می شد به طوری که هر حرکت 10-15 مرتبه تکرار می گردید

و مدت انجام هر حرکت 40 ثانیه بود و بعد از هر حرکت 20

ثانیه زمان استراحت بود ضمنا در این مرحله نمونه ها به مدت 6

دقیقه در محیط پژوهش تمرین پیاده روی انجام می دادند، پس از مرحلهءتمرین مرحله سرد کردن بود که 5 -10 دقیقه به طول می انجامید و پس از این مرحله در پایان هر جلسه مجددا علائم حیاتی اندازه گیری می شد. جلسات تمرین برای هر نمونه 3 بار در هفته به مدت 4 هفته و هر بار 45 دقیقه به طول می انجامید پس از اتمام دوره تمرینات در پایان 4 هفته مجددا پرسشنامه علائم و نشانه ها ی آسم توسط نمونه ها تکمیل گردید و تست اسپیرومتری برای نمو نه ها انجام شد و نتایج مورد مقایسه قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روشهای آماری توصیفی

67

(میانگین و انحراف معیار) و استنا (آزمونهای تی زوج و ویلکاکسون) استفاده شد.
یافته ها

اکثریت واحدهای مورد پژوهش (%28/5) در محدودهء سنی

30-40سال(جدول (1، مونث (%66/7) و متاهل (%76/2) و غیر شاغل (%57/1) بودند، همچنین تحصیلات اکثر واحدهای مورد پژوهش (%42/9) در سطح ابتدایی بود. طول مدت ابتلا به آسم در بیشتر واحدهای مورد پژوهش((%57/1 بین 1-3 سال بود. (جدول (2 در رابطه با اهداف پژوهش، نتایج نشان داد که طبق آزمون مقایسه زوجها انجام تمرینات ورزشی در افزایش میانگین امتیاز وضعیت تنفسی (علائم و نشانه های آسم ) به طور قابل توجهی موثربوده است ).(P=0/0001)جدول(3

جدول :1 توزیع فراوانی واحدهای مورد پژوهش بر حسب سن

فراوانی تعداد درصد
سن
16 تا 20 سال 2 9/5
21 تا 30 سال 5 23/8
31 تا 40 سال 6 28/5
41 تا 50 سال 5 23/8
51 تا 60 سال 3 14/2
جمع کل 21 100

طبق آزمــون ویلکاکسون، انجام تمرینات ورزشی بــاعث بهبود اکثریت علائم و نشانه های آسم نظیر خس خس سینه

(P=0/004) ، کاهش دفع خلط (P=0/003) ، کاهش احساس کم آوردن نفس یا کوتاهی نفسها (P=0/0009) کاهش سرفه 0/005)
(P= ، کاهش احساس خفگی (P=0/007) ، کاهش بیدار شدن از خواب در طول شب به علت سرفه و خس خس سینه (P=0/01)

کاهش حملات تنگی نفس (P=0/004) ، و به طور کلی بهبود وضعیت تنفسی (P=0/0001) میشود. (جدول(4 همچنین نتایج نشان داد که انجام تمرینات ورزشی باعث افزایش میانگین امتیاز شاخص اسپیرومتری حداکثر جریان بازدمی (PEF) شده است. (P<0/05) (جدول (5

جدول :2 توزیع فراوانی واحدهای مورد پژوهش بر حسب

طول مدت ابتلا به آسم

فراوانی تعداد درصد
طول مدت ابتلا
کمتر از یکسال 0 0
یک تا سه سال 12 57/1
بیشتر از سه سال 9 42/9
جمع کل 21 100

جدول :3 میانگین امتیازات وضعیت تنفسی (علائم و نشانه های آسم ) قبل و بعد از اجرای مداخله

شاخصهای آماری میانگین نتیجه آزمون
مرحله مداخله (انحراف معیار) T-paired test

قبل از مداخله (0/52) 51 P=0/0001

بعد از مداخله (0/18) 63

68

جدول :4 توزیع فراوانی علائم و نشانه های آسم بر حسب تغییرات بعد از مداخله:

فراوانی تغییرات بهتر شده بدترشده تغییری نکرده است آزمون ویل
علائم و نشانه های آسم تعداد درصد تعداد درصد تعداد درصد کاکسون
کوتاهی نفسها یا کم آوردن نفس 16 76/2 1 4/8 4 19 P= 0/0009
Z= -3/31

خس خس سینه 12 57/1 1 4/8 8 38/1 P= 0/004
Z= -2/89

دفع خلط 13 61/9 3 14/3 5 23/8 P= 0/003
Z= -2/89

سرفه 10 47/6 0 0 11 52/4 P= 0/005
Z= – 2/8

حملات تنگی نفس 11 52/3 1 4/8 9 42/9 P= 0/004
Z= -2/82

احساس خفگی و سنگینی سینه 9 42/9 0 0 12 57/1 P= 0/007
Z= -2/66

بیدار شدن از خواب در طول شب 7 33/3 0 0 14 66/7 P= 0/01
به علت سرفه و خس خس سینه Z= -2/36

جدول شماره :5 مقایسه میانگین امتیازات شاخص های اسپیرومتری قبل و بعد از مداخله

شاخصهای آماری

شاخص های اسپیرومتری

FVC (ظرفیت حیاتی اجباری)

FEV1 (حجم بازدم فعال در ثانیه اول)

)FEV1/FVC نسبت حجم بازدم فعال در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی اجباری)

PEF (حداکثر جریان بازدمی)

FEF%75 (جریان بازدمی حداکثر در

%75 ظرفیت حیاتی)

FEF%25-%75 (جریان بازدمی حداکثر بین%25تا 75%ظرفیت حیاتی)

قبل بعد نتیجه آزمون

میانگین انحراف میانگین انحراف t P
معیار معیار

98/64 11/61 101/80 13/01 -1/43 0/16
91/6 14/42 93/56 12/80 -0/59 0/56

78/71 7/14 77/96 4/39 0/51 0/6
85/89 21/98 95/27 18/67 0/17 0/047
56/09 20/11 49/67 13/20 1/61 0/12
64/68 19/36 62/68 14/95 0/49 0/62

69

(18)

(16)

بحث

نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین امتیاز وضعیت تنفسی ( علائم و نشانه های آسم ) قبل و بعد از مداخله وجود داشته است. همچنین آزمون ویلکاکسون نشان داد که طبق نظر بیماران انجام تمرینات ورزشی باعث کاهش تنگی نفس، ناتوانی در نفس کشیدن و کاهش بیداری از خواب در طول شب به علت سرفه و خس خس سینه شده است. پژوهشگر معتقد است که تمرینات ورزشی برونکواسپاسم راه هوایی را کاهش داده،و موجب کاهش التهاب راه هوایی شده ودر نتیجه باعث بهبود علائم ریوی و تنگی نفس و کاهش تعداد تنفس مبتلایان به آسم می شود که نتایج این پژوهش با نتایج بسیاری از تحقیقات مشابه همخوانی دارد. 9)و5و(11 همچنین فین و امتنر و کامباچ و وگنر در نتایج پژوهش خود بر روی بیماران مبتلا به آسم خفیف تا متوسط اظهار نمودند که انجام 8 هفته بازتوانی ریوی با تاکید بر تمرینات جسمانی باعث کاهش علائم و تعداد حملات آسم ( (P<0/05 و بهبودی تنگی نفس این بیماران

(P<0/001) می شود.(14و(15 همچنین در خصوص میانگین امتیازات پارامترهای اسپیرومتری نتایج نشان داد که میانگین ظرفیت حیاتی اجباری ( (FVC و حجم بازدم فعال در ثانیه اول
(FEV1) و حداکثر جریان بازدمی (PEF) بعد از مداخله بیشتر از قبل از مداخله می باشد و ازمون مقایسه زوجها نیز تفاوت معنیداری (P<0/05) بین میانگین حداکثر جریان بازدمی قبل و بعد از مداخله نشان داد. به نظر می رسد تمرینات ورزشی باعث افزایش مقاومت عضلات تنفسی و به دنبال آن بهبود تهویه و افزایش حداکثر جریان بازدمی می شود. در این زمینه در پژوهشی که هالستراند و همکاران در سال 2000 بر روی 36

بیمار مبتلا به آسم انجام دادند،مشاهده کردند که 10 هفته تمرینات هوازی روی حجم بازدم فعال در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی (FEV1/FVC) تاثیری ندارد اما باعث بهبودی
(MVV) شده و اثرات سودمندی روی کارایی تهویه ای و

70

عملکرد ریه دارد. آلفا رو و رام و رابینسون در نتایج پژوهش

خود بر روی پسران مبتلا به آسم خفیف تا متوسط نشان دادند که انجام تمرینات اندام فوقانی و تحتانی به مدت 4 هفته، باعث بهبودی بارزی در (P<0/01)FEV1 مبتلایان به آسم خفیف تا متوسط می شود.(17و9و(11 نتایج این پژوهش و پژوهشهای مشابه بیانگر این است که تمرینات ورزشی می تواند علاوه بر تظاهرات بالینی عملکرد ریه بیماران آسمی را نیز بهبود بخشد.

بنابراین با توجه به اثر بخش بودن تمرینات ورزشی در بهبود علائم و نشانه های بیماران مبتلا به آسم و بهبودی عملکرد ریوی ایشان پیشنهاد می شود که ترتیبی اتخاذ شود تا در درمانگاههایی که بیماران آسمی مراجعه می کنند این تمرینات ورزشی به بیماران مذکور آموزش داده شود، همچنین به مسئولین وزارت بهداشت و درمان وآموزش پزشکی پیشنهاد میشود که با فراهم نمودن امکانات بیشتر در محیطهای بالینی امکان انجام تمرینات ورزشی را برای بیماران آسمی فراهم نموده، همچنین پیشنهاد می شود این تمرینات به عنوان مکمل درمان دارویی وجهت ارتقاء و پیشرفت درمان مبتلایان به آسم استفاده شود. از سوی دیگر چون این تمرینات ورزشی باعث کاهش علائم و تعداد حملات آسم میشود پس میتواند منجر به کاهش مصرف اسپرهای استنشاقی و کورتیکواستروئیدهای خوراکی در بیماران آسمی گردد که این امر نیز باعث کاهش هزینه های درمانی و

از همه مهمتر عوارض داروئی می شود به علاوه انتظار می رود

با ارائه نتایج حاصل از این پژوهش به بیماران آسمی وخانواده ایشان اهمیت انجام ورزش برای آنان روشن شود تا در اجراء و عمل کردن به آن اهتمام ورزیده و پذیرش کامل نشان دهند.

سپاسگزاری

از همکاری بیماران مبتلا به آسم مراجعه کننده به کلینیک تخصصی آسم بیمارستان الزهراء اصفهان،که ما را در اجرای این پژوهش یاری نمودند، صمیمانه سپاسگزاریم.

References عبانم

1 Cypcar E. Asthma and exercise. J Clin Chest Med 1994;15:351.

2 Lewis S, Heitkemper MM, Dirksen SR. Text book of medical surgical Assessment and Management of Clinical Problem. Mosby: 5nded; 2000:660.

ذخاتهجهماننایاپ .1377-78 لاسردناهفصارهشییامنهارسرادمهلاس 64 ات 12 ناکدوکردمسآعویشیسررب . نیماروپناریا .3

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   91   92   93   94   95   >>   >